Stockholms universitet logo, länk till startsida

Hur är det att plugga kemi? Fråga mig!

Hej! Jag heter Thilde och läser kandidatprogrammet i kemi. Har du några frågor om hur det är att studera kemi på Stockholms universitet så får du gärna skriva dem här nedanför, så ska jag göra mitt bästa för att besvara dem.

 

Jag läser kemi vid Kemiska sektionen.

FRÅGOR OCH SVAR:

 

SKILLNAD MELLAN KEMIUTBILDNINGAR    

Fråga: Hej! Vilka jobb kan man få efter avslutad examen? Vad skiljer högskoleingenjör i kemiteknik och kemist?/Roxana

Svar: Hej och tack för din fråga! Gällande vad som skiljer sig mellan utbildningarna högskoleingenjör i kemiteknik och kemiprogrammet så skiljer sig själva studieupplägget en del. Som ett exempel har jag förstått att de som läser kemiteknik gör fler kurser inom projektledning än vad kemiprogrammet gör, medan vi på kandidatnivå läser lite mer kemikurser. Står du och väljer mellan dessa två program och är intresserad av kursupplägget och hur jobbutsikterna ser ut efter de båda utbildningarna så råder jag dig att prata med studievägledare från de båda programmen. Efter en kemiutbildning kan du jobba inom en rad spännande fält. Det finns kemister som jobbar inom industri, läkemedelsbranschen eller som projektledare. Det är också många som jobbar inom akademin och helt enkelt har valt att forska inom ämnet. 

Hälsningar, Thilde


FRÅGA OM SCHEMALAGD UNDERVISNING

Fråga: Hej! Jag undrar hur många schemalagda undervisningstimmar ni har i veckan? Kan man få ett schema-exempel? /Gunnel

Svar: Hej Gunnel! De flesta kurser vi har läst har haft föreläsingar mån-fre, 9:00-12:00. Utöver det har några kurser övningar på eftermiddagen. Dessa brukar pågå mellan 13:00-16:00. Övningar och föreläsningar på universitet är normalt inte obilgatoriska, men ofta bra att gå på. Sedan har de flesta kurserna laborationer som är obligatoriska kursmoment. Det brukar vara ungefär en laboration i veckan, ibland fler och ibland färre. Tack så mycket för din fråga och jag hoppas att jag har kunnat ge dig ett tydligt svar.


ÄR UTBILDNINGEN SVÅR? 

Fråga: Hej! Jag funderar på att läsa kemi och undrar om det är en tuff utbildning pluggmässigt? /Linda

Svar: Hej Linda, och tack för din fråga! Vad kul att du funderar på att läsa till kemist. Jag måste ändå säga att det är en ganska tuff utbildning, men är man engagerad och tycker det är roligt så är det inga problem!

Jag upplevde första året som mest intensivt, då allt är nytt och jag inte hade kommit på vilken studieteknik som passade mig. Efter det blev det mycket lättare att hantera studiemängden. 

Hoppas mitt svar kan vara till hjälp för dig i ditt val av utbildning.


FAVORITINRIKTNING I KEMI

Fråga: Hej Thilde! Vilken är din favoritinriktning i kemi och varför? Mvh Linnea

Svar: Hej Linnea! Tack för en bra och klurig fråga. Ska jag vara ärlig så vet jag faktiskt inte riktigt vilken inriktning som jag tycker är roligast än. Mina två år på utbildningen har absolut lärt mig att bena ut vilka ämnesområden som jag gillar mer än andra. Det här kanske blir ett trist svar, men jag tror att utbildningen ger en bra bild av vad de olika inriktningarna är så att man till slut kommer fram till svaret på din fråga. Jag är inte riktigt där än bara :) 

Allt gott!
Thilde

På denna sida