Stockholms universitet

Så klarar du glappet mellan gymnasiet och universitetet

Vad är egentligen skillnaden mellan gymnasiestudier och studier på högskola/universitet?

Universitetsstudier kan innebära nya utmaningar som du inte tänkt dig. Nedan har vi listat fyra saker som är bra att veta om det som väntar när du kommer till universitetet, tillsammans med några tips till dig som är ny student. Du kan även ta del av studenterna Jon och Amandas erfarenheter.

Student på Välkomstdagen.
Foto: Ingmarie Andersson
 

1. Undervisningen är annorlunda

På universitetet är undervisningen indelad i olika undervisningsformer: föreläsningar, seminarier, workshoppar och laborationer. Föreläsningarna sker ofta i stora grupper där du förväntas sitta och lyssna och koncentrera dig länge, medan seminarier, workshoppar och laborationer innebär praktiskt arbete i mindre grupper. En del undervisning är obligatorisk, annan inte, men det är lika viktigt att gå på den icke obligatoriska.

 

2. Ditt schema ser kanske glest ut

På de flesta kurser har man inte undervisning varje dag. I stället är det tänkt att du ska studera på egen hand, vilket gör att du måste vara självgående och planera din egen tid. Man kan ju få stöd och också lära sig att planera. Du måste alltså vara mycket mer självständig på universitetet, och ta eget ansvar för att skaffa information, leta reda på schemat, litteraturlistan, kurslitteraturen och betygskriterierna till exempel. Och det är bara du som är ansvarig för att du når målen för kursen.

 

3. Du kommer att läsa och skriva mer än du är van vid

En delkurs på fem veckor kan innebära 500–1000 sidor kurslitteratur, varav en del kan vara på engelska, och flera skriftliga inlämningsuppgifter. Därför behöver du skaffa dig en strategi för att läsa ganska svår text snabbt och förstå och se helheter så att du når kursmålen. Du behöver också öva dig i att skriva, och att göra det på ett "akademiskt" sätt, det vill säga med det språk som universitetet förväntar sig.

 

4. Du behöver ha ett annat perspektiv på det du lär dig

Lärarna är i stort sett aldrig ute efter att du bara ska upprepa vad du läst, de vill inte heller veta vad du tycker eller känner. Däremot vill de se att du kan tänka vidare kring ett ämne, se sammanhang, pröva information du får och använda kunskapen i praktiken.

 

Tips till dig som blivande student

 

Var proaktiv

Ta reda på saker själv, i god tid. Du hittar mängder med information på su.se och på lärplattformen, till exempel schema, litteraturlista, betygskriterier och annat du behöver ha koll på.

Använd kalender och planera din tid

Vissa utbildningar bygger på att du har ganska lite undervisning, men mycket tid för egna studier. Det innebär att du måste planera din tid och hålla dig till planen. Då är kalendern ditt bästa redskap.

Skaffa litteraturen i god tid

Som student behöver du själv skaffa din kurs­litteratur. Det innebär att du behöver vara ute i god tid, speciellt om du ska beställa den på en nätbutik eller låna på biblioteket.

Besök Studie- och språkverkstaden

Det finns hjälp att få. Vid Stockholms universitet finns Studie- och språkverkstaden som stöttar studenter i studieplanering, studieteknik och akademiskt skrivande. Läs mer på su.se/sprakverkstaden

 

 

Vad skiljer gymnasiestudier och studier på högskola eller universitet? Här samtalar studenterna Jon och Amanda kring sina erfarenheter.

– Upplägget på högskolestudierna är annorlunda, man har möjlighet att fokusera på en sak i taget. Att grotta ner sig ger mig motivation, säger Jon som pluggar marknadsföring. En annan skillnad är friheten, ingen säger till dig vad du ska göra. Här kommer du att hitta folk som har samma intressen som dig, kanske framtida kollegor.

Amanda och Jon sitter utomhus och samtalar.
Amanda och Jon. Foto: Lena Katarina Johansson

Man har universitetstiden med varandra, sitt nya nätverk. Föreningen ekonomerna har gett mig nya tajta vänner, säger Jon.

Här kommer du att hitta folk som har samma intressen som dig, kanske framtida kollegor.

Jon

Amanda började studera till teckenspråkstolk direkt efter gymnasiet och insåg att nya rutiner var nödvändiga.

