Stockholms universitet

”Antivirala läkemedel nödvändiga innan nästa pandemi”

Anna-Lena Spetz är professor i immunologi – läran om immunförsvaret – vid Stockholms universitet. Hon forskar på framtagandet av antivirala läkemedel och jobbar på att ta fram en nässpray som gör att virus har svårt att föröka sig.

Den antivirala sprayen skulle kunna sättas in tidigt i en pandemi och hjälpa mot virus som angriper luftvägarna. Tillsammans med forskningskollegor från Tyskland, Danmark och Frankrike har hennes forskargrupp fått forskningsmedel på 2,8 miljoner euro av EU-kommissionen för att möta Covid-19-utbrottet.

– Det blev hyperaktuellt att studera bredspektrum antiviraler för att jaga behandling mot Covid-19, säger Anna-Lena. På två månader hann vi med det som annars tar ett år.

Professor Anna-Lena Spetz.
Anna-Lena Spetz Foto: Sören Andersson
 

Intresserade studenter hittar nya rön

Det är viktigt att man är uppdaterad i sitt ämne gentemot studenterna, särskilt när man undervisar på avancerad nivå.

– Varje är har vi nya virus som cirkulerar, varav de senaste är Ebola, Zika och SARS­CoV-2. Virus är alltid aktuellt eftersom djur kontinuerligt för över virus till människor, det gör att jag hela tiden måste se till att undervisningen är uppdaterad. Intresserade studenter är bra på att hitta nya rön och det är väldigt roligt när det bildas en liten kö med studenter som kommer fram och ställer frågor efter föreläsningen.

 

60-80 timmarsveckor under pandemin

Hur klarar man att arbeta under så mycket press som det innebär att forska på Covid-19 mitt i en pandemi? 

– Jag jobbade 60-80 timmarsveckor i början av pandemin och kunde ta det lugnare ett tag tack vare att vaccinerna är så bra, men nu gäller det att öka på immunsvaren genom att ta alla vaccindoser man erbjuds för att skydda mot nya virus varianter, säger Anna-Lena.

Hon säger att vi måste vara otroligt tacksamma att det gick så fort att få fram effektiva vacciner, vid nästa virusutbrott kan det eventuellt bli svårare att hitta rätt vaccin. I vissa länder har forskningsprojekt som inte rör Covid-19 stått stilla, dock inte i Sverige. 

– Det är viktigt att den här typen av läkemedel står färdiga för framtida virusbekämpning.

 

Antikroppar och T-celler diskuteras brett

Kunskapsnivån har ökat stort när det gäller till exempel antikroppar och T-celler, de finns i var och varannan diskussion numera. Men det finns många frågor kvar att studera, och att göra en grön omställning kräver fortsatt grundforskning. 

– Det roligaste med att forska är när man sätter upp en hypotes, designar experiment och det går att tolka resultatet, se immunsvar, studera mekanismer – man lägger "pussel", säger Anna-Lena.

Den ursprungliga versionen av intervjun publicerades i Stockholms universitets magasin i november 2021. Läs mer på su.se/magasinet.

Här kan du läsa mer om institutionen där Anna-Lena Spetz är verksam:

Institutionen för molekylär biovetenskap, Wenner-Grens institut 

På denna sida