Stockholms universitet logo, länk till startsida

Fråga mig om hur det är att plugga till ämneslärare!

Hallå där! Jag heter Jennifer och jag läser sista året på världens bästa program, nämligen Ämneslärarprogrammet (med inriktning biologi och naturkunskap mot gymnasiet). Min resa började inte här utan jag har pluggat annat innan och försökt att hitta min väg. Har du några frågor eller funderingar kring livet på universitetet? Tveka inte att höra av dig så ska jag hjälpa dig på vägen!

 

Sök kurser och program

Frågor & svar-funktionen är avstängd under sommaren och kommer att öppna igen vid terminsstart.

Frågor och svar:
 

Fråga: Hej, jag funderar på att läsa Ämneslärarprogrammet till hösten men är lite "rädd för" kontakten med ungdomarna då jag själv är bara 19. Har bara vikarierat på grundskola vilket var helt okej, men är mer intresserad utav gymnasiet. Lite tips? /Yaren

Svar: Hej Yaren, vad kul att du vill bli lärare! Vill du bli ämneslärare inom de naturvetenskapliga ämnena så kommer du först att läsa tre år ämneskombinationer och med det inte ha någon praktik förrän fjärde året. Då har du en kandidatexamen i bagaget och väldigt mycket kunskap som troligen kommer göra att du känner dig tryggare!

Läser du någon ämneskombination där du har praktik tidigare (redan första året) så får man nog bara vara stark! Eleverna tycker ofta det är väldigt roligt när det kommer lärarstudenter och är man ung har man oftast liknande intressen och kan då få en väldigt bra relation till dem vilket är ett stort plus som lärare! :) Lycka till nu, det kommer gå jättebra.

Med vänlig hälsning, Jennifer. 


Fråga: Hej! Jag undrar hur du tycker det är med studentlivet i Stockholm. Tycker du det är lätt att lära känna nya människor? Är det mycket gemenskap på Ämneslärarprogrammet? Är VFU-platserna i Stockholm eller utanför staden? /Jennifer

Svar: Hej Jennifer! Fint namn ;) Studentlivet i Stockholm skulle jag säga blir lite vad man gör det till. Det finns en hel del studentkårer och föreningar man kan vara med i samt olika pubar men det är inte en studentstad på samma sätt som på andra ställen (mitt tycke). Det är dock lätt att lära känna nya människor och vi har ju insparken och olika aktiviteter studenter anordnar för att man ska lära känna varandra! 

Eftersom vi inte är så många på ämneslärarprogrammet (i alla fall inom naturvetenskap och matematik) så får vi en väldigt bra gemenskap så det är jättekul!

VFU-platserna anpassas efter var man bor, med en restid på max 90 minuter enkel väg, så det är med andra ord inte bara i Stockholm. 

Med vänlig hälsning, Jennifer 


Fråga: Hej! Jag vill gärna plugga till musiklärare och undrar vad som krävs för det samt hur lång tid det tar. Behöver jag vara en behörig lärare först för att kunna plugga till musiklärare? 

Svar: Hej Hadil! Vad roligt att du vill bli lärare! Det tar olika lång tid beroende på vilken ålder du vill undervisa för men jag tror de flesta lärarutbildningar är mellan 4-5 år. Du väljer vilka ämnen du vill ha och blir behörig lärare i dessa. Du behöver se till att du har godkänt i de ämnen som behövs för att studera till lärare på universitet och det är lite olika beroende på vad för lärare du vill bli.  

Här kan du läsa lite mer och även ta kontakt med studievägledare för att se vad som gäller för just det du vill studera:
www.su.se/lararutbildningar/bli-lärare/lärarprogrammen/ämneslärarprogrammet-idrott-musik-eller-dans

Med vänlig hälsning, Jennifer 


Fråga: Hej, jag är väldigt intresserad av att jobba som lärare. Jag vill lära ut och hjälpa elever men också ha kul i mitt arbete. Jag undrar då hur det är att vara naturkunskapslärare. Läser man mycket matte? / Alle

Svar: Hej Alle! Vad roligt! I naturkunskapen ingår biologi, fysik och kemi, där ämnena kopplas till samhällsfrågor som hälsa, klimat och miljö. Du behöver ha den grundläggande matten som krävs för att komma in på Ämneslärarprogrammet men utöver det läser man inga andra mattekurser (beroende på ämneskombination). Däremot behöver du en del mattekunskaper för att kunna göra diagram, statistik m.m för att bland annat kunna göra diverse laborationer och undersökningar med eleverna och förklara olika forskningsresultat. 

