Stockholms universitet logo, länk till startsida

Hur är det att plugga kemi? Fråga mig!

Hejsan! Jag heter Mari och studerar mitt andra år på kandidatprogrammet i kemi på Stockholms universitet. Efter ett par år av jobb och resande hittade jag äntligen rätt och följde mitt intresse för naturvetenskap. Funderar du över något? Fråga gärna mig!

 

FRÅGOR OCH SVAR:


REPETERA GYMNASIEMATEMATIK

Fråga: Hej! Jag undrar om jag bör repetera matematiken från gymnasiet innan jag börjar läsa kandidatprogrammet i kemi? Är matematiken från gymnasiet viktig under första året för att hänga med? Hälsningar, Anna.

Svar: Hej! Vad kul att du funderar på att läsa kandidatprogrammet i kemi. För de första kurserna i kemi skulle jag säga att matematiken ifrån gymnasiet inte behöver repeteras. Däremot skulle jag rekommendera att gå igenom kemikurserna ifrån gymnasiet inför skolstarten. I slutet av år 1 läses en påbyggnadskurs av matematik 4/D, inför denna kurs kan det vara skönt att ha en bra grund i matematik.

Hoppas detta svarar på din fråga. Hälsningar, Mari.


SPÄNNANDE ARBETE EFTER UTBILDNINGEN

Fråga: Hejsan Mari, funderar lite på biologi eller kemi. Tror du att det går att hitta spännande jobb när man är klar med en kemiutbildning? Hälsningar Håkan.

Svar: Hej Håkan! Vad kul att du är intresserad av både kemi och biologi. Jag tror definitivt det är möjligt att hitta ett spännande jobb efter en kemiutbildning. Jag känner bland annat kemister som arbetar inom läkemedelsbranschen (exempelvis laboratorieingenjör, processingenjörer), industrin (vattenrening, papperstillverkning) men även människor som arbetar på ett kemiföretag som projektledare. Sedan är det även en hel del som väljer att forska, vilket också är ett väldigt spännande jobb. Jag ser arbetsmarknaden som bred och varierande med många valmöjligheter, vilket är en stor anledning till varför jag valde att studera just kemi. Hoppas detta svarar på din fråga! Hälsningar, Mari .


SKILLNADEN MELLAN ORGANISK OCH FYSIKALISK KEMI

Fråga: Hej Mari. I videon nämner du organisk och fysikalisk kemi. Vad är skillnaden mellan dessa två inriktningar? /Lisa

Svar: Hej Lisa! Tack för din fråga. På kandