Stockholms universitet logo, länk till startsida

Fråga mig om hur det är att läsa meteorologi!

Hej! Jag heter Beatrice och studerar första året på masterprogrammet i meteorologi. Mitt intresse för väder, miljö och klimat gjorde att jag valde utbildningen. Har du frågor om att studera meteorologi eller på Stockholms universitet i allmänhet så fråga gärna mig så ska jag göra mitt bästa för att svara.

 

FRÅGOR OCH SVAR:


VAD BEROR KLIMATSKILLNADER PÅ?

Fråga: Hej! Jag undrar hur och varför skiljer sig klimatet mellan Moskva och Scotland? /Noelle

Svar: Hej Noelle! Tack för din fråga. Skillnaderna mellan klimatet i Moskva och Skottland är många. Moskvas klimat brukar klassas till polar- och inlandsklimat medan Skottlands klassas som tempererat kustklimat. Det betyder till exempel att temperatur och nederbördsmängd skiljer sig mycket åt mellan platserna. Kustklimat tenderar att ha mer nederbörd och mer jämn temperatur över året medan inlandsklimat är torrare och har stora temperaturvariationer mellan sommar och vinter. Den främsta anledningen till att klimaten skiljer sig så mycket åt är just det faktum att Skottlands klimat domineras av ett hav medan Moskvas klimat inte gör det.

Under programmet i meteorologi på Stockholms universitet får man lära sig mer om denna typ av frågor så om du tycker att det är intressant kanske programmet något för dig!

Hör gärna av dig om du undrar något mer. Med vänlig hälsning, Beatrice.


METEOROLOGI OCH MATEMATIK

Fråga: Hej Beatrice! Jag är intresserad av meteorologi, men jag är inte så bra på matematik. Så det är kanske inte ett optimalt program, eller vad tror du? Mvh, Joakim.

Svar: Hej Joakim! Vad kul att du är intresserad av meteorologi! Det är många som har samma undran som du. Programmet innehåller mycket matematik, särskilt de två första åren, men om man uppfyller behörighetskraven för att komma in på programmet så ska man ha förkunskap nog för att klara av utbildningen.

Till kandidatprogrammet i meteorologi på Stockholms universitet är behörighetskravet i matematik kursen matematik 4. Man måste dock vara beredd på att lägga ner mycket tid på studierna, att plugga heltid motsvarar ju att jobba heltid. Universitet erbjuder studiehjälp i matematik och dit kan man vända sig om man behöver stöd utöver den handledning man får under utbildningen. Universitet ger också introduktionskurser på distans som man kan gå om man vill prova på att plugga matematik innan man på börjar ett program. Hör gärna av dig igen om du har fler frågor.

Med vänlig hälsning, Beatrice.


METEOROLOGISKA PROGNOSER

Fråga: Hej. Jag undrar hur långt fram i tiden man kan göra meteorologiska prognoser? /Niklas.

Svar: Hej Niklas! Tack för din fråga. Det beror lite på vilken typ av prognos man är intresserad av. Man brukar skilja på långtids- och korttidsprognoser. Korttidsprognoser ger en detaljerad bild av väderutvecklingen. De brukar sträcka sig ca 10 dagar fram i tiden, sedan blir osäkerheten i prognosen för stor.

I långtidsprognoser är osäkerheten extremt hög och därför prognostiseras endast tendenser av väderutvecklingen. Man gör en prognos av sannolikheten att blir t.ex. varmare, kallare, torrare eller blötare än normalt. Långtidsprognoser kan sträcka sig månader fram i tiden.
 
Masterprogrammet i meteorologi erbjuder kurs i praktisk meteorologi där man får man lära sig grunderna i att göra väderprognoser.
 
Hör gärna av dig igen om du undrar något mer. Mvh, Beatrice.


VAD GÖR METEOROLOGER?

Fråga: Hejsan! jag skulle gärna vilja se hur meteorologer arbetar, vet du något med meteorologi som finns i Småland? Mvh, Gabriella Bengtsson.

Svar: Hej Gabriella! Tack för din fråga, vad kul att du är intresserad av meteorologi.
Hur en meteorolog arbetar varierar mycket. Många jobbar med att ta fram olika typer av väderprognoser. Då är de största arbetsgivarna SMHI och  försvaret men sen finns även ett par mindre företag som också jobbar med detta. Som prognosmeteorolog är det vanligt att både dag- och  nattskift ingår i ens tjänst.

Man kan också arbeta med frågor som rör till exempel luftkvalitet eller andra saker som miljöfrågor kopplade till meteorologi. Jag tror att SMHI är den största arbetsgivaren även på det området men man kan också jobba på kommuner eller andra myndigheter och företag. Man kan även jobba som forskare på ett universitet eller på SMHI.

Vill man bli prognosmeteorolog är nog SMHI:s kontor i Norrköping det som ligger närmast Småland. I Ronneby i Blekinge finns det en flygflottilj där man kan jobba om man blir försvarsmeteorolog. Jag skickar med en länk till försvarets hemsida där du kan läsa mer om vad det innebär att jobba som meteorolog där: https://jobb.forsvarsmakten.se/sv/utbildning/befattningsguiden/forsvarsmeteorolog/

Hör gärna av dig igen om du har fler frågor! Med vänlig hälsning, Beatrice.

På denna sida