Stockholms universitet logo, länk till startsida

Fråga mig om studier på Samhällsplanerarprogrammet!

Hej! Jag heter Jessica och jag läser Samhällsplanerarprogrammet på Stockholms universitet. Om du har någon fråga om utbildningen så tveka inte att kontakta mig. Jag lovar att svara så gott jag kan!

 

Sök kurser och program

Frågor & svar-funktionen är avstängd under sommaren och kommer att öppna igen vid terminsstart.


Frågor och svar:


Fråga: Hej! Jag undrar hur mycket lärarledd tid man har under utbildningen? Vad du har för uppfattning om de valbara kurserna? Vilka verkade nöjdast med sina kurser? Har du fått någon känsla av tidigare studenter och möjlighet till jobb efter studierna? /Emelie

Svar: Hej Emelie! Jag upplevde att det första årets kurser hade väldigt mycket lärarledd/schemalagd tid för att vara universitetet. Det var inte ovanligt att ha föreläsningar varje dag. När det gäller de valbara kurserna så finns det ju ett väldigt stort utbud och det är svårt att svara på vem som är nöjdast med sina val. Jag tror att de som har gjort utbyte, t.ex. inom Erasmus, har varit väldigt nöjda med det. Själv kan jag varmt rekommendera kurserna i hållbar sämhällsutveckling som ges på Naturgeografiska institutionen. 

Min uppfattning är att arbetsmarknaden är rätt så god och jag känner till alumner som fått jobb direkt efter examen, dels på kommun i Stockholmsregionen och dels på Trafikverket. Jag tror även att det är en hel del som väljer att läsa vidare på ett masterprogram. 

Allt gott!
Jessica


Fråga: Hej Jessica, min son står i valet mellan Samhällsplanerarprogrammet eller kandidatprogrammet i geografi. Vad skulle du lyfta fram som största fördelen med samhällsplanering? Tack på förhand, Markku.

Svar: Hej Markku, vilken svår fråga! Som jag har förstått det så har programmen många likheter, och jag har studerat tillsammans med några av de som läser kandidatprogrammet i geografi under valbara kurser jag läst. Anledningen till att jag sökte mig till samhällsplaneringen var för att jag ville lära mig om planering för hållbara städer och samhällen och jag tycker att själva planeringsprocessen är spännande. Sen är det en fördel om statistik och/eller nationalekonomi känns som ett intressant studieämne, då en termin av någondera måste ingå i Samhällsplanerarprogrammet. 

Allt gott,
Jessica


Fråga: Hej Jessica! Vad tycker du hittills har varit mest intressant med programmet? Och hur ser jobbmöjligheterna ut för samhällsplanerare? /Clara

Svar: Hej Clara! Jag har verkligen uppskattat att programmet är tvärvetenskapligt, det känns som att jag har fått en väldigt bred grund att stå på med många kurser som varit intressanta på helt olika sätt. Utbildningens bredd gör också att det finns en rad olika potentiella jobb att söka. Redan under studietiden kan du rikta in dig mot det som du tycker är mest intressant, eftersom programmet innehåller flera valbara kurser. 

Allt gott!
Jessica


Fråga: Hej Jessica, jag har sökt till Samhällsplanerarprogrammet till hösten och undrar lite om bra studentjobb för att komma in på rätt marknad. Har du några idéer? /Madeleine

Svar: Hej Madeleine! Vad roligt att du sökt till Samhällsplanerarprogrammet, jag hoppas du ska trivas! För det första vill jag vara ärlig och säga att jag själv inte har känt att jag har haft tid att jobba så mycket extra utöver studierna. Detta är förstås individuellt och jag vet att många av de jag studerar med har haft jobb vid sidan av plugg. T.ex. känner jag flera som jobbar extra som guider med huvuduppdrag att berätta om det växande Stockholm. Andra jobbar med kundtjänst/kontaktcenter på kommun eller kommunala bolag. Eftersom utbildningen är väldigt bred öppnar den upp för många olika typer av jobb. Därför är det svårt att ge konkreta förslag som kan leda in på "rätt marknad", men all arbetslivserfarenhet är förstås meriterande.

