För dig som är intresserad av att söka

Erasmus+ möjliggör för Stockholms universitet att komma överens med andra lärosäten i Europa om att få skicka ett visst antal studenter till varandra. Studenterna blir på så sätt befriade från (eventuella) terminsavgifter vid värduniversitetet.  Vid Stockholms universitet är det de olika institutionerna som tecknar dessa överenskommelser (utbytesavtal). Det är också institutionerna som lyser ut utbytesplatser, nominerar studenter och tillgodoräknar kurser. Det är därför till din institution du ska vända dig om du har frågor kring vart du kan åka, vad du kan läsa och när du ska söka.

Grundvillkoren för att kunna delta i Erasmus+ och få ett stipendium är att du:

 • har avklarat minst ett år av heltidsstudier på högskolenivå (60 hp) vid avresa
 • är registrerad och aktiv student vid Stockholms universitet med syfte att ta ut en examen
 • kommer att studera på heltid under ditt utbyte
 • är borta i minst 90 dagar (3 månader) och max 360 dagar (12 månader) per utbildningsnivå 
 • inte har varit på Erasmusutbyte eller -praktik under samma utbildningsnivå  så att den sammanlagda tiden blir mer än 12 månader (360 dagar)
 • upprättar ett Learning Agreement innan mobilitetsperioden
 • får utbytesstudierna tillgodoräknade vid Stockholms universitet
 • signerar ett avtal "Grant Agreement for Erasmus+" innan mobiliteten påbörjas
 • gör ett språktest innan och efter ditt utbyte
 • besvarar en elektronisk enkät efter avslutat utbyte
 • lämnar in ett Certificate of Attendance efter avslutat utbyte
 • inte samtidigt tar emot fler stipendier från EU eller Universitets- och högskolerådet

Observera att dessa endast är grundvillkoren för Erasmus+ och att institutionerna kan ha ytterligare villkor t ex vad gäller tidigare studier. Vänd dig därför till utbyteskoordinatorn på din institution för att höra efter vilka möjligheter som finns för just dig! Kontaktuppgifter till institutionernas koordinatorer hittar du här.

Alla studenter som åker på utbytesstudier via Erasmus+ beviljas ett stipendium, givet att villkoren är uppfylda. När du har tilldelats en plats genom Erasmus+ av din institution ska du fylla i ett stipendieformulär. Mer information och instruktioner för detta hittar du här. 

Länder som deltar i Erasmus+

 De 28 EU-länderna* och EES-länderna Island, Liechtenstein och Norge samt Turkiet och Nordmakedonien.

* Inklusive följande regioner: Guadeloupe, Franska Guyana, Réunion, Azorerna, Madeira, Grönland, Nya Kaledonien, Franska Polynesien, Franska syd- och Antarktisterritorier, Wallis- och Futunaöarna, Mayotte, Saint-Pierre och Miquelon, Aruba, Nederländska Antillerna, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius, Saint Martin (Sint Maarten), Anguilla, Caymanöarna, Falklandsöarna, Sydgeorgien och Sydsandwichöarna, Montserrat, Pitcairnöarna, Sankta Helena, Ascension, Tristan da Cunha, Brittiska Antarktisterritoriet, Brittiska territoriet i Indiska oceanen, Turks- och Caicosöarna, Brittiska Jungfruöarna.

Språktest

Du kommer också att få göra ett obligatoriskt språktest innan och efter ditt utbyte. Det finns även vissa möjligheter att göra språkkurser online i vissa språk. Mer information om språktester och kurser hittar du här.

Student med funktionsnedsättning

För dig som behöver pedagogiskt stöd eller särskilda anpassningar under din tid utomlands finns möjlighet att söka bidrag för de merkostnader som kan uppstå. Med merkostnader menas de ökade omkostnader som du eller lärosätet får och som inte finansieras på annat sätt, exempelvis transporter, undervisningsmaterial, boende, assistent/medföljare, medicinsk uppföljning eller fysioterapiläkarundersökning i värdlandet. Kontakta institutionens koordinator för mer information om hur ansökan går till.

Tillägg för utresande studenter med barn

Från och med den 1 juni 2018 finns det möjlighet att ansöka om ett tilläggsstipendium för studenter som utför en mobilitet och har medföljande barn. Tillägget är på 200 euro extra per månad på den ordinarie stipendiesumman. Kontakta institutionens koordinator för mer information om hur ansökan går till.

Utlandspraktik genom Erasmus+

Som student vid Stockholms universitet har du möjlighet att ansöka om att få praktisera vid ett företag eller en organisation i något av de länder som ingår i Erasmus+. Läs gärna mer om detta här.

Frågor?

Vid frågor kring Erasmus+ och/eller stipendiet för Erasmus+ kontakta: erasmusutbyte@su.se.