Stockholms universitet logo, länk till startsida

Fråga mig om hur det är att läsa miljövetenskap!

Hej! Jag heter Sara och läser kandidatprogrammet i miljövetenskap. Om du, precis som jag, brinner för miljön och hållbar utveckling, då vill jag tipsa dig om att läsa just miljövetenskap. Tveka inte att höra av dig till mig om du vill veta hur det är att plugga miljövetenskap – egentligen!

 

Sök kurser och program

Frågor & svar-funktionen är avstängd under sommaren och kommer att öppna igen vid terminsstart.


Frågor och svar:

 

Fråga: Hej! Jag såg nyligen din video och tyckte att utbildningen lät väldigt intressant. Undrar vad man kan jobba som efter utbildningen och hur det är att plugga utomlands. Mvh Amber.

Svar: Hej Amber! Vad roligt att du sett min video och att du tycker utbildningen låter intressant. Just eftersom utbildningen är så bred så finns det massa olika karriärmöjligheter efter examen. Man kan till exempel jobba som miljöinspektör, konsult, rådgivare eller fortsätta som forskare så småningom. Det finns verkligen många olika vägar att gå efter utbildningen vilket är roligt men kan också vara lite förvirrande då man inte har en självklar väg framför sig på samma sätt som om man till exempel läser till läkare. Ett tips är att redan nu titta lite på jobbannonser inom området och se vad för färdigheter som efterfrågas.

Jag älskade mitt halvår utomlands. Jag gjorde ett utbyte med Nanyang Technological University i Singapore. Det var både en krävande och fantastisk upplevelse. Förutom att resa, träffa nya vänner och allt det där så var det verkligen roligt att få testa på hur det är att plugga på ett annat universitet. Om man åker till ett engelsktalande land är det dessutom en fantastisk möjlighet att förbättra sina språkkunskaper. Tänk på att börja med alla förberedelser som krävs för ett utbyte i god tid och var inte rädd för att fråga om hjälp!

Hoppas att du fick svar på dina frågor och tveka inte att höra av dig igen!
Mvh Sara
_____________________________________________________________________

Fråga: Hej! Jag undrar hur det fungerar när man ska välja en master. Är det valfritt eller finns det begränsningar till vad man får välja? Måste min master vara helt kopplat till min kandidatexamen? Tack på förhand! /Qureish

Svar: Hej Qureish! En väldigt bra fråga som jag ska försöka svara på så bra jag kan. Jag skulle dock rekommendra att du hör av dig till ansvarig studievägledare om du har mer specifika frågor (studievägledare för kandidaten i miljövetenskap är Frida Edberg som du kan nå här: studeranu@aces.su.se)

Men här kommer mitt svar. Det är inte helt valfritt utan de flesta masterutbildningar har, förutom krav på en kandidatexamen, även krav på att man läst vissa kurser eller ett visst antal högskolepoäng i master-ämnet. Men med det sagt finns det ändå lite svängrum bland de olika naturvetenskapliga masterutbildningarna. Om du känner dig lite osäker på vad du vill fortsätta med efter kandidatexamen är miljövetenskap en bra början då programmet är tvärvetenskapligt. Dock bör du välja det inriktningsämnet (vilket du väljer år två) som du även vill fortsätta med i en masterutbildning. Så om du till exempel är sugen på någon av biologi-masterprogrammen bör du välja biologi som inriktningsämne. Det kan även vara så att kandidatuppsattsen som du skriver i slutet av utbildningen behöver vara kopplad till din framtida master-inriktning.

Hoppas att detta gav svar på din fråga. Tveka inte att höra av dig med fler frågor!
Vänliga hälsningar, Sara.

_____________________________________________________________________

Fråga: Hej! Hur stor del av undervisningen är lärarledd? Och hur mycket tid har man generellt? Hur mycket tid förväntas man lägga ner på egen hand? Har man tid till andra saker än studierna? /Rufus

Svar: Hej, och tack för din fråga. Det varierar väldigt mycket från kurs till kurs men oftast är inledningen av varje kurs mer lärarledd i form av föreläsningar där olika ämnen introduceras och mot slutet av varje kurs har man mindre schemabunden tid för att göra klart inlämningsuppgifter och läsa på inför tentamen. I de kurser som innehåller laborationer förväntas det att man tar relativt mycket ansvar själv men där är alltid en laborationsassistent tillgänglig om man har frågor eller behöver hjälp. Man behöver planera in tid till självstudier och hur mycket tid man behöver för det är såklart väldigt individuellt. För min egen del har jag haft extrajobb vid sidan av studierna och det har funkat väldigt bra. Hoppas att du fick svar på dina frågor och hör av dig igen om fler frågor dyker upp.

/Sara 


Fråga: Hejsan! Vad vill du jobba med efter programmet? Hur ser jobbmöjligheterna ut för en miljövetare? /Clara

Svar: Hej Clara! Jag hade precis samma fråga som dig när jag började läsa miljövetenskap. Personligen har jag planer på att doktorera efter min master (som jag läser just nu) för att senare forska, så det är en väg som är möjlig. Miljövetenskap är ett brett tvärvetenskapligt kunskapsområde och beroende på vilken master man väljer finns det möjlighet att fördjupa sig i allt från biologi och kemi till samhällsplanering. Om man vill ut i arbetslivet direkt efter kandidaten finns det goda möjligheter att jobba som miljöinspektör inom kommunen, till exempel. Hoppas att detta var till hjälp, hör av dig igen om du har fler frågor.


Fråga: Hur ser en typisk dag ut för dig? Vad för slags lektioner har du och på vilket sätt får ni jobba under dem? /Ellen

Svar: Hej Ellen! Lite beroende på vad det är för kurs man läser så kan dagarna se olika ut. Den första kursen man läser är "Miljövetenskap 1", vilken är 30 hp, vilket betyder att den pågår hela första terminen. I början av den kursen åker man iväg till en fältstation som ligger på Askö (Trosa skärgård). Där får man känna på hur det är att jobba i fält och även träffa forskare som till viss del jobbar heltid på stationen. Där ser dagarna väldigt annorlunda ut, såklart, jämfört med när man är på universitetet. En typisk dag på universitetet innebär oftast föreläsning mellan 9-12 och laborationer, seminarium, presentationer eller tid till självstudier efter lunch. 

Hoppas att detta svarade på din fråga och vad kul att du intresserar dig av miljövetenskap! Tveka inte att höra av dig om du har fler frågor. /Sara 

På denna sida