Lycka till!
Jessica  


Fråga: Hej Jessica! Jag funderar på att söka Samhällsplanerarprogrammet till hösten. Vilken/vilka kurser från gymnasiet tycker du att du har haft mest nytta av under dina studier på universitetet? /Sandra

Svar: Hej Sandra, tack för din fråga! Eftersom det hann gå några år mellan gymnasiet och mina universitetsstudier så har jag faktiskt inte funderat så mycket på just detta. När jag tänker på det såhär i efterhand så skulle jag nog säga att jag har haft störst nytta av svenska, engelska och samhällskunskap. Eftersom jag, som valbara kurser, valt att läsa statistik och miljö så kan jag tillägga att mina tidigare kunskaper i matematik och naturkunskap har varit till hjälp. 

Allt gott!
Jessica


Fråga: Hej, jag läser just nu ett kandidatprogram i utvecklingsstudier och skulle jättegärna vilja plugga samhällsplanering direkt efter min kandidatexamen. Jag undrar om det finns möjlighet till att arbeta internationellt eller inom biståndsorganisationer. /Johana

Svar: Hej Johana! Tack för din fråga. Om du efter din kandidatexamen i utvecklingsstudier vill bygga på med studier inom samhällsplanering så är jag ganska säker på att du kan söka direkt till masterprogrammet här på Stockholms universitet. Det passar särskilt väl om du är intresserad av att jobba internationellt, en stor del av undervisningen sker på engelska och programmet "öppnar för karriär inom processledning och kvalificerat utrednings-, utvecklings- och handläggningsarbete inom samhällsplanering på lokal, regional, nationell och internationell nivå".

Läs mer på kulturgeografiska institutionens hemsida och dubbelkolla med studievägledaren om detta vore möjligt för dig. 

Allt gott,
Jessica


Fråga: Hej! Jag funderar på att studera till samhällsplanerare och i framtiden drömmer jag om att planera samhällen, hus och områden – t.ex. hur ett nytt villaområde ska se ut. Jag undrar om du då tycker att detta är ett bra program för mig? /Nellie

Svar: Hej Nellie, tack för din fråga! Det låter absolut som att detta kan vara ett bra program för dig. Samhällsplanering är ett brett ämne och första året på utbildningen ger en god grund. Därefter får du chansen att fördjupa dig inom det du är särskilt intresserad av. Dock vill jag tillägga att om det framför allt är husbyggnad och gestaltningsfrågor du är ute efter skulle eventuellt en arkitektutbildning passa bättre. Lycka till! 
/Jessica


Fråga: Hej, jag tycker att denna utbildning låter intressant! Blir dock lite osäker på om jag ska hoppa på den på en gång. Jag tar studenten snart och har hunnit jobba på lite olika jobb och känner att jag vill plugga. Är det smart att hoppa på utbildningen nu direkt? /Felicia

Svar: Hej Felicia, tack för din fråga! Att gå direkt från gymnasium till högre utbildning passar vissa men inte alla. Svårt att ge ett svar på vad som blir bäst för dig. För min egen del gick det många år mellan gymnasiet och Samhällsplanerarprogrammet och jag är glad för den tiden. Det går också att börja på programmet och ta studieuppehåll efter t.ex. ett år, om du vill prova att jobba eller göra något annat emellan.

Varma hälsningar,
Jessica


Fråga: Hej! Vilka är de främsta arbetsgivarna för samhällsplanerare? Mvh Anna.

Svar: Hej Anna. Tack för din fråga! Tidigare har kommunerna varit de främsta arbetsgivarna för samhällsplanerare. Det är kommuner som tar fram t.ex. detalj- och översiktsplaner. Även idag tror jag att många samhällsplanerare söker sig till offentlig sektor för jobb, men det har blivit allt vanligare med uppdrag inom privata konsultföretag. Landsting/regioner, länsstyrelser och statliga verk som Trafikverket, Boverket och Naturvårdsverket är exempel på potentiella arbetsgivare. 

Med vänlig hälsning, 
Jessica


 

På denna sida