Stockholms universitet

Tentamen

Här hittar du information om tentamen i universitetets centralt administrerade skriv- och lärosalar. En skriftlig tentamen är en av flera examinationsformer och genomförs i en skrivsal, antingen på papper eller dator, som en del av din kurs. Om du inte blir godkänd har du möjlighet att göra om tentamen vid ett senare tillfälle – det kallas omtentamen.

För att kunna göra en tentamen eller omtentamen måsta du anmäla dig i förväg, annars får du inte delta. Du anmäler dig via Ladok innan tentamenstillfället.

Kontakta din institution för att ta reda på när anmälan stänger i Ladok. Anmäl dig i god tid och kontrollera att du är anmäld. Kontakta din institution innan anmälan stänger om det uppstår problem när du ska anmäla dig.

Logga in på Ladok 

Godkända id-handlingar

För att få delta vid tentamen måste du kunna visa upp en giltig id-handling vid tentamenstillfället. 

Följande fysiska originalbevis är godkända id-handlingar:

  • giltigt pass (ej provisoriskt)
  • giltigt svenskt nationellt id-kort
  • giltigt svenskt körkort
  • giltigt svenskt SIS-märkt id-kort eller id-kort utfärdat av statlig myndighet, exempelvis Skatteverket
  • giltigt nationellt id-kort utfärdat till medborgare i ett EU/EES-land
  • högst tre månader gammal polisanmälan som anger att id-handling är stulen eller förlorad.

Utländskt körkort, skattekort, uppehållstillståndskort, digitalt id-kort, e-legitimationer och andra slags id-kort godkänns inte som identitetsbevis.

Skriva två tentor samtidigt

Om du planerar att skriva två tentor samtidigt måste både du och din institution anmäla detta i förväg till Tentamensservice.

Gör anmälan i god tid innan anmälan till tentorna stängs. Möjligheten att skriva två tentor samtidigt erbjuds i mån av resurser och endast till enstaka studenter.

E-post: tentamensservice@su.se

Avanmälan

Om du inte ska genomföra en tentamen är det viktigt att du avanmäler dig i tid. För att undvika onödiga kostnader, som bokning av lokaler och värdar samt kopiering av material, ska avanmälan normalt ske senast tio dagar före tentamen.

Om sista anmälningsdag har passerat, avanmäl dig ändå – även om vissa kostnader redan uppstått kan resurser ibland omfördelas.

Gör avanmälan via Ladok.

Logga in på Ladok

Tentamen skrivs anonymt

När du anmäler dig till en papperstentamen får du en anonymiseringskod. Den ska du ange på alla inlämnade skrivpapper vid tentamenstillfället. Du ska alltså inte skriva ditt namn eller personnummer.

Tentera en gammal kurs

Kontakta institutionen om du vill skriva en tentamen för en kurs som inte längre ges, om du inte är registrerad på kurstillfället eller om du inte längre har ett aktivt studentkonto.

Utlämning av skrivna tentamen

Utlämning av skrivna tentamen sker på respektive institution. Ta med dig din anonymiseringskod när du hämtar ut din tentamen. Resultatet ser du i Ladok.

Fusk och otillåtna hjälpmedel

Tentamensvärdarna informerar om vilka hjälpmedel som är tillåtna. Mobiltelefon eller smart watch är aldrig tillåtna hjälpmedel. Se därför noga över så att du inte har några personliga tillhörigheter som är otillåtna, vare sig vid skrivplatsen eller i dina fickor.

Tentamensvärdarna övervakar tentamen och har i uppdrag att säkerställa att samtliga studenter skriver tentamen under lika villkor. De kommer därför att skriva en anmälan om misstanke om fuskförsök om de upptäcker otillåtna hjälpmedel. Om det finns misstanke om fusk blir studenten och institutionen informerad om det.

Dina rättigheter och skyldigheter

 

Om du har en varaktig funktionsnedsättning kan du ansöka om stöd och anpassningar. Ta reda på vad som gäller på din institution när det gäller stöd vid tentamen. 

Skicka din ansökan om stöd så snart du är antagen till din utbildning. Då kan du redan vid kursstart informera din institution om ditt behov.

