Stockholms universitet logo, länk till startsida

Fråga mig om mina studier i filosofi och lingvistik!

Funderar du på att studera humaniora? Mitt namn är Torkel och jag pluggar filosofi & lingvistik på universitetet. Om du tycker att det låter som intressanta ämnen uppmanar jag dig att ställa mig en fråga. Det kan handla om ämnena specifikt eller bara om hur det är att leva som student! Jag svarar på allt!

 

Jag läser kandidatprogrammet i filosofi och lingvistikFilosofiska institutionen.

Sök kurser och program


Frågor & svar-funktionen är avstängd under sommaren och kommer att öppna igen vid terminsstart.

Frågor och svar:


Fråga: Hej Torkel! Hur skulle du beskriva lingvistik i samband med filosofi till någon som enbart pluggat en filosofikurs på gymnasiet? Jag har ett stort intresse för filosofi men är inte lika bekant med den lingvistiska aspekten. /Nadine

Svar: Hej Nadine, tack för din fråga! Kul att du har ett stort intresse för filosofi! Lingvistik skulle man kunna säga är ett av de närmsta humanistiska ämnena till filosofi men som är ett empiriskt ämne. Alltså ett ämne som baserar sin forskning på observationer av världen. Lingvistik handlar om språk. Man studerar alla olika aspekter av språket i sig. Det kan vara frågor om allt från hur många språk det finns och varför och hur de skiljer sig till hur människan producerar språkljud.

Ämnet passar väldigt bra ihop med filosofi och speciellt om man är intresserad av språkfilosofi. Språkfilosofi är ett väldigt stort ämne inom den analytiska filosofin. Vi läser analytisk filosofi av två olika slag på SU: teoretisk (det jag läser) och praktisk filosofi. På andra universitet kan man läsa kontinentalfilosofi och lingvistiken ger väldigt mycket bra och passande kunskap för just det. Det är anledningen till varför dessa två ämnen är sammankopplade i det program jag pluggar just nu. Programmet har ett fokus på språkfilosofi men man läser även alla andra ämnen inom filosofi.  Är du intresserad av språk så är lingvistik ett fantastiskt bra ämne att läsa. Om du är intresserad av språk och filosofi så är filosofi och lingvistik en väldigt bra kombination.

Hoppas att du har fått svar på din fråga. Det går bra att svara mig om du vill veta mer!

Hälsningar, Torkel 


Fråga: Hej! Jag har en mycket viktig fråga. Är ordet "autologisk" en autologi? /Marlon

Svar: Hej Marlon! Tack för din fråga. En klurig och rolig fråga som jag och en vän grubblade på ett tag. Jag kände inte till koncepten innan så jag googlade och baserar mitt svar på beskrivningarna jag fann där. 

Ordet autologiskt kan vara både autologiskt och icke-autologiskt (heterologiskt).
Om man påstår att ordet autologisk är en autologi om frågar sig om det är en autologi, så är det en autologi – för att ordet beskriver sig självt. 
Om man å andra sidan påstår att autologisk inte är en heterologi och frågar sig om det är en autologi, så är det inte en heterologi  – eftersom order inte beskriver sig självt.
En rolig paradox uppstår om man ställer sig frågan om huruvida heterologisk är heterologiskt eller inte. 

Finns en bra wikipedia artikel om paradoxen här: 
en.wikipedia.org/wiki/Grelling-Nelson_paradox

Ha en fin dag.
Hälsningar, Torkel 


Fråga: Hej Torkel. Vilka filosofiska frågor och problem tycker du är de mest intressanta? /Leonid

Svar: Hej Leonid! Tack så mycket för din fråga. Under min utbildning har jag stött på en stor mängd olika frågor och problem inom filosofin, att välja några favoriter är svårt då jag har uppskattat nästan allting lika mycket! Men det som har tilltalat mig lite extra är frågor om kunskap, språk och vissa delar av metafysiken. 

Inom kunskapsteori är ett knepigt problem att avgränsa vad som ska räknas som kunskap och vad som bör uteslutas. Inom språkfilosofin förbryllar idén mig om hur människor egentligen kan förstå varandra – hur vi kan läsa samma text och ha tillgång till en innebörd som vi alla kan dela på? Inom metafysiken tycker jag idén om objekt är väldigt intressant. Vad är ett objekt och vad finns det för olika typer? Är en häst lika mycket ett objekt som en valuta?

Hoppas att detta ger dig en bild över lite av det man tänker kring under en filosofiutbildning. Hälsningar, Torkel.  


 

 

På denna sida