Stockholms universitet logo, länk till startsida

Fråga mig om hur det är att studera musikvetenskap!

Hej! Mitt namn är Alexander och jag läser kandidatprogrammet i Musikvetenskap med inriktning mot Musikkommunikatör. Vill du veta mer om vad det innebär att bli musikkommunikatör? Eller är du nyfiken på musikvetenskap i sig? Tveka inte att ställa dina frågor till mig här nedan!

 

FRÅGOR OCH SVAR:


BEHÖVER NI SKAPA EGEN MUSIK UNDER STUDIERNA?

Fråga: Tjena! Är det mycket praktiskt arbete? D.v.s gör ni mycket egen musik? Undrar även vad det krävs för förkunskaper för att kunna söka! Tack på förhand, Tobias.

Svar: Hej Tobias, vad roligt att du är nyfiken på programmet! Vi har nästan inget praktiskt musikskapande alls (dock en praktikperiod under termin 6, men det är ju inte riktigt samma sak), annat än mindre "kompositioner" i form av ackordföljder och dylikt i musikteorin - men detta kräver bara att man kan behärska själva teorin, inte nödvändigtvis så mycket musikalisk kreativitet. Som svar på din fråga alltså: vi gör egentligen ingen egen musik alls, utan studerar bara redan skapad musik, musikteori, tittar på olika musikinstrument, historia, teknik och allt som rör musik. 

Som svar på vad det krävs för förkunskaper är det Svenska B (eller motsvarande) samt Engelska B / Engelska 6 - du kan läsa mer om det här: sisu.it.su.se/search/info/HMPMK eller titta i utbildningsplanen: sisu.it.su.se/pdf_creator/28655/37179.

Sen kan jag generellt säga att det underlättar om du redan kan en del musikteori, men det går bra om man inte har kan också (jag själv kunde nästan ingen när jag började!), man får bara plugga lite mer i musikteorikurserna då de är förhållandevis intensiva. 

Hoppas det gett svar på din frågor, har du fler är du välkommen att ställa dem också! Mvh, Alexander.


ARBETSMARKNADEN FÖR MUSIKKOMMUNIKATÖRER

Fråga: Hej Alexander! Hur ser arbetsmarknaden ut för musikkommunikatörer? /Niko

Svar: Hej Niko! Vad roligt att du är nyfiken på musikkommunikation! Det är ett väldigt brett ämne, och man kan jobba inom allt från kultur inom t.ex. kommun till sociala media ansvarig för ett skivbolag. I allmänhet ser arbetsmarknaden ganska bra ut för de som är intresserade av digitala medier, då det är något som ständigt utvecklas och som får mer och mer plats inom företag och organisationer.

Det flesta jobb inom musikbranschen handlar dock fortfarande om att man måste känna rätt människor vid rätt tidpunkt. Därför är det väldigt positivt att kandidaten med inriktning på musikkommunikatör faktiskt har en praktikperiod i det tredje året, som är till just för att knyta kontakter inom arbetslivet. Dessutom är det spännande att se hur olika alla inom kandidatklassen har valt att inrikta sig! 

Hoppas du fick svar på din fråga! Mvh, Alexander


EXPERT PÅ U2?

Fråga: Hej! Skulle vilja veta om det finns någon på institutionen som bland annat är expert på U2? /Oscar

Svar: Hej Oscar! Först och främst tycker jag det är roligt att du är intresserad av musikvetenskapen på SU! Jag kan tyvärr inte direkt svara på din fråga om det är någon av de som undervisar som är expert på just U2.  Alla våra föreläsare är dock väldigt duktiga på de områden inom musikvetenskapen som de valt att fokusera på, och man täcker upp många olika områden av musik.  

Jag tror att kursen i populärmusik efter 1900 skulle vara intressant för dig, då tar man bland annat upp rock och pop-historien, och där är ju U2 ett band som självklart är värt att nämna, eller hur? Hoppas du fick svar på din fråga! Mvh Alexander

På denna sida