Så här går det till att få en anpassad examination:

  1. Ansök om stöd i NAIS.
  2. Samordnare kontaktar dig.
  3. Du får ett intyg om din ansökan godkänns.
  4. Du visar intyget på din institution.
  5. Du anmäler dig till tentamen.
  6. Institutionen meddelar Tentamensservice vilket stöd du beviljats vid aktuell tentamen.
  7. Tentamensservice placerar dig i rätt lokal.

Ansök om stöd och anpassningar

I bokningssystemet kommer du att se din placering och ordinarie skrivtid samt de vanligaste beviljade stödformerna som förlängd skrivtid, enskilt rum eller mindre grupp. Tentamensvärden informerar dig om vilka övriga stöd du kan få i samband med att du skriver tentamen. 

Läs mer om hur du hittar din placering under rubriken "Se din placering i skrivsalen" längre ner på sidan.

 

Inspera är ett system som används för digital salstentamen vid Stockholms universitet.

  • För att skriva tentamen behöver du användarnamn och lösenord till ditt universitetskonto. Det är samma uppgifter som du använder för att logga in på exempelvis Athena.
  • Kontrollera att du kan logga in på Inspera innan tentamenstillfället. Om du inte är inskriven som student på Stockholms universitet kommer institutionen att ordna inloggningsuppgifter åt dig.
  • Om du är ny användare av Inspera kan du förbereda dig genom att göra en demotenta, som du hittar under fliken Demotenta. Demotentan visar olika frågetyper och hur de fungerar. Du kan också testa de inbyggda hjälpmedel som kursansvarig kan aktivera i Inspera.

Hjälpmedel i Inspera är

  • kontrast
  • text till tal
  • textstorlek
  • stavningskontroll.

Om du märker att det är problem med en tentamen/demotenta, pröva att byta webbläsare.

Logga in på Inspera

Återställa lösenord

Har du glömt ditt lösenord? Läs instruktionerna för hur du återställer lösenord i Serviceportalen. Om du inte kan ditt lösenord när du är i tentasalen kan vi inte garantera att du får IT-support på plats, då riskerar du att inte kunna genomföra din tenta. 

Glömt lösenord till universitetskonto (Serviceportalen)

På tentamensdagen

Du får logga in i Inspera direkt när du sätter dig vid din tilldelade plats. Klicka på "Mina tentor" för att se de tentor som du är anmäld till. Du får sedan ett lösenord för att kunna börja skriva tentan när tentamensvärden meddelar att du får börja. 

Tentamen skrivs anonymt, du ska inte ange ditt personnummer eller namn. När du är klar, kom ihåg att lämna in tentamen och logga ut. Det är viktigt att du lämnar in tentamen innan sluttiden för tentamen.

Läs mer om Inspera

Vill du veta hur Stockholms universitet delar information med Inspera, läs mer på sidan om digitala verktyg.

Digitala verktyg och tjänster

 

Du ser vilken skrivsal du är placerad i via ditt eller kursens schema i bokningssystemet TimeEdit. Skrivsalen syns 2–5 dagar innan tentamensdatumet, helger och röda dagar inräknade.

  1. Klicka på länken i kolumnen för "Tentamenssal" i schemaraden för tentamen. Är din tentamen schemalagd i flera lokaler visas samma länk på flera rader. Om du prenumererar på schemat syns länken även i kalenderposten för tentamen.
  2. En webbsida med tentamensdetaljer öppnas.
  3. Ange ditt 12-siffriga personnummer med bindestreck (ÅÅÅÅMMDD–XXXX) i rutan "Student id".
  4. Klicka på den gröna knappen "Se schema".

Logga in på TimeEdit

Din plats i salen anslås vanligtvis även på en lista vid salen.

Tänk på att du endast ser kurser du är registerad på under innevarande termin i ditt schema. Om du ska göra en omtenta från en tidigare termin måste du söka upp kurstillfället och kurskoden för den aktuella terminen under avancerad sökning.

 

Vid tentamen placeras du vanligtvis i Brunnsvikssalen, Laduvikssalen, Ugglevikssalen eller Värtasalen. Vid hög belastning kan även andra hörsalar och lärosalar användas. Kontrollera alltid vilken tentamenslokal som gäller i kursschemat.

