Stockholms universitet logo, länk till startsida

Fråga mig om studier i molekylärbiologi!

Hej! Jag heter Erika, är 28 år och studerar på Stockholms universitet. Jag har en kandidatexamen i biologi, och är mitt uppe i min master i molekylärbiologi. Om ni har några frågor till mig, vad molekylärbiologi är, hur det är att studera det ämnet, eller frågor om universitetet i allmänhet, så får ni väldigt gärna ställa dem här nedanför, så ska jag svara med min bästa förmåga!

 

Sök kurser och program

Frågor & svar-funktionen är avstängd under sommaren och kommer att öppna igen vid terminsstart.


Frågor och svar:

 

Fråga: Hej! Vad är skillnaden mellan kandidatprogrammet i molekylärbiologi och nutrition? Programmen verkar likna varandra på flera plan, så jag har därför svårt att skilja de åt och därmed välja vilken jag vill läsa. /Sandra

Svar: Hej Sandra, och tack för din fråga! Jag har inte superbra koll på kandidatprogrammet i nutrition, då det inte är något jag har läst själv, mer än att jag vet att vi läste några av mina obligatoriska kurser tillsammans med nutritionisterna. Jag har läst lite nu om programmet i nutrition, och skulle nog säga att molekylärbiologi är mer naturvetenskapligt, medan nutritionsprogrammet är mer tvärvetenskapligt, med kurser inom nutritionsepidemiologi och livsmedelslära till exempel. 

Vet du att näringslära är något du är intresserad av och vill syssla med, skulle jag nog rekommendera dig att läsa det, medan om du mer är intresserad av molekylär naturvetenskap i stort är nog kandidaten i molekylärbiologi mer lämplig. Då tror jag att du får en bredare grund att stå på. 

Maila mig gärna igen så kan vi bolla vidare om du vill! 

Varma hälsningar, Erika


Fråga: Hej Erika! Jag har några frågor om kandidatprogrammet i biologi. Vad gör man? Hur ser en typisk dag ut? Hur är examinationerna? /Rufus

Svar: Hej Rufus! 
su.se/big/utbildning/våra-utbildningar/program/kandidatprogram/biologi, om du trycker på länken under ”Kursutbud” så hittar du alla kurser man läser under biologikandidaten. Av påbyggnadskurserna läser man inte alla, utan därifrån väljer man under sina valbara poäng i slutet av utbildningen. 

Det som jag uppskattade var att alla kurser jag läste var så olika. Vissa spenderar du i stort klassrum, så som man kanske tänker sig en ”klassisk kurs”, vissa har mycket labbarbete med viktiga säkerhetsrutiner och vissa utspelar sig ute på en kursgård där du bor i en vecka och är ute i naturen hela dagarna. Examinationerna följer också kursens utformning skulle jag säga, ibland en klassisk tenta, ibland praktiska moment som prövas, och ibland ute i skogen. 
Hör av dig igen om det är någon speciell kurs du undrar om, så svarar jag gärna mer specifikt!

Vänliga hälsningar, och lycka till! /Erika


Fråga: Hej! Jag är intresserad av läkemedelsindustrin men vet dock inte vad jag ska välja för utbildning. Kan du ge mig tips på vad jag ska tänka på nu när jag ska välja? /Daniela

Svar: Hej Daniela! Vilken klurig men bra fråga! Jag vet precis känslan du har, det finns så mycket att välja, men vad passar rätt?

Läkemedelsindustrin är en bred bransch som innefattar många olika utbildningsområden. Senaste året så har jag arbetet extra på ett litet läkemedelsföretag, och det är tack vare mina studier i molekylärbiologi det blev möjligt. Jag är då en del av teamet som testar potentiella läkemedel i labbmiljö. Men det behövs också personer med kemiutbildning, de som i första stegen tillverkar själva läkemedlen. Det behövs också personer med utbildning om toxikologi, alltså giftlära, och sedan såklart personer med apotekarutbildning, för att kunna distribuera läkemedel på ett säkert sätt. 

Utbildningen i molekylärbiologi har inga specifika kurser inom läkemedel eller framställning, men är det något du vill jobba med så skulle jag säga att programmet ger dig rätt grund att stå på! 

Hör av dig om du har några fler funderingar!

Vänliga hälsningar, Erika


Fråga: Hej! Jag har två frågor om molekylärbiologi som utbildning. Passar den här utbildningen om man är intresserad av medicin? Och skulle du säga att utbildningen är lätt att koppla till ett yrke i framtiden, eller är den mer teoretisk? /Nicole

Svar: Hej Nicole! Absolut gör den det! Framför allt täcker den många områden som det utförs medicinsk forskning på. Men jag skulle säga att utbildningen är mer brett inriktat och inte lika kliniskt eller humant fokuserad som jag anser medicin vara. 

