Stockholms universitet logo, länk till startsida

Fråga mig om mina studier på förskollärarprogrammet!

Hej! Jag heter Kubra Cemre Akdag och studerar till förskollärare. Jag läser just nu sjätte terminen på förskollärarprogrammet. Har du frågor om hur det är att studera till förskollärare, så tveka inte att höra av dig till mig. Jag ska försöka svara på bästa möjliga sätt!

 

FRÅGOR OCH SVAR:


ATT SKRIVA AKADEMISKT

Fråga: Hej, hur lär man sig att skriva på ett akademiskt sätt? Vänligen, Luljeta.

Svar: Hej Luljeta och tack för din fråga! Jag skulle vilja säga att det kan variera från person till person eftersom vi alla är olika och lär oss på olika sätt. Här är några tips utifrån mina egna erfarenheter: 

När du läser dina böcker/artiklar kan du studera hur författarna formulerar sig.
Tänk på dina ordval och undvik att använda ett vardagligt språk, som t.ex slang.
Du kan alltid söka efter synonymer på ord.
Tänk också på att din text måste vara lättförståelig och anpassad till målgruppen.
Böcker som ”Studentens skrivhandbok” kan hjälpa en att utveckla akademiskt skrivande. 
Lycka till!
Med vänlig hälsning, Kubra.


HINNER MAN JOBBA EXTRA OCH STUDERA SAMTIDIGT?

Fråga: Hej! Jag har länge funderat på att läsa till förskollärare men eftersom jag skulle vilja undvika studielån i så stor utsträckning som möjligt har jag tvekat eftersom jag inte vet om jag skulle kunna jobba extra samtidigt. Hur har det varit för dig? /Sara

Svar: Hej Sara!

Vad kul att du är intresserad av förskollärarutbildningen. Jag förstår hur du tänker för att jag har själv personligen tänkt som du innan jag började studera. Jag klarade mig utan lån fram tills nu sjunde terminen. Dock hade jag en fördel personligen eftersom jag bodde hemma och hade inte så mycket utgifter. Samtidigt har jag faktiskt jobbat vid sidan om studierna också och det funkade bra för min del med ett flexibelt schema utifrån min dåvarande arbetsplats. Nu jobbar jag som timvikarie på en förskola. Frågan om hur det funkar beror helt på hur du lägger upp dina studier och man får känna av situationen lite. Det gäller att inte lägga alltför mycket press på sig själv och fast att det kan vara svårt ibland handlar det om att göra det som känns bäst. Glöm inte heller att prioritera studierna först det är viktigast oavsett hur mycket man än vill jobba extra. Ha det som en grundtanke och lycka till, hoppas det går bra för dig med studierna i framtiden. 

Med vänliga hälsningar, Kubra Cemre Akdag 


FRÅGA OM KURSLITTERATUREN

Fråga: Hej! Behöver man spara kurslitteraturen från tidigare terminer? /Farida

Svar: Hej Farida! Jag skulle vilja säga att det beror på vad du är intresserad av att skriva om i ditt examensarbete. Det kan till exempel vara bra att spara vissa kursböcker om du känner att du kommer att ha användning av dem i din uppsats.

Sedan så finns det vissa böcker som kan vara bra att spara allmänt, bland annat ”Studentens skrivhandbok” och ”Etnologiskt fältarbete” (om inte kurslitteraturlistan görs om helt). Den första boken hjälper dig att skriva dina uppsatser på ett akademiskt sätt och den andra boken är mer till hjälp i B- och C- uppsatsen gällande metoder. 

Tack för din fråga!

Med vänlig hälsning, Kubra.


VAD TYCKER DU OM UNIVERSITETET OCH FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET?

Fråga: Hej! Jag ska börja läsa förskollärarprogrammet på Stockholms universitet nu till vårterminen, och jag undrar mest vad du tycker om utbildningen och universitetet överlag? Är du nöjd med utbildningen, skolan, lokalerna, lärarna m.m? / Rebecca

Svar: Hej Rebecka och förlåt för ett sent svar. Vad kul att du har kommit in! Stort grattis!

Jag tycker att utbildningen är väldigt lärorik, intressant och väcker nyfikenhet hos en. Du läser massor, analyserar och reflekterar när du skriver dina tentor. Du hinner också observera och relatera väldigt mycket under de verksamhetsförlagda utbildningarna och jag ser det som en fördel med själva förskollärarutbildningen!  

Vad gäller din fråga om universitetet så tycker jag om den strukturen som jag upplever finns här. Jag gillar även kommunikationen som en kan ha med studievägledarna och lärarna. Du har också tillgång till studie- och språkverkstaden, vilket hjälpte mig jättemycket i början av utbildningen och det är också en form av kommunikation med andra som handleder dig med dina studier. 

Angående lokalerna så har vi ett jättestort bibliotek med massa grupprum som går att boka. På universitetsområdet finns flera restauranger och bokhandlar där du kan köpa kurslitteraturen. Vår instutition (Barn- och ungdomsvetenskapliga instutitionen, BUV) ligger nära sjön, en bit bort från T-banan, men ändå nära.

Önskar dig återigen ett stort grattis och lycka till! Mvh Kubra


UTMANINGAR UNDER UTBILDNINGEN

Fråga: Hej! Du är snart klar med förskollärarprogrammet och jag undrar vad som har varit mest utmanande under utbildningens gång?

Svar: Hej och tack för din fråga! Det som har varit mest utmanande under utbildningens gång, när det gäller den personliga biten, var att kunna utveckla en studieteknik som passar just mig till och börja med. Däremot när det handlar om utbildningen i sig så var det en utmaning att kunna sätta på sig någon typ av ''glasögon'' som gör det möjligt att kunna se olika scenarion utifrån olika perspektiv. Jag tycker att det är bra för en att kunna se en sak på många olika sätt med hjälp av teorier och akademiska kunskaper vilket man senare kan använda sig utav även i arbetslivet.

För att kunna få hjälp med dina studiestrategier skulle Stockholms universitets studie- och språkverkstad kunna vara till hjälp. Här nedan finner du en länk där du kan läsa mer: 

https://www.su.se/utbildning/under-utbildningen/studie-och-spr%C3%A5kverkstaden

Du kan även få inblick på hur studiegången för förskollärarprogrammet ser ut genom denna länk:

https://www.buv.su.se/utbildning/alla-utbildningar/program/förskollärarprogrammet

Mvh Kubra Cemre Akdag

På denna sida