Är det dags att byta jobb? Eller ta nästa steg i karriären?
Vid Stockholms universitet finns det mängder av utbildningar för dig som vill lägga till det där lilla extra i din yrkeskarriär. Kanske passar det dig med en kurs i projektledning, franska eller kulturgeografi? Eller något helt annat. En utbildning kan vara starten för resan mot ett nytt jobb.
Karin vågade börja studera igen
Efter att ha jobbat på museum i 20 år blev Karin Jonsson varslad när corona slog till våren 2020. Men ett negativt besked vände till en nystart i livet och en oförutsedd chans att ta en ny vändning i karriären. Hon började läsa Kommunikatörsprogrammet vid Stockholms universitet.
Jag vågade börja studera igen, det kanske jag inte hade gjort om allt rullat på som vanligt
Läs hela artikeln om karriärväxlaren Karin
Hur kan jag genom utbildning byta jobb och karriär?
Stockholms universitet har 1700 kurser och 300 program i sitt breda utbud. Sannolikt hittar du något som passar för att du ska få den vidareutvecklingen som du har tänk dig. Om du vill ha stöd i vilken utbildning som matchar dina mål om nytt jobb eller nästa steg i din karriär, kan du ta hjälp av våra studievägledare.
Måste jag studera på heltid för att byta jobb?
Universitetet har många utbildningar som ges som både hel- och deltid. Du kan också läsa vissa kurser på kvällstid eller på distans om du bor en bit bort. Allt för att funka med livet här och nu i din resa mot en ny karriär.
Bygg din egen – unika – examen!
Stockholms universitet är ett utpräglat kursuniversitet med många möjligheter att bygga en alldeles egen examen. För att bygga en kandidatexamen av fristående kurser väljer du ett huvudområde som du fördjupar dig i och så kompletterar du med övriga kurser i andra helt valfria ämnen. Om du vill byta jobbinriktning – använd poäng från din tidigare examen och bygg på med det du vill studera idag. Ofta räcker tre terminer i ett huvudområde till att ta en ny examen.
Omställningsstudiestöd – för dig som vill utvecklas
Omställningsstudiestödet är en möjlighet för dig som är etablerad och har aktuell förankring på arbetsmarknaden att höja din kompetens med hjälp av utbildning. Från den 1 oktober 2022 kan du söka omställningsstudiestöd för utbildningar som startar våren 2023. Om du får stödet beviljat får du en möjlighet att studera 44 veckor på heltid, eller längre om du väljer att studera på deltid. Omställningsstudiestödet hanteras av CSN, Centrala studienämnden.
Vill du prata med en studie- och karriärvägledare?
Om du redan nu vet vilket ämne du är intresserad av finns studievägledare på institutionsnivå. I annat fall finns de centrala studie- och karriärvägledarna som kan svara på dina frågor.
Tips för dig som vill byta jobb eller ta nästa steg i karriären
Här är några tips som du kan använda dig av:
- Diskutera dina planer för ett nytt jobb med en studievägledare.
- Undersök möjligheten att arbeta och studera samtidigt.
- Sätt mål för när din karriärväxling ska ske.
- Ta reda på när ansökan är öppen för de utbildningar du är intresserad av.
Senast uppdaterad: 21 mars 2023
Sidansvarig: Studentavdelningen och Kommunikationsavdelningen