På din andra fråga skulle jag säga att det inte direkt är en yrkesutbildning, utan bred och går igenom många olika områden, och tillåter därmed studenter att hitta det vi tycker är roligt!

Hoppas du fick svar på dina funderingar, och saknar du något så tveka inte att höra av dig igen!
Varma hälsningar
Erika 


Fråga: Hej! Vad är skillnaden mellan kandidatprogrammet i molekylärbiologi och biologi? Kan man jobba med samma arbetsuppgifter? Hur ser det ut gällande master för båda programmen? /Daisy

Svar: Hej Daisy! En väldigt bra fråga, två program som vid första anblick verkar ganska lika varandra. Den största skillnaden är att de två kandidatprogrammen har olika inriktningar inom biologi. Biologi betyder "läran om livet", och det är ganska talande för vad programmet i biologi behandlar – allt levande på vår jord. Du får lära dig allt ifrån hur växter fungerar i kursen Botanik, till hur djurens olika riken är uppbyggda i kursen Organismernas mångfald och fylogeni. Du får också lära dig om genetik, celler och hur människans kropp fungerar. 

I kandidatprogrammet i molekylärbiologi hoppar man över en del av dessa kurser och fokuserar mer på mikroperspektivet. Mer fokus på cell- och mikrobiologi, mer kemi och kurser som avhandlar vilka tekniker man kan använda för att analysera DNA, mängden protein i en cell, eller hur genteknik fungerar. En del av de kurser jag berättat om är också gemensamma för de båda programmen. 

Angående masterprogram finns det flera olika att välja på, och de alla kräver lite olika förkunskaper. Under länken här nere finns alla listade. 

https://www.su.se/big/utbildning/våra-utbildningar/program/masterprogram

Angående jobb så skiljer det sig en del. Jag kommer till exempel kunna jobba med forskning eller på läkemedelsbolag! En biolog skulle till exempel kunna jobba med naturvård, på Världsnaturfonden, inom bevarande eller hållbarhet. 

Varma hälsningar, och lycka till!
Erika


Fråga: Hej, jag undrar vad man kan bli när man har pluggat molekylärbiologi? Är det en civilingenjörsutbildning? /Klara

Svar: Hej Klara! Molekylärbiologi är inte en civilingenjörsutbildning, och ger därmed inte en särskild yrkesexamen. Utbildningen är uppdelad i tre år på kandidatnivå och två år på masternivå. Du kan, så som jag har gjort, läsa någonting annat som till exempel biologi på kandidatnivå men ändå läsa molekylärbiologi som en masterutbildning. 

Tittar man på vad molekylärbiologer arbetar med så stannar många kvar inom akademin, det vill säga, som forskare, post docs eller liknande inom universitetsvärlden, och många arbetar inom läkemedelsindustrin, eller som utvecklare inom liknande områden. 

Detta beror också på om du bara är intresserad av en kandidat inom ämnet eller vill fortsätta med en master eller till och med doktorera. Vad jag ser framför mig för min egen del, är nog en doktorandtjänst efter avslutad master, för att få mer erfarenhet inom att driva egen forskning. Där ser jag mer doktorandtjänsten som en första anställning snarare än fortsatta studier.  

En annan väg är såklart att kombinera kunskaperna inom cellulära och molekylära funktioner med andra intressen, ett exempel skulle för min del kanske kunna vara att jobba med att utveckla hudvårdsprodukter, ett område där laborativa kunskaper krävs men som man kanske inte tänker på direkt!

Hoppas jag kunde svara på din fråga, och tveka inte att höra av dig igen om du har fler frågor!

Vänliga hälsningar
Erika


Fråga: Hej Erika! Går det att skriva sitt examensarbete hos ett företag eller organisation? Hur går man tillväga då? Mvh Fredrik

Svar: Hej Fredrik! På masternivå går det alldeles utmärkt. Då gör man något som kallas externt examensarbete. Kursen för självständigt arbete på kandidatnivå är bara på
15 hp, vilket motsvarar en halv termin, så det kan nog bli rätt så stressigt då. Det står lite mer på Stockholm universitets hemsida, under institutionen BIG (institutionen för biologisk grundutbildning). Har du fler frågor skulle jag också rekommendera dig att skicka ett mail till Elisabeth Weingartner, som jobbar som studievägledare på nämnd institution. 

Hoppas du fick svar på din fråga, bara att höra av dig igen om det finna något annat jag kan hjälpa dig med! 

Vänliga hälsningar
Erika  

 

På denna sida