– Alla går inte ens hit varje dag, eller så har man kanske bara en morgonföreläsning, säger hon. Det kan ta lite tid att forma vänskapsbanden. Jag kände redan andra personer som pluggar andra saker här vilket var en trygghet, säger hon.

Hur blir man en självständig student?

– Det är en process. Först var det jobbigt att ta tag i saker själv, jag bokade lätt in annat än att planera tiden som krävdes till hemtentor och inlämningar. Nu vet jag att jag måste utnyttja tiden även om jag inte är på campus, säger Amanda.

Jag tycker att många kan bli bättre på att ta hjälp och fråga föreläsare mer.

Jon

– Ja, det är viktigt att skapa sin egen struktur, planera och skapa långsiktiga mål, börja tänka på att man lär sig för karriären, säger Jon. Att påbörja uppgifter direkt och komma igång!

Amanda tycker det är smidigt att kontakta sina lärare, man kan mejla, besöka arbetsrum eller ställa frågor efter föreläsningen. Hon tycker att man får bra feedback och kan ställa sina frågor.

– Jag tycker att många kan bli bättre på att ta hjälp och fråga föreläsare mer, även gästföreläsare vill hjälpa studenterna, säger Jon.

Lär dig att skumma text och ta in viktiga fakta, anteckna genom kärnmeningar.

Jon

Eftersom han älskar att läsa och skriva var det inte svårt för honom att komma in i marknadsföringsstudierna.

– Mitt tips är att träna på att läsa och skriva. Du behöver inte bara läsa kurslitteratur. Lär dig att skumma text och ta in viktiga fakta, anteckna genom kärnmeningar. Gå tillbaka till presentationer som använts under lektionen, tipsar han.

Amandas utbildning till teckenspråkstolk är praktiskt inriktad, och hittills har hon bara haft enstaka hemtentor. Så studier på högskolenivå kan se väldigt olika ut.

Nu vet jag att jag måste utnyttja tiden även om jag inte är på campus.

Amanda

Vad önskar du att du vetat innan studierna?

Jons uppmaning är att inte vara rädd för att ha fel, att våga svara på en fråga och kommunicera.

– Det hjälper både kurskamrater och föreläsare. Och du som funderar på ett program: kolla upp programinnehållet, så att du tycker alla kurser är intressanta. Annars finns möjligheten att bygga en egen examen med fristående kurser. Det går att skapa en egen studieupplevelse!

Amanda upptäckte att det är dyrt att köpa mat. Men oavsett om man har tagit med mat eller köper något med sig, sitter ofta hela hennes klass tillsammans över lunch.

– Det är en bra rutin och en fin gemenskap. Jag vill också tipsa nya studenter om att se till att få tag i kurslitteraturen i tid, säger Amanda.

Vad innebär studentliv?

I Stockholm är det väldigt fritt med studentliv, man kan ha både sina tidigare vänner och den stora student-communityn nära. Du kommer att upptäcka massor med event, resor och klubbar du inte kände till. För Jon har det varit en ny nivå av upplevelser. Studentliv innebär att hitta intressen och utöka nätverket, säger de.

Du kommer att hitta ditt studietempo och din studieteknik efterhand.

Amanda

Om utbildningen inte passar mig, vad gör jag?

Jon vet att många har tänkt tanken, han hade 800 kurskamrater på kurspaket i Företagsekonomi, såklart blev det avhopp. Bra att veta är att du oftast kan tillgodoräkna dig poäng även om du inte avslutar hela programmet eller kursen.

– Visst är det nervöst med allt nytt i början, men vänta ut stress och ångest, alla känner av det. Du kommer att hitta ditt studietempo och din studieteknik efterhand, säger Amanda.

 

Kontakt

STUDIE- OCH SPRÅKVERKSTADEN

Besöksadress
Studenthuset, Universitetsvägen 2 B, plan 2, rum 226–230

Webbadress
su.se/sprakverkstaden

E-post
sprakverkstaden@su.se

YouTube-kanal
Studie- och språkverkstaden SU

Datum för föreläsningar och workshoppar
Studie- och språkverkstadens evenemangskalender


Medarbetare
Karin Dahl (Gruppledare)
karin.dahl@su.se

Petra Kjellarson
petra.kjellarson@su.se

Kristina Schött
kristina.schott@su.se

Daria Titarenko
daria.titarenko@su.se

Egil Yencken
daniel.yencken@su.se

På denna sida