Stockholms universitet logo, länk till startsida

Fråga mig om studierna på Kommunikatörsprogrammet!

Hej! Jag heter Indra och går Kommunikatörsprogrammet. Undrar du vad en kommunikatör egentligen jobbar med, hur man bäst maxar sina studier, eller någonting helt annat? I så fall tycker jag att du ska skicka iväg en fråga här nedanför, så ska jag svara så gott jag kan. Vi hörs!

 

 

Sök kurser och program


Frågor och svar:

 

Fråga: Hej Indra! Jag undrar hur undervisningen är upplagd. Tycker du att innehållet i programmet är varierande? Finns det möjligheter att jobba med någonting annat än som kommunikatör efter programmet? Hur ser jobbmöjligheterna ut? Lätt/svårt att få jobb?

Svar: Hej! Undervisningen är uppdelad så att praktiska delkurser varvas med mer teoretiska, och fokus är främst på kommunikation genom språk. Terminerna följer lite olika teman, den andra terminen handlar till exempel om kritiskt tänkande. Du får också mycket återkoppling och respons på dina texter och uppgifter, vilket är extremt utvecklande!

Jag tycker definitivt att innehållet är varierande. Återkommande är förstås att uttrycka sig i tal eller skrift, och så får du löpande analysera text, bild och allt annat som ingår i begreppet kommunikation. Det blir till slut en reflex att analysera budskap i allt från tunnelbanereklam till Instagraminlägg! Jag skulle dock säga att varje delkurs kommer med något nytt - det känns lite som pusselbitar som en efter en faller på plats.

En av anledningarna till att jag ville gå det här programmet är för att det är en så användbar utbildning. Även om yrkestiteln inte är just kommunikatör kan du bli webbredaktör, PR-konsult, social media manager, informationsstrateg, copywriter och så vidare. Det handlar lite om vad du är intresserad av och har för kompetenser när du kommer ut på arbetsmarknaden. Det finns absolut en konkurrens om jobb, men eftersom utbildningen är så bred är man inte låst till en enda arbetsmarknad. I princip alla företag och organisationer behöver minst en kommunikatör, ofta fler!

Förhoppningsvis gör det saker och ting lite tydligare. Lycka till och hör av dig om du har andra frågor eller funderingar!
____________________________________________________________________

Fråga: Hej! Kan du berätta lite mer om praktiken? Hur många veckor är den på och vad är det för företag och organisationer där man kan ha sin praktik?

Svar: Hejsan! Praktiken inträffar på hösten det tredje läsåret och pågår hela terminen. Eftersom de allra flesta företag och organisationer har en kommunikationsavdelning idag så kan man praktisera i princip var som helst! Under programmets gång får man träffa kommunikatörer inom diverse verksamhetsområden, så när det är dags att söka praktik kommer du ha stenkoll på olika inriktningar och sätt att jobba. Det kan till exempel vara hos en välgörenhetsorganisation, inom resebranschen, på en kommunikationsbyrå eller någonting helt annat som du är intresserad av. Om man vill praktisera utomlands är det förstås också möjligt. 

Hoppas att det var svar på din fråga och hör av dig om du skulle undra något mer!

/Indra
____________________________________________________________________

På denna sida