Stockholms universitet logo, länk till startsida

Fråga mig om studier i socialantropologi!

Hej! Jag heter Jonas och studerar kandidatprogrammet i socialantropologi. Efter att i flera år rest runt och testat på olika yrken har jag äntligen hittat något som verkligen passar mig. Har ni några frågor så svarar jag gärna på dem! Jag visste själv inte mycket om socialantropologi innan jag började studera det.

 

FRÅGOR OCH SVAR:


VAD KAN MAN ARBETA MED EFTER EXAMEN I SOCIALANTROPOLOGI?

Fråga: Hej! Vad kommer man kunna arbeta med när man läser socialantropologi?

Svar: Hej Liv! En kandidatexamen i socialantropologi öppnar upp flera portar på arbetsmarknaden. Utöver möjligheten att fortsätta inom det akademiska och doktorera så kan du söka dig till olika tjänster som kräver beteendevetenskapliga kunskaper.

Jag rekommenderar att du läser svaret jag skrev till Simons fråga nedan och kollar in länken som finns där. Via den länken kan du läsa om vad tidigare studenter vid socialantropologiska institutionen nu jobbar med.

Med vänliga hälsningar, och glad påsk, Jonas.


ARBETSMARKNADEN FÖR SOCIALANTROPOLOGER

Fråga: Hej Jonas! Jag undrar var man kan hitta socialantropologer på arbetsmarknaden idag? Mvh Simon.

Svar: Hej Simon! Som socialantropolog kan du jobba inom en stor mängd olika sektioner på arbetsmarknaden. Socialantropologi är en beteendevetenskap där du som student bjuds in till att ta del av en rik metodologisk verktygslåda med vilken du kan förstå människors livsvärldar. Antropologer strävar efter att analysera och dra samman de relationer och praktiker genom vilka världen produceras och förändras som meningsfull för grupper av individer. Målet med de socialantropologiska metoderna är att få ett inifrånperspektiv på hur dessa grupper av människor ser på sin omvärld. Detta skiljer socialantropologer från sociologer, psykologer och pedagoger m.fl. och gör socialantropologer unika på arbetsmarknaden.  

Vad du kan jobba med beror även på vad du väljer att specialisera dig i. Under kandidatprogrammet i socialantropologi så läser du ett breddningsår där du väljer ett eller två andra ämnen som du vill breda din utbildning med. Här är valmöjligheten stor - du kan läsa psykologi, sociologi, biologi, ekologi, historia, ekonomi, filosofi  etc. Sista terminen skriver du även en kandidatuppsats i ett ämnen som du väljer själv (men som är antropologiskt relevant). På socialantropologiska institutionens hemsida kan du läsa om vad några tidigare studenter nu jobbar som:

https://www.socant.su.se/utbildning/våra-alumner-berättar 

Hoppas detta hjälpte, annars så finns jag här för följdfrågor. Mvh Jonas.


ÄR KANDIDATPROGRAMMET I SOCIALANTROPOLOGI NÅGOT FÖR MIG?

Fråga: Hej Jonas! Är detta program för mig? Frågeställningar som intresserar mig är: Vad karaktäriserar barnfria kvinnor? Hur kommer AI påverka klassamhället i världen? Hur kommer begreppet livskvalitet förändras de kommande 10 åren i Sverige? Tack! /Eva

Svar: Hej Eva! Som student på kandidatprogrammet i socialantropologi kommer du att få en hel verktygslåda för att undersöka en bred variation av sociala fenomen. I detta inkluderas absolut teknologi, klass och genus. Jag tänker dock att antropologer sällan ägnar sig åt utredningar rörande "vad som komma skall." I relation till ditt intresseområde om livskvalitet skulle en socialantropolog kanske inte fråga sig "hur begreppet kommer att förändras", utan snarare vad livskvalitet innebär för en specifik grupp människor, hur de relaterar till det, och hur eller/och varför dessa individer uppfattar att de håller på att förändras. 

Om du vill veta mer om vilka kurser som ges inom programmet, och få en inblick i kurslitteraturen, så rekommenderar jag att du går in på socant.su.se Hoppas detta var till hjälp, annars tveka inte att fråga mer! Vänliga hälsningar, Jonas.