Stockholms universitet logo, länk till startsida

Fråga mig om studier i historia!

Hej, jag heter Emil och studerar kandidatprogrammet i Historia. Ett väldigt allmänbildande och brett ämne som ger stora kunskaper om vårt samhälle socialt, ekonomiskt och politiskt. Om du är nyfiken på hur det är att studera historia eller hur det är att plugga här på Stockholms universitet kan du se på videon nedan, och om du vill ställa frågor svarar jag gärna på det.

 

FRÅGOR OCH SVAR:


VEM BÄR SKULDEN FÖR KALLA KRIGET?

Fråga: Hej, vi har fått en uppgift i skolan om vem som skulle få skulden för kalla kriget. Är det Sovjet eller USA, eller om båda har lika mycket skuld. Vem ska få all skuld och varför?

Svar: Hej, bra fråga! Av vad jag har lärt mig från mina studier här på historiska institutionen är det svårt att säga just vem som ska få skulden. När jag studerade Världens historia I fick man läsa vetenskapliga artiklar som tog upp Churchills tal om järnmuren sent 1940-tal vilket skapade spänningar i luften mellan supermakterna. USA och Sovjet hade även ideologiska skillnader som gjorde att konflikten eskalerade till kalla kriget, så just vems fel är beror på vilket perspektiv man ser utifrån.

Hoppas det har gått bra med uppgiften och om du vill lära dig mer om ämnet rekommenderar jag att du söker dig till kursen ''Världens historia I'' där de tar upp mer om kalla kriget.

Mvh Emil Lilja


VAD KAN VI LÄRA OSS AV HISTORIEN?

Fråga: Hej! Jag undrar vad vi kan lära oss av historien för att undvika att en händelse som förintelsen upprepas? Alice

Svar: Hej Alice, bra fråga! Här är en givande kurs som tar upp din frågeställning: ''Nazismen, Nazi-Tyskland och Förintelsen, 15 hp” som historiska institutionen erbjuder.

Mer information om kursen finns i denna länk: https://sisu.it.su.se/search/archive_info/HI1311/sv

Med vänlig hälsning
Emil Lilja


INTRESSERAD AV HERALDIK

Fråga: Hej Emil, jag studerar ett Phd-program i Österrike och undrar ifall du vet om det finns en professor på historiska institutionen med kunskaper inom heraldik eller vexillologi? Tack på förhand för ditt svar. Mvh Nicole

Svar: Hej Nicole, tyvärr vet jag inte om det finns. Fråga gärna receptionen i historiska institutionen i hus D våning 9: www.historia.su.se/utbildning/studieinformation.

Lycka till! Mvh Emil Lilja.

På denna sida