Stockholms universitet logo, länk till startsida

Fråga mig om studier i marknadskommunikation!

Hej och välkommen till min sida! Mitt namn är Lutfi Zeneli och jag läser termin 3 på kandidatprogrammet i marknadskommunikation (GI) på Stockholms universitet. I videon här nere berättar jag om vad det innebär för mig att plugga marknadskommunikation. Hoppas att videon ger ett bättre överblick över programmet men om du är nyfiken och har några frågor ställ dem nedan så lovar jag att svara så gott jag kan.

 

Sök kurser och program

 

Frågor och svar:


Fråga: Har du varit på eller planerar du utlandsstudier? Var brukar de som studerar marknadskommunikation oftast hamna när de åker på utlandsstudier? /Tania

Svar: Hej Tania! Nästa termin, alltså termin 5, får man åka på utlandsstudier. Jag har valt att inte åka utomlands men många av mina klasskamrater tänker göra det. De ska på olika ställen som t.ex. Lisabon, Barcelona, Paris, London, Toronto. Var man "hamnar" beror på antagningsprocessen. 

Du kan läsa mer om utlandsstudier på:
www.sbs.su.se/english/education/current-students/study-abroad/application
www.sbs.su.se/english/education/current-students/study-abroad/selection


Fråga: Samarbetar Stockholms universitet med några företag inom PR och Reklam? Har du märkt av att vissa företag söker sig till Stockholms universitet för att rekrytera studenter? /Tania

Svar: Hej Tania! Det beror lite på vad du menar med samarbete. Vi har haft många gästföreläsare som kommer från stora reklambyråer eller från marknadsavdelningen av stora företag. Exempel på några som har kommit förbi nyligen är Prime och Coca Cola. 

Varje år arrangeras olika mässor där företag kan komma i kontakt med studenter och vice versa.

Hoppas att du fick svar på dina frågor. Tveka inte att kontakta mig igen om du har andra funderingar kring programmet eller studentlivet på Stockholms universitet!


Fråga: Jag undrar om utbildningen involverar någon praktik? Hur är fördelningen egentligen mellan teori och praktik? Min sista fråga är vad för tekniska förkunskaper krävs det, skulle du säga? /Yildiz

Svar: Hej Yildiz! Vad kul att du är nyfiken och vill veta mer om utbildningen. Inga tekniska förkunskaper krävs för att klara av utbildningen. All kunskap du behöver ha rent tekniskt, kommer du få under varje kurs. I exempelvis Typografi och Visuell kommunikation hade vi datasalsövningar där vi satt tillsammans med läraren och utförde övningarna på InDesign.

Utbildningen involverar inte praktik. Termin 5 kan man välja kurser själv och då kan du välja att läsa en praktikkurs. 

Hoppas att du fick svar på dina frågor. Tveka inte att kontakta mig igen om du har andra funderingar kring programmet eller studentlivet på Stockholms universitet!


Fråga: Hej, jag undrar om utbildningen är rolig. Skulle du rekommendera att gå den om man är speciellt intresserad av reklam och PR? Vad är det bästa med utbildningen och Stockholms universitet? Vidare undrar jag också om det ingår mycket matte samt hur ofta man är i skolan? /Alicia

Svar: Hej Alicia! Vad roligt att du kontaktar mig för mer information kring utbildningen i marknadskommunikation. Jag tycker att vårt program inte bara är roligt utan också givande. Det är så intressant att träffa föreläsare som brinner för sina specialområden och lär ut med mycket passion. Min utbildning (Marknadskommunikation GI) är skräddarsydd för de som är intresserade av reklam och PR. Man är inte i skolan alla dagar i veckan, beroende på termin och kursintensitet. Det kallas för heltidsstudier för att man räknar med egen studietid också. 

Det enda matten du kommer stöta på är i redovisningskursen och då handlar det om grundläggande mattekunskap. T.ex. vad är kontosaldot om du har 1 000kr från början och lägger till 35 000kr. 

Det bästa med utbildningen är att man lär sig om så mycket och det öppnar ögonen för en. Man börjar lägga märke till saker och ting i omvärlden och förstår hur de fungerar. Just nu läser jag en kurs i MDI (människa-datorinteraktion) och vi går genom en del psykologi kring hur människan fungerar men också hur vi designar gränssnitt (interfaces) för att underlätta användningen av ett objekt. Det kan låta "rocket science" men det är fascinerande! 

Hoppas att du har fått svar på dina frågor! Tveka inte att höra av dig om du funderar över något annat! 

Ha en trevlig dag
/Lutfi 


Fråga: Hej! Hur är sammanhållningen i din klass? Är det lätt att få nya vänner? /Lisa

Svar: Hej Lisa, vilken intressant fråga! Vi är rätt så många i min klass (drygt 70-80 personer) och det är omöjligt att bli vänner med alla. Man träffar sin klass på föreläsningar eller seminarier. På föreläsningarna sitter man och lyssnar på föreläsaren. Så fort föreläsningen är slut springer alla därifrån. 

På seminarier sitter man i mindre grupp. En klass kan delas i upp till 4 grupper, cirka 20 personer per grupp. Här är det lättare att prata med klasskamraterna för att man sitter i mindre salar och diskuterar kring ämnet med varandra. I seminariumgruppen delas man i mindre arbetsgrupper bestående av 4-6 personer. 

Man träffar gruppmedlemmarna ofta eftersom man måste samarbeta för att lösa den givna uppgiften. Man lär känna varandra bättre. Jag umgås mest med de som jag har samarbetat med innan. Vi har lärt känna varandra och brukar fika, luncha men även träffas en fredagkväll i stan. 

Hoppas att jag har svarat på din fråga och att du har fått en bättre förståelse för hur sammanhållningen i min klass är! Återkom om du har ytterligare frågor. 

Ha en bra dag!
Hälsningar 
Lutfi Zeneli