Studentutbytesprogrammet erbjuder stipendier och studieplatser för en eller två terminer på ett av programmets partnerlärosäten i USA (Alaska), Kanada, Ryssland, Island, Grönland, Färöarna, Danmark, Finland och Norge.

För de som åker genom north2north finns möjlighet att samtidigt ansöka om ett stipendium från Svenska institutet.

Utbytesplatser kan sökas av samtliga studenter vid Stockholms universitet oavsett ämnesområde, men studenter som läser kurser med betoning på den nordliga och arktiska regionen prioriteras. 

Vilka utbytesplatser kan jag söka?

Studenter kan ansöka till alla universitet inom north2north-programmet. De nordamerikanska lärosätena som deltar i north2north avsätter varje år ett antal platser, vilket innebär att man som student inte betalar någon studieavgift, se mer information under avsnittet ”Studieplatser vid ett nordamerikanskt lärosäte”.

Deltagande universitet inom north2north

Du hittar en lista på deltagande universitet här (blå north2north baner):
Participating north2north institutions

Använd även UArctic Study Catalogue för information om kurser och program och för att lära dig mer om institutionerna: UArctic Study Catalogue.

Studieplatser på ett nordamerikanskt lärosäte

Avgiftsbefriade studieplatser på ett nordamerikanskt lärosäte i Kanada och USA (Alaska) är garanterade och fördelas bland de sökande från de fyra svenska lärosäten som deltar i north2north-programmet. Vilka avgiftsbefriade studieplatser finns variera varje år.

Platser vid nordamerikanska lärosäten som du kan söka till 2018/19 finns här:  

Stipendium

Summan från Svenska institutet varierar från år till år, men har tidigare legat på ca 19 000 SEK per student. Svenska Institutet prioriterar samarbete med nordamerikanska lärosäten, men kan bevilja stipendier till alla länder. Svenska Institutet som finansierar stipendiet inom programmet gör det slutliga urvalet.

Ansökan (Utlysningsperiod december till 15 februari)

Utlysningen kommer att öppnas i början av december.

Du ansöker på webbplatsen för north2north programmet men du behöver ett Endorsement letter från Studentavdelningen, Gruppen för internationell mobilitet för att kunna fullfölja din ansökan. Vilka avgiftsbefriade studieplatser finns variera varje år. Information om behörighskrav för centrala avtal och nätverk: Behörighetskrav.

Nästa utlysningen kommer att finnas här: Aktuella Utlysningar

Varför åka på utbyte inom north2north?

Dennis Besseling, mastersstudent vid Statsvetenskapliga institutionen
Deltagare i Korea Arctic Academy 2017

Jag läser statsvetenskap och är väldigt intresserad av Arktis och dess framtid. Den främsta anledningen till att Arktis är en intressant region är dess stora betydelse för det regionala och globala klimatet. Arktis är även intressant för den smältande isens påverkan på regional och global politik och ekonomi. 
Läs hela rapporten här: Dennis Besseling, masterstudent

Studentrapporter av north2north studenter

Här kan du läsa vad andra studenter säger om sitt north2north-utbyte: Studentrapporter

Shared Voices - UArctic´s annual print magazin

Läs här: Shared Voices 2017

Läs mer om mobilitetsprogrammet north2north inom nätverket University of the Arctic eller läser genom "Vanliga frågor north2north utbytesprogram" längs ned. 

Har du frågor kring ansökan kontakta oss: studentutbyte@su.se.