Stockholms universitet logo, länk till startsida

Hur är det att läsa grundlärarprogrammet? Fråga mig!

Hej på dig! Jag heter Karin och jag läser tredje året på Grundlärarprogrammet inriktning Förskoleklass och årskurs 1-3. Men hur blir man lärare? Hur är livet som lärarstudent och hur är det att läsa lärarprogrammet? Om du har frågor så är det bara att höra av dig så svarar jag så fort jag kan!

 

FRÅGOR OCH SVAR:


STÖD I SVENSKA SPRÅKET

Fråga: Det låter som ett sjukt spännande yrke, man lär sig hur mycket som helst under de här 4 åren. Jag kom till Sverige för 8 år sedan och undrar hur man ser på lärarstudenter/grundskollärare som har brytning? Har du klasskompisar som är utrikesfödda? /Kata

Svar: Hej Kata! Jag ber om ursäkt för ett sent svar. När jag inte studerar så jobbar jag i en bokhandel, så det har varit mycket hektiskt kring julhandeln. 

I min grupp finns flera studenter som bryter på svenska och det går hur bra som helst för dem att läsa programmet. Bl.a. finns  det studenter i gruppen som är finlandssvenskar samt en som kommer från Indien. Jag skulle säga att det är bra att man som lärarstudent känner att man behärskar språket för att kunna skriva uppsatser samt examination och göra muntliga examinationer. Stockholms Universitet erbjuder studenter hjälp i sitt bl.a. uppsatsskrivande i Studie- och Språkverkstaden som är en fantastisk hjälp för att få vägledning i hur man kan skriva uppsatser och examinationer.

Jag hoppas att det svarade på din fråga!
Vänliga hälsningar, Karin Bohman.


HUR SER EN STUDIEVECKA UT?

Fråga: Hej! Jag undrar hur veckorna ser ut, är man på universitet mån-fre speciella tider eller är det ganska mycket fritt arbete? Jag har små barn och försöker planera hur jag ska fördela min tid. /Alexis

Svar: Hej Alexis! Tack för din fråga! Veckorna ser lite olika ut beroende på vilken kurs man läser. Det vanligaste är att man har ett eller två seminarium per dag några gånger i veckan. Oftast är det en dag i veckan som man inte är på universitetet. Jag upplever att det är en del fritt arbete och att jag inte är alldeles för knuten till universitetet för studier. När du läser en kurs kommer du gå med en annan grupp studenter som en typ av klassgrupp kan man tänka sig.

Om det råkar hända att ett seminarium infaller med att du kanske ska hämta ett av dina barn på förskolan så kan du läsa samma seminarium med en annan grupp vid ett annat tillfälle. I min grupp har jag flera klasskamrater som är mammor med små barn och de har kunnat delta i seminarierna på universitetet och planera tid för sina barn hemma.

Jag hoppas att det är ett bra svar på din fråga!


ANTAL PLATSER OCH FÖRDELNING MELLAN FÖRELÄSNINGAR OCH SEMINARIER

Fråga: Hej Karin. Hur många är ni som läser programmet? Hur ser fördelningen mellan föreläsningar/seminarier ut? Tack på förhand för ditt svar. Mvh Linnea.

Svar: Hej Linnea! Tack för din fråga! Hur många som läser programmet varierar beroende på om man börjar under höstterminen eller vårterminen. Under hösten antas ca 200 studenter och under våren ca 170. När jag blev antagen hösten 2015 så var vi 150 nya studenter och nu är vi ca 80 studenter.

Fördelningen mellan föreläsningar och seminarier är olika från kurs till kurs, men i min erfarenhet så är det fler seminarier än föreläsningar. 

Hoppas att jag har svarat på din fråga! Har du fler frågor så är det bara att höra av sig! Vänliga hälsningar, Karin.

På denna sida