Stockholms universitet logo, länk till startsida

Hur är det att läsa till förskollärare? Fråga mig!

Hej! Jag heter Johan och jag läser förskollärarprogrammet på Stockholms universitet. Förskolan är en spännande värld där barnens intressen och lekar står i fokus för deras utforskande och lärande. Har du frågor om förskollärarprogrammet får du gärna fråga mig!

 

Jag studerar på förskollärarprogrammet vid Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen. Besök även lärarutbildningsportalen för mer information.

FRÅGOR OCH SVAR:


REDOVISNINGAR INFÖR STORA GRUPPER

Fråga: Hej! Jag sökte förra året och kom in men tackade nej. I år hoppas jag komma in igen och överväger att tacka ja =) Men jag har hakat upp mig på en fånig sak. Är det mycket redovisningar inför en stor klass? /Sara

Svar: Hej Sara! Hoppas du kommer in :-) Redovisningar inför storklass hade vi aldrig under min tid på utbildningen (bara en som var frivillig). Under utbildningen delas klassen upp i seminariegrupper på ca 25 personer. I de seminariegrupperna bildas arbetslag på ca 5 personer. Arbetslagen har redovisningar då och då inför seminariegruppen. Redovisningar som man håller själv förekommer men är väldigt få. Under min tid på utbildningen hade vi också en kort retorikkurs där vi fick träna på att tala inför människor. Lycka till! /Johan


INGÅNGSLÖNER FÖR FÖRSKOLLÄRARE

Fråga: Kan t.ex blyghet vara en dålig egenskap hos en förskolelärare? Du sa att ni pratade löner. Ungefär vad tjänar en nyexaminerad förskolelärare? /Sara

Svar: Hej! Jag tror på sätt och vis att blyghet kan vara en bra egenskap då barnen får lära sig att det finns olika sorters människor. Å andra sidan så kan det vara svårt att jobba om blygheten hindrar en från att utföra sina arbetsuppgifter. Jag kan själv vara blygsam/inte prata så mycket men det är något jag jobbar på och försöker förbättra.

Ingångslöner varierar från kommun till kommun. I Stockholms län kan man få ca 34000 ingångslön, men i vissa kommuner får en del upp till 38000. Du kan läsa mer på http://www.stockholm.se/Arbete/Att-arbeta-i-Stockholms-stad/Lonestatistik/.

Mvh Johan


ARBETA VID SIDAN AV STUDIER

Fråga: Hej! Jag har kommit in på utbildningen vt2018. Min förhoppning är att kunna jobba en del vid sidan av studierna. Hur skulle du säga att den möjligheten ser ut? Tänker då främst i början av studierna. Och är alla seminarium m.m. obligatoriska? /Zandra

Svar: Hej Zandra och grattis! Att jobba extra under utbildningen borde inte vara några problem. Jag och många som jag känner på utbildningen har gjort det. Mycket handlar om hur bra man är på att planera sin tid med läsning, grupparbeten och tentaskrivningar.

Vad och hur mycket som är obligatoriskt varierar från kurs till kurs. Seminarier och föreläsningar brukar inte vara obligatoriska med undantag från om man exempelvis har redovisningar. Ibland har vi workshops som är obligatoriska och när vi är ute på VFU (verksamhetsförlagd utbildning) så är vi ute på heltid. Ungefär fyra veckor innan en kurs börjar brukar man kunna se schemat för den kursen och då kan man få ett humm om hur mycket som finns att göra. Lycka till!

P.S. Seminarierna brukar inte vara obligatoriska, men de är väldigt lärorika och roliga att gå på  :-)


VAD KÄNNETECKNAR EN BRA FÖRSKOLLÄRARE?

Fråga: Hej. Vilka personliga egenskaper bör man ha för att vara en bra förskollärare? Mvh Alex.

Svar: Hej, Alex! Mycket intressant fråga!

Förskolan är fylld av människor med väldigt olika egenskaper. En del är bra på att skapa, en del är bra på organisation och en del är bra på att laga sånt som är trasigt, för att bara dra några exempel. Alla egenskaper är bra och viktiga egenskaper, men personligen tror jag att kunna lyssna på barnen är bland de viktigaste. Väldigt mycket av det vi gör innefattar att lyssna på barnen på olika sätt, både det de säger rakt ut och det som de säger och uttrycker på lite mer dolda sätt.

Med vänlig hälsning/ Johan


PLUGGA TILL FÖRSKOLLÄRARE PÅ DISTANS

Fråga: Hej Johan! Hur lång är din utbildning? Kan man läsa den på distans? Går det att plugga utomlands? Har du gjort det? /Lisa

Svar: Hej Lisa! Förskollärarutbildningen är 3,5 år lång (fast tiden går snabbt!) Det går att läsa på distans via ett par högskolor i Sverige. Du kan hitta dem bl.a här: www.distansutbildningar.se/utbildning/forskollarare/c2208.

Man kan tyvärr inte läsa till förskollärare via exempelvis Stockholms universitet utomlands, men om du har en lärarexamen från ett annat land och vill läsa till förskollärare på SU så kan du läsa via ULV-programmet, och då läser du 2 år istället för 3,5: www.su.se/lararutbildningar/lärare/utländska-lärares-vidareutbildning-ulv Om man däremot läser 3,5 år så har man möjlighet att skriva sin avslutande C-uppsats utomlands. Lycka till! Med vänlig hälsning, Johan.

På denna sida