Stockholms universitet logo, länk till startsida

Hur är det att läsa meteorologi? Fråga mig!

Hej! Jag heter Sara och studerar andra året på masterprogrammet i meteorologi, men innan det läste jag kandidatprogrammet i fysik. Mitt intresse för vädret samt att jag vill veta hur världen fungerar gjorde att jag valde utbildningen. Har du frågor om att studera meteorologi, fysik eller hur det är att studera på Stockholms universitet i allmänhet så fråga gärna mig så svarar jag så fort jag kan!

 

FRÅGOR OCH SVAR:

 

ÄR KURSERNA I FYSIK OCH MATTE SVÅRA?

Fråga: Hej Sara, jag är inte duktig på varken fysik eller matte. Men jag är jättemotiverad till att läsa fysik på universitetet. Måste jag vara duktig på ämnena för att klara kurserna? Det enda jag vet är att jag ska göra mitt bästa. /Lucas

Svar: Hej Lucas! Det är väldigt svårt att svara på det, det beror på vad du har svårt för, så du kan få räkna med en hel del arbete för att ligga i fas med kursen. 

Som jag kom ihåg det så var den första matematik kursen väldigt lik matematik 5 på gymnaiset, och de första fysik kurserna är klassisk fysik, (krafter, elektromagnestism, termodynamik, vågor och optik). 

Mitt råd är att du söker in och sen när du kommer in så går du på alla föreläsningar och räkneövningar, och om du inte förstår något så frågar du antingen föreläsaren eller de som håller räkneövningen. De är faktiskt där för att hjälpa dig att klara kursen, det finns inga dumma frågor.  

Det kommer alltid finnas kurser som är lite svårare än andra, en eller två omtentor är ok att ha, men börjar det bli fler än det så kan det vara dags att tänka om innan man hamnar efter allderes för mycket då det blir svårt att komma ikapp igen. 

Repetition är viktigt, så spendera en liten stund per dag nu under sommaren för att repetera matematiken och fysiken så underlättar det sen i början på terminen. 

Lycka till! /Sara 


FRÅGA OM VÄDER

Fråga: Hej Sara. Hur kan man förklara den otroligt varma sommaren som vi har haft i år? Mvh Anna. 

Svar: Hej Anna och tack för din fråga! Den lättaste förklaringen är att de olika luftströmmarna i atmosfären "fastnade" vilket gjorde att samma varma luftmassa var kvar på samma ställe under en längre tid. Varför de gjorde det är ganska komplicerat då alla de processer som pågår i atmosfären beror på varandra. 

Det finns såklart flera förklaringar som går in på djupet på varför det blev så varmt under sommaren och det är bara en av dem. Om du vill läsa mer så kan du hitta mer information på SMHIs sida:

https://www.smhi.se/bloggar/vaderleken-2-3336/nya-varmerekord-har-slagits-men-varfor-1.138055

Hoppas det svarade på din fråga! 

Vänliga hälsningar, Sara Kullström

På denna sida