– Jag förstod att det skulle bli lättare att studera engelska i ett engelsktalande land för mig som döv, dels på grund av möjligheten att bruka språket direkt och vara omringad av människor och ett samhälle där engelska är det dominerande språket.

Många elever med hörselnedsättning

Romels förstahandsval var USA eftersom han behärskar det amerikanska teckenspråket, men efter att det framkom att det skulle uppstå en del besvär med att anordna utlandsstudier i USA föll valet på England och Wolverhampton där många elever med hörselnedsättning studerar. Han fick tillbringa två månader i London för att lära sig BSL (British Sign Language) innan flytten bar av till Wolverhampton.
– Den största skillnaden är förstås det varma klimatet, vilket jag helt enkelt avgudar! Wolverhampton är en ytterst liten stad (tänk Norrköping) om man jämför med Stockholm och London, så det är en enorm fördel att ha gångavstånd till det mesta (skola, gym, staden, kaféer). Men den främsta skillnaden är förstås att använda BSL och engelska varje dag!

Tacksam för all hjälp

Att vara student i Wolverhampton och England passar Romel bra med tanke på att det är många med hörselnedsättning som studerar där. Det som förvånat honom mest är all den hjälp han fått att känna sig välkommen både av studenterna och lärarna. Detta hade han inte haft en tanke på innan och är otroligt tacksam för.
– England och Wolverhampton kan jag rekommendera varmt! Blandningen av många internationella studenter kombinerat med den varma atmosfären och den lilla staden är något som alla studenter bör sträva efter vid utlandsstudier. Att åka till storstaden Birmingham tar 30 minuter och till London 1,5 timme så känn ingen panik om du känner att du måste ha nära till storstaden. Wolverhampton som stad ger en bättre inblick i den engelska atmosfären än London som förstås är mer av en turiststad.

Till den som funderar på utlandsstudier vet Romel precis vad han vill säga:
– Åk! Det finns inte mycket som slår känslan av att vara modig nog att studera utomlands och lära känna nya människor och nya kulturer som kommer att bidra till en lärorik erfarenhet för dig personligen!