Stockholms universitet

Hur är det att läsa japanska vid Stockholms universitet – egentligen?

こんにちは!Mitt namn är Arina och jag läser japanska här vid Stockholms universitet. Har du några frågor eller funderingar kring hur det är att studera japanska vid Stockholms universitet eller hur studentlivet kan se ut så hör gärna av dig!

 

 

Sök kurser och program 

Frågor och svar:

 

Fråga: Hej Arina! Hur var processen att ansöka om att studera i Japan? Är det många som vill studera i Japan på SU, dvs krävs det bra betyg för att få en plats?

Svar: Hej Noel! Tack för din fråga! Det finns två sätt att ansöka om utbyten vid Stockholms universitet, antingen via enskilda institutioner eller via centrala avtal. På Institutionen för Asien- och Mellanösternstudier hade vi möjlighet att åka på utbyte termin 3, 4, och 5. Utlysningarna publicerades då på Athena terminen innan utbytesterminen och urvalet baserades i första hand på högst betyg. För information om hur det går till på de andra institutionerna rekommenderar jag att du kontaktar institutions utbyteskoordinator genom följande sida: 
https://www.su.se/utbildning/studera-utomlands/utbytesstudier/utbyteskoordinatorer-vid-institutionerna-1.442680

För utbyten via centrala avtal baseras urvalet på om du redan har varit på utbyte eller inte, hur många högskolepoäng du har, och ditt personliga brev som du bifogar i samband med din ansökan. Här spelar dina betyg alltså ingen roll för dina chanser att få en utbytesplats. Du söker utbyten till höstterminen mellan 1-30 november året innan, och för vårterminen mellan 1-31 mars året innan. Mer i detalj om urvalskriterierna samt utlysningarna finner du på följande sidor: 
https://www.su.se/utbildning/studera-utomlands/utbytesstudier/urvalskriterier-1.440130
https://www.su.se/utbildning/studera-utomlands/utlysningar
https://www.su.se/utbildning/studera-utomlands/utbytesstudier/ans%C3%B6kan-centrala-avtal-och-n%C3%A4tverk-steg-f%C3%B6r-steg-1.440137

Jag är just nu på utbyte via centrala avtal men har sökt, och fått plats, hela fem gånger. Två av de fem sökte jag via Institutionen för Asien- och Mellanösternstudier. I min årskurs var det få som ville åka på utbyten till Japan, alla utom en blev antagna till utbyten via institutionen både under termin 3 och 5. Du har nog därför rätt höga chanser att få en utbytesplats även via utbytesavtal genom Institutionen för Asien- och Mellanösternstudier. 

Lycka till! 😊

Vänliga hälsningar,
Arina

____________________________________________________________________

Fråga: Hej! Hur gör man om man vill ha ett kandidatprogram i nationalekonomi men även studera japanska? Kan man ha nationalekonomi som bas och ta japanska som en valfri kurs eller måste man skräddarsy en egen utbildning? /Oskar

Svar: Hej Oskar! Tack för din fråga! Vad roligt att du är sugen på att studera japanska! 😊

Om du vill läsa nationalekonomi som kandidatprogram så verkar det enligt Nationalekonomiska intstutionens hemsida som att du har möjlighet att välja fritt bland ett antal kurser under termin 5, dock alla relaterade till nationalekonomi. Det verkar även som att du kan läsa termin 5 utomlands, så då skulle du kunna läsa ekonomi i Japan, antigen genom institutionens egna avtal om de har partneruniversitet i Japan, eller genom centrala avtal (som jag är på utbyte genom nu) som har utbyten med flera universitet i Japan som har program och kurser i ekonomi. 

Vill du däremot läsa nationalekonomi genom fristående kurser så erbjuds kurserna nationalekonomi I-III på 30hp på heltid. Därefter kan du fördela resterande 90hp fritt, antigen alla på japanska I-III, eller mellan japanska och något annat ämne som du kanske också är intresserad av. Sedan skriver du din kandidatuppsats inom nationalekonomi och får en unik kandidatexamen i nationalekonomi med japanska, eller andra kurser, inräknade. Andelen poäng i nationalekonomi kommer att skilja sig från en examen från kandidatprogrammet i nationalekonomi, men värdet i själva examen skiljer sig inte. 

Vill du hellre ta en examen i enbart nationalekonomi men samtidigt läsa japanska vid sidan om, så är det möjligt att läsa nationalekonomi på heltid (30hp) och japanska på halvfart (15hp) då du får läsa 150% (45hp) som mest under en termin. Jag är inte helt säker på om det är möjligt att läsa japanska på halvfart på SU, så dubbelkolla gärna med vår studievägledare: exp.asien@su.se. Annars är det möjligt att läsa japanska på halvfart på distans på Högskolan Dalarna.

Lycka till! 

Vänliga hälsningar,
Arina

____________________________________________________________________

Fråga: Hej! Hur länge studerar man japanska och gör man några resor till Japan någon gång? /Anna

Svar: Hej Anna! Tack för din fråga! Japanska går att studera vid Stockholms universitet som fristående kurser i 3 år för att sedan kunna ta ut en kandidatexamen. Vill man fördjupa sig ännu mer i japanska efter sin kandidatexamen så går det även att läsa vidare på masternivå med vårt Masterprogram i Asienstudier där din inriktning blir det språk du har en kandidatexamen i. Det går även att läsa vidare på masternivå inom lingvistik efter en kandidatexamen i japanska. 

När det gäller utbyten finns det många möjligheter att åka till Japan genom två olika avtal: centrala avtal och institutionens egna avtal. Jag befinner mig för närvarande på utbyte via centrala avtal. Ansökningsprocessen varierar mellan centrala avtal och institutionens avtal, men information om dem går alltid att hitta på centrala avtals hemsida samt på Athena för institutionen när de utlyser utbytena. 

Hör gärna av dig till vår studievägledare via exp.asien@su.se för mer information om vilka vägar man kan ta efter en kandidatexamen i Japanska och institutionens olika utbyten till Japan! Om du är nyfiken på centrala avtal så når du de internationella koordinatorerna via studentutbyte@su.se 😊

Vänliga hälsningar, Arina
__________________________________________________________________

Fråga: Hej! Vad är det svåraste med att läsa japanska? 

Svar: Hej och tack för din fråga! Det svåraste med att läsa japanska för mig är nog att memorera alla nya ord som man lär sig under kursernas gång. I japanskan så används nämligen tre alfabeten simultant: hiragana och katakana som är fonetiska alfabeten för inhemska ord och låneord, samt kanji som består av kinesiska tecken, ibland en aningen modifierade. Kanji skrivs ofta som substantiv och i början på verb, adjektiv, och adverb. De kan ha flera läsningar och skrivs enligt en viss streckordning, vilket i sig kan vara rätt klurigt att skilja på och memorera. Dock finns det enkla regler att förhålla sig till när man skriver dem, som att man börjar från vänster till höger och uppifrån neråt. 

Japanska kan vara rätt klurigt ur ett svenskt perspektiv, men vad det är värt allt slit när man börjar kunna kommunicera och förstå!

Vänliga hälsningar,
Arina 

____________________________________________________________________

På denna sida