north2north  - utlysning av platser med stipendier

North2north är ett nätverk inom University of the Arctic där universitet och högskolor som ligger runt polcirkeln samarbetar. Studentutbytesprogrammet erbjuder stipendier och studieplatser för en eller två terminer på ett av programmets partnerlärosäten i USA (Alaska), Kanada, Ryssland, Island, Grönland, Färöarna, Danmark, Finland och Norge. För de som åker genom north2north finns möjlighet att samtidigt ansöka om ett stipendium från Svenska institutet.

Utbytesplatser kan sökas av samtliga studenter vid Stockholms universitet oavsett ämnesområde, men studenter som läser kurser med betoning på den nordliga och arktiska regionen prioriteras.

Vilka utbytesplatser kan jag söka?

Studenter kan ansöka till alla universitet inom north2north-programmet. De nordamerikanska lärosätena som deltar i north2north avsätter varje år ett antal platser, vilket innebär att man som student inte betalar någon studieavgift, se mer information under avsnittet ”Studieplatser vid ett nordamerikanskt lärosäte”.

I din ansökan till north2north kan du välja upp till tre universitet som du ska lista i rangordningen första-, andra- och tredjehandsval.

Deltagande universitet inom north2north

Du hittar en lista på deltagande universitet här (blå north2north baner):

Meddela studentubyte@su.se om det saknas ett universitet i ansökningssystemet. 

Studieplatser på ett nordamerikanskt lärosäte

Avgiftsbefriade studieplatser på ett nordamerikanskt lärosäte i Kanada och USA (Alaska) är garanterade och fördelas bland de sökande från de fyra svenska lärosäten som deltar i north2north-programmet. Platser vid nordamerikanska lärosäten som du kan söka till 2019/20 finns här:  

 • Utlysning north2north studieplatser 2019/20: Utlysningen 2019/20 (780 Kb) (listan uppdateras löpande)
 • Utlysning north2north studieplatser 2018/19: Utlysningen 2018/19 (778 Kb) (referens: platser som delades ut 2018/19)

Stipendium

Summan har tidigare legat på ca 19 000 SEK per student. Vi prioriterar samarbete med nordamerikanska lärosäten, men kan bevilja stipendier till alla länder (med mindre bidrag). Svenska Institutet som finansierar stipendiet inom programmet gör det slutliga urvalet.

Är jag behörig?

För att vara behörig att ansöka om en utbytesplats via north2north måste du uppfylla behörighetskrav för centrala avtal och nätverk.

 • Behörighetskrav centrala avtal och nätverk (se filen längs ned)
 • Särskilda behörighetskrav för north2north-programmet
  • studera på grund- eller avancerad nivå.
  • ha genomfört ett år av din utbildning innan avresa.
  • göra ett utbyte som är 3–12 månader (kortare utbyte kan beviljas i undantagsfall).
  • skriva en reserapport när du kommer hem som beskriver dina erfarenheter från utlandsvistelsen.

Ansökan

Ansökan kommer att öppnas 5 november: 

Sista ansökningsdag är den 15 januari 2019.
I din ansökan till north2north kan du välja upp till tre universitet som du ska lista i ordningen första-, andra- och tredjehandsval.

De bilagor som ska bifogas i ansökan till north2north:

 • Letter of Motivation - ett personligt brev (eng.)
 • Curriculum vitae (eng.)
 • I ansökan måste du även fylla i kursval. Alla kurser ska tillgodoräknas efter utbytet. Särskilt om kurserna ska ingå i ditt program är det viktigt att du har pratat med din institution om tillgodoräknande av kurser.

Använd även UArctic Study Catalogue för information om kurser och program och för att lära dig mer om institutionerna: http://education.uarctic.org/studies/
Mer information om programmet och antagningsprocessen hittar ni på hemsida 

eller här

Här kan du läsa vad studenter säger om sitt north2north-utbyte: Student Rapporter