Stockholms universitet

Geologistudier kan hjälpa oss förstå dagens klimatförändringar

– På våra kurser möts studenter med olika bakgrund, men intresset för vår planet är gemensamt. Det är roliga möten och viktigt att som lärare visa hur jorden ser ut och hur den fungerar, säger Otto Hermelin.

Otto Hermelin är lektor och docent vid Institutionen för geologiska vetenskaper.

Hur är det att undervisa på Stockholms universitet?

– Geologi är grunden till allt som finns, ändå vet vi människor så lite om det. Jag undervisar på alla nivåer på universitetet, och tycker att vi gjorde en insats när vi bjöd in en större publik genom våra kvällskurser. Det är viktigt att nå ut till hela samhället, speciellt eftersom geologi inte är ett ämne i den svenska skolan. 

Lektor och docent Otto Hermelin. Foto: Jens Olof Lasthein

Hur gör du för att visa hur ämnet passar in i dagens samhälle?

– Idag är det väldigt lätt! Vi får hela tiden fler studenter som är mer och mer medvetna om naturkatastrofer och hur människan påverkar vår planet. Det finns ett sug för folk att få lära sig om det. Vad är en tsunami? Varför blir det vulkanutbrott? Det finns mycket dagsaktuellt att plocka in i geologistudier.

Ditt bästa tips till en blivande student?

– Var nyfiken. Ta tillvara möjligheten att studera hur planeten fungerar. Studierna är mycket baserade på fältundervisning och man får vara ute på exkursioner. Stockholms universitet har gott om expertis, vilket ger undervisningen det lilla extra.

Vad kan man jobba med efter utbildningen?

– Just nu är arbetsmarknaden väldigt stor, det finns jobb inom byggnadsprojekt och infrastruktur, på kommuner eller statliga myndigheter där kunskaper om allt från berggrund till havsbotten krävs. Kvällskurserna har en målgrupp där det blir ringar på vattnet. Då till exempel farmor eller farfar vet något om natur och berättar det för barnbarn skapar det ett nätverk för geologi. Det är viktigt på sitt sätt.
 

På denna sida