Brunnsvikssalen

Södra huset, i korridoren mellan hus A och hus B, plan 5

Hitta till Brunnsvikssalen

Laduvikssalen

Södra huset, ovanför Universitetsbiblioteket, plan 6

Hitta till Laduvikssalen

Ugglevikssalen

Södra huset, hus E, plan 5

Hitta till Ugglevikssalen

Värtasalen

Ovanför Universitetsbiblioteket, plan 6 (bredvid Södra huset)

Hitta till Värtasalen

Hörsal 211

Södra huset, i korridoren som sammanbinder hus A–E, plan 3

Hitta till hörsalarna

Enskilda skrivrum för anpassad tentamen

Södra huset, hus B, plan 3

Hitta till skrivrum

Lärosalar i Södra huset

Hitta till lärosalarna

 
  • Kom i god tid före starttiden för tentamen. Insläppet börjar cirka 30 minuter innan start. Det andra insläppet sker 30 minuter efter ordinarie starttid. Studenter som anländer efter att 30 minuter av skrivtiden har passerat får inte delta.
  • Under de första 30 minuterna av tentamen får du inte lämna skrivsalen.
  • Ta med penna och sudd. Vid digital tentamen finns datorer i skrivsalen.
  • Du får ta med enklare förtäring och dryck, men dessa ska placeras synligt på bordet. Tänk på att undvika störande ljud från förpackningar och att inte använda starka dofter eller parfymer. Ta inte med nötter, eftersom detta kan vara känsligt för allergiker.
  • Visa giltig id-handling och följ tentamensvärdens anvisningar under hela tentamen. Placera din väska och ytterkläder på anvisad plats. Placera din id-handling synligt på bordet framför dig. 
  • Stäng av mobiltelefon, smartwatch, öronsnäckor med mera och placera dessa på anvisad plats. Flygplansläge eller tyst läge är inte tillåtet.
  • Öronproppar använder du på eget ansvar. Om du missar information under tentamen kan du inte till öronpropparna. Vanliga öronproppar av skumgummi från Apoteket godkänns. Under tentamen görs kontroller, och du kan bli ombedd att ta ut öronpropparna och visa att de är av skumgummi. 
  • Under tentamen gäller tystnad. Det är förbjudet att prata eller på annat sätt kommunicera med andra studenter, både under tentamen, vid inlämning av tentamenshandlingar, signering av deltagarlistan och tills du har lämnat salen. 
  • Endast en student i taget får besöka toaletten. För att göra det, skriv ditt namn och klockslag på en lista. Efter toalettbesöket ska du återigen ange klockslag på listan.
  • Skriv sidnummer, anonymiseringskod och datum på alla papper som lämnas in vid en papperstentamen. Vid digital tentamen, kontrollera att tentamen har lämnats in. Om du behöver instruktioner för att lämna in en blank tentamen, kontakta en tentamensvärd. 
  • Det är viktigt att du skriver på deltagarlistan innan du lämnar salen. 

Läs de fullständiga reglerna för tentamen:

Regler för salstentamen vid Stockholms universitet

Om något är oklart – fråga gärna tentamensvärden.
Lycka till!

 

Externa tentander hänvisas till de kommunala lärcentra som ingår i Nitus. 

 

Har du frågor om schema eller anmälan? Kontakta kurs- eller studieadministratören vid din institution.

Kontakt institutioner och centra

På denna sida

mainArticlePageLayout

Atmosfar_miljo_383
{
  "dimensions": [
    {
      "id": "department.categorydimension.subject",
      "name": "Global categories",
      "enumerable": true,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "department.categorydimension.tag.Keywords",
      "name": "Keywords",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "department.categorydimension.tag.Person",
      "name": "Person",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "department.categorydimension.tag.Tag",
      "name": "Tag",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "localcategorytree.su.se",
      "name": "Lokala kategorier för www.su.se",
      "enumerable": true,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "webb2021.categorydimension.Keyword",
      "name": "Keywords (Webb 2021)",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    }
  ]
}