Stockholms universitet logo, länk till startsida

Fråga mig om hur det är att läsa journalistik!

Hej! Jag heter Anna och jag går masterprogrammet i journalistisk. Jag har även pluggat bl.a. kulturvetenskap och litteraturvetenskap. Har du frågor om till exempel hur det är att plugga journalistik, om studentlivet här på Stockholms universitet eller om utbyten under studietiden, ställ de här så ser jag till att svara!

 

FRÅGOR OCH SVAR:

 

FRÅGA OM EXTRAJOBB OCH PRAKTIK

Fråga: Hej! Finns det jobb som är meriterande för framtiden och hur mycket erfarenhet/studier behöver man ha i ryggen för att dessa skall vara värda att söka? /Elsa

Svar: Hej Elsa! Spännande och bra fråga du har! Du har rätt i att det är svårt att få praktikplats på en journalistisk arbetsplats om en inte får det genom en journalistutbildning. Oftast så handlar det om att praktikplatsen vill veta att du i grunden är student så att du har försörjning, försäkring och hjälp från universitetet under din praktik. Men det betyder inte att det är omöjligt att få praktik på egen hand! Du kan alltid skicka in en ansökan! 

Det ingår praktik både på kandidatprogrammet och på masterprogrammet i journalistik, främst en långpraktik på upp till en hel termin men även ibland kortare praktiker på någon månad. Det kan ändras från år till år beroende på kurserna. Men minst en praktik ingår alltid! För den längre praktiken så handläggs allt genom institutionen, de hjälper till med ansökningar och allt sånt. Om du vill söka praktik på egen hand så går det bra, men då får du inte samma hjälp från institutionen och det är nog inte lika lätt att få praktikplats. 

Vad gäller sommar- och extrajobb så har vi ofta under utbildningen fått erbjudande om sånt genom institutionen. Eftersom de som efterfrågar extrajobbare gått igenom universitetet så vet de att det inte är färdiga journalister de tar emot, så kraven brukar vara lägre och även studenter som läser första terminen brukar kunna söka. Men kolla runt på de olika mediehusens hemsidor, det är inte alltid det krävs en journalistisk utbildning alls för att jobba extra eller sommarjobba! Och på så sätt får du ju in en fot i branschen! 

Om du har mer specifika frågor så kan du alltid vända dig till studievägledaren på Institutionen för mediestudier.

Lycka till!
Hälsningar, Anna.


HUR BLIR MAN JOURNALIST INOM ETT SPECIFIKT ÄMNESOMRÅDE?

Fråga: Hej! Jag undrar hur en går till väga om en vill jobba med en speciell inriktning inom journalistik i sitt framtida yrke. Om jag till exempel strävar efter att bli politisk journalist, hur mycket journalistik vs. statsvetenskap bör jag då läsa? /Esmeralda

Svar: Hej Esmeralda. Bra fråga! Det finns ingen officiell regel för exakt hur mycket av ett ämne vs. journalistik du måste ha läst för att jobba som journalist inriktad på just det ämnet. För många studenter handlar valet om hur mycket en vill studera nog främst om intresse för ämnet. För att bli politisk journalist är det absolut en rejäl fördel att ha läst statsvetenskap, men det är nog inget tvång. Eftersom praktik ingår i kandidatprogrammet i journalistik kan ett bra sätt vara att försöka få en praktikplats på en arbetsplats där du får pröva på att jobba med politisk journalistik och på så sätt få in en fot i den branschen. Så har det funkat för mig och mina praktikplatser i alla fall!

På mitt program, alltså masterprogrammet i journalistik, så har de allra flesta inte läst journalistik innan utan har en kandidat i ett annat ämne. Vilket oftast gör det lättare att specialisera sig och få jobb inom just ens eget specialområde. Så det kan kanske också vara ett alternativ för dig: att först läsa en kandidat i statsvetenskap och sen bygga på med en master i journalistik. 

Om jag var du skulle jag höra av mig till en studievägledare och prata igenom hur just du vill lägga upp din utbildning. Universitetet har flera allmänna studievägledare som du kan kontakta helt gratis, även om du inte är student på Stockholms universitet! Här hittar du info om hur du kontaktar dem: 
https://www.su.se/utbildning/under-utbildningen/studie-och-karri%C3%A4rv%C3%A4gledning

Lycka till!


FRÅGA OM JOURNALISTISKT SKRIVANDE

Fråga: Hej Anna. Hur lär man sig att skriva som en journalist? Finns det några kurser i kreativt/journalistiskt skrivande som ingår i utbildningen? /Erik

Svar: Hej Erik! Intressant fråga! Att skriva journalistiskt handlar ju mycket om att vara saklig och ha goda källor för det en skriver och det har vi pratat mycket om under utbildningen. Vi har också läst en kurs som heter "Journalistiskt ansvar och etik", där vi fick lära oss om hur vi ska tänka kring den etiska aspekten av journalistyrket. Den kursen har varit väldigt bra att ha med sig när vi fått öva på att skriva journalistiskt.  Eftersom det också ingår praktik i programmet så får du ytterligare tillfälle att öva rent praktiskt på ditt journalistiska skrivande! 

Det kan vara bra att veta att kurserna kan ändras i programmet lite då och då, men här kan du läsa vad som ingår i programmet just nu: https://sisu.it.su.se/search/archive_info/HMJOO/sv

Sen finns det ju kurser i kreativt skrivande som inte ingår i programmet men som finns på universitetet, de kan du läsa om du bara tycker att är det roligt att skriva! Själv har jag läst kursen "Kreativt skrivande på engelska" och den kan jag varmt rekommendera :)  
Här finns mer info om den: https://sisu.it.su.se/search/archive_info/ENCW14/sv

Hälsningar, Anna.

På denna sida