Stockholms universitet logo, länk till startsida

Hur är det att läsa grundlärarprogrammet? Fråga mig!

Hej! Jag heter Matilda och går mitt andra år på Grundlärarutbildningen med inriktning mot arbete i fritidshem, ingång musik. Utbildningen är inte lika krånglig som det långa utbildningsnamnet, men om du har några funderingar kan du alltid skriva till mig så gör jag mitt allra bästa för att hjälpa dig!

 

FRÅGOR OCH SVAR:


HUR OFTA ÄR MAN PÅ UNIVERSITETET?

Fråga: Hej Matilda! Hur mycket är du i skolan när du studerar? Hur är musikdelen, jag har sång och behärskar instrument, har lätt att lära, skulle inte kunna kalla mig för proffs men behärskar dem, blir det svårt för mig då eller kan sången väga tungt? /Elin

Svar: Hej Elin! Tack för din fråga. Det är väldigt olika beroende på vilken kurs man läser, vanligtvis är jag 2-3 dagar per vecka på universitetet, men resterande dagar pluggar man på egen hand. 

Jag tror att det kommer gå bra för dig, då du kan se sången som ett instrument i sig, det gör jag själv också. Om du kan basics på gitarr/piano och är villig att öva mycket så är det inga problem!

Lycka till! /Matilda


OM PROGRAMUPPLÄGG, SCHEMA OCH KURSLITTERATUR

Fråga: Hur ser schemat ut en vanlig vecka? Kan man få se en bild av det? Vad läser ni i programmet första året? Kan man få några exempel på böcker? /Kimmy

Svar: Hej Kimmy! Tack för dina frågor. Jag upplever däremot att det är en väldigt bred fråga och inte helt enkelt för mig att besvara, så här får du en länk där du kan se precis vilken studiegång jag har genomfört och kommer att genomföra. Där kan du se varje individuell kursplan samt schema och kurslitteratur. 

www.buv.su.se/utbildning/alla-utbildningar/program/grundlärarprogram-fritidshem/studiegångar/studiegång-för-grundlärarprogrammet-med-inriktning-mot-arbete-i-fritidshem-ht17

 /Matilda


FRÅGA OM STUDIETID PÅ CAMPUS

Fråga: Hej Matilda! Ungefär hur mycket tid spenderar du på campus om veckorna? Hur mycket är obligatoriskt och hur mycket styr du över själv? Vänligen, Sofia.

Svar: Hej Sofia! Tack för din fråga. Hur mycket tid jag spenderar på campus varierar väldigt mycket. Man läser delkurser som har olika längd och storlek och detta innebär att man under vissa kurser är schemalagd varje dag & andra en dag i veckan. För att ge dig ett någorlunda bra svar skulle jag nog gissa på att jag i genomsnitt är 3-4 dagar på campus men det beror som sagt på kurs. Om man inte är schemalagd så brukar det bero på att det är eget arbete. Kursen jag läser nu innehåller enbart 1,5 timmes lektion i veckan, men det är för att resterande tid används som skrivtid. 

De allra flesta kurser innehåller seminarium och föreläsningar. Föreläsningarna är sällan obligatoriska men seminarierna är nästan alltid obligatoriska. Om man missar ett obligatoriskt tillfälle får man en kompletteringsuppgift för missad lektion. Till slut så lär man sig att avgöra själv ifall man är en person som behöver ta in information via föreläsningarna eller om man kan göra det på egen hand. Jag varierar i om jag går på icke-obligatoriska tillfällen eller ej.

Hoppas du fick lite klarhet i din fundering trots ett mindre klart svar! /Matilda


FRÅGA OM KURSLITTERATUR

Fråga: Hej Matilda! Jag funderar över vilken litteratur som behövs från dag ett? Helt enkelt vilka böcker som är nödvändiga redan vid starten? Blir lite stressad när jag ser all litteratur som är obligatorisk. Vänligen, Sarah Williams.

Svar: Hej Sarah! Tack för din fråga. Däremot har jag inget enkelt svar, så här får du i alla fall höra mina tankar kring detta!

Hur man väljer att köpa/låna/dela böcker eller ej är upp till var och en. Varje delkurs har en egen lista om vilka böcker som behövs och denna kan oftast ses några/någon månad innan kursstart. Dessa litteraturlistor kan kännas mastiga men jag köper aldrig böcker innan kursen startat. I vissa fall har det visat sig, under kursens gång, att inte alla böcker var så viktiga som man trott, så jag väljer alltid att avvakta tills jag vet vilka som är viktigast.

Jag och mina klasskamrater brukar även dela upp vem som köper/lånar vilka böcker och plugga tillsammans för att dra ner på mängden böcker. Du kan alltid söka på vilka böcker som finns inne på biblioteken samt titta på sociala medier i kurslitteratursgrupper för just lärarstudenter. Det bästa är även att du kan sälja vidare böckerna när din kurs är slut, antingen själv eller via campusbokhandeln. Du kan även reservera/boka böcker. Jag delar/köper nästan alltid min kurslitteratur och säljer sedan vidare det till andra studenter. Mitt råd är att inte avstå från ett program/kurs p.g.a stress över böckerna, det kommer att lösa sig!

/Matilda


HUR MYCKET MUSIKUNDERVISNING INGÅR I PROGRAMMET? 

Fråga: Hej! Hur mycket musikundervisning ingår i programmet? Kan man komponera egen musik när man är klar med utbildningen? Mvh Anna.

Svar: Hej Anna! Tack för din fråga. Själva musikkursen är 30hp och läses i 2 omgångar, 15hp vardera. Den första kursen har mycket fokus på gitarr och piano, medan den andra kursen har fokus på bas och trummor. På din fråga om du kommer kunna komponera har jag inget enkelt svar egentligen. Tanken är att du ska kunna spela alla grundinstrumenten när du tar din examen, eftersom du ska kunna lära ut det till elever. Om du menar ”komponera” som i att skriva egen musik, så är det ingenting vi har specifikt fokus på, men du får kunskap om genres, musikteori, kör och instrument och kan ju genom dessa komponenter musicera på det sätt du vill! Men det är en lärarlinje och fokus är på att lära sig didaktik (konsten att lära ut) och inte på varje individs egna musikaliska artisteri och skapande. 

Lycka till! /Matilda

På denna sida