Stockholms universitet

Stefan undervisar i cyberkriminalitet och digitala spår

Stefan Axelsson är Sveriges första professor i digital forensik och han är lärare och forskare på Institutionen för data- och systemvetenskap vid Stockholms universitet. Digitala komponenter finns i nästan all kriminalitet idag, som en följd av den digitala explosionen.

Studenter brukar vara intresserade av agentromantiken, säger Stefan, och av att det är ett område där man exponeras för många olika saker, allt från hårdvara till organisationsutformning och juridik.

Med bättre kunskap om ny digital teknik skulle fler brott kunna klaras upp.

Stefan Axelsson

– Det känns som att man gör nytta. Vi som studerar digital forensik och datasäkerhet måste hela tiden pressa oss till att lära oss mer, nyttan av forskningen syns i nästan direkt. Jag brukar säga till mina studenter som älskar CSI och polisserier, där ett fåtal personer löser ett brott, att det i verkligheten krävs många specialister och flera som är inblandade för att få fällande dom, säger Stefan. Med bättre kunskap om ny digital teknik skulle fler brott kunna klaras upp.

Stefan Axelsson på campus Kista.
Stefan Axelsson Foto: Jens Olof Lasthein
 

Hypoteser och bevis bortom rimligt tvivel

Själv blev han intresserad av datasäkerhet när han läste Out of the inner circle - A Hacker‘s Guide to Computer Security som gavs ut 1985 då han själv gick i gymnasiet. Det var ett hemligt område, mixen av verklighet och fara. Idag tycker han att det viktigaste han lär ut handlar om att man inom digital forensik måste ha rätt, och vara ytterst noggrann.

Datasäkerhet är ett extremt internationellt ämne och Sverige är framstående inom datorer och telekommunikation.

Stefan Axelsson

– Studenter kan få lite panik över det. Hur kan man någonsin vara helt säker? Vi behöver utgå från hypoteser och bevis bortom rimligt tvivel. Sedan lär vi ut en sak och verkligheteten är en annan, uslare. Brottsligheten är inte rationell; ryska arméns gärningar, korruption med mera. Datasäkerhet är ett extremt internationellt ämne och Sverige är framstående inom datorer och telekommunikation. Utvecklingen tillför komplexitet i system, utan att säkerheten hänger med. Det gör att vi ständigt behöver utveckla våra perspektiv för att kunna upptäcka, utnyttja eller undanröja svagheter i systemen, säger Stefan.

Det finns stor efterfrågan på folk som kan teknikerna som sedan kan användas för bedrägeridetektion, svinn, bevisinhämtning i många områden, även i civilsamhället.

Stefan undervisar på kurserna Digital forensik/Digital Forensics, på grundnivå (valbar för kandidatstudenter) och Cyberrymdens forensik/ Cyber Forensics, på avancerad nivå (valbar för masterstudenter) vid Institutionen för data- och systemvetenskap i Kista.

Artikeln är hämtad ur Stockholms universitets magasin, #2.

På denna sida