Med vänliga hälsningar, Jennifer. 


Fråga: Hej, jag skulle vilja plugga till ämneslärare men har inte godkänt i
Engelska 6. Kan jag bli antagen och läsa Ämneslärarprogrammet på universitetet samtidigt som jag pluggar upp Engelska 6? Mvh Samira.

Svar: Hej Samira! För att kunna söka till ämneslärare måste du ha läst och fått godkänt i Engelska 6. Övriga krav på behörighet är olika beroende på vilka ämneskombinationer du vill ha. Om jag var du skulle jag höra av mig till studie- och karriärvägledningen och se om de kan hjälpa dig. Du hittar dem genom att klicka dig vidare här: su.se/studievagledning

Med vänliga hälsningar, Jennifer.


Fråga: Hej! Hur ser en typisk vecka ut för dig? Jag undrar också hur ditt schema ser ut, hur långa dagarna är samt hur ofta du är i skolan. Jag vill gärna läsa till ämneslärare men är rädd att det ska ta all min vakna tid. Mvh, Jessica.

Svar: Hej Jessica! Vad kul att du funderar på att bli ämneslärare, ett riktigt roligt och lärorikt yrke!

Veckorna ser väldigt olika ut och det kommer också se olika ut beroende på vilka ämnen du har. Jag som läst biologi och naturkunskap har haft veckor där det kan vara obligatorisk tid mellan kl.8-17 varje dag samtidigt som det kan komma veckor då man endast går mellan kl.10-14 två dagar i veckan och har självstudier de andra dagarna. Under perioder med praktik är det som en heltidstjänst där du förväntas vara med handledaren under dennes timmar, vilket är heldagar. 

Ett tips kan vara att kolla på Stockholm universitets hemsida, där kan du kolla gamla scheman och kursplaner för de ämnen du vill läsa, då kan du få en bild av hur veckorna kan se ut och variera. 
su.se/lararutbildningar/bli-lärare/lärarprogrammen/ämneslärarprogrammet
Här kan du välja vilket ämneslärarprogram du är intresserad av och klicka dig vidare!

Oavsett kommer det inte ta all din vakna tid, det finns tid för att kunna jobba och vara med vänner eller göra andra fritidssysslor också! 🙂

Med vänliga hälsningar, Jennifer 


Fråga: Hej Jennifer! Vad pluggade du före dina studier på Stockholms universitet? Jag undrar också ifall du får studiestöd från CSN samt om det går att extrajobba samtidigt som man pluggar. /Mia

Svar: Hej Mia, jättebra fråga! Jag började med att studera till sjuksköterska på Sophiahemmet Högskola i ett år men kände att det inte var något för mig och hoppade därefter av. Jag har alltid tyckt biologi varit rolig och sökte då till det treåriga kandidatprogrammet på Stockholms universitet och tog en kandidatexamen i biologi. Direkt efter det hoppade jag på Ämneslärarprogrammet för att bli lärare i biologi och naturkunskap. 

Under min studietid har jag tagit CSN men sparat undan det.  Jag har mer eller mindre jobbat halvtid sen jag började studera på universitet men för att det ska gå krävs det att man har ett flexibelt jobb där man kan jobba kvällar och helger. En del perioder går det att jobba mer då man har mindre obligatoriska föreläsningar och seminarier, men under perioder med mycket laborationer och föreläsningar är det svårare, då får man planera tiden väl! Under en del perioder har jag även bara tagit CSN på 50% för att spara på veckor ifall det behövs mer senare eller i perioder det inte går att jobba lika mycket. Det gäller också att hålla koll på hur mycket du får tjäna för att få ta CSN, vilket går att räkna ut på deras hemsida. 

Med vänliga hälsningar, Jennifer. 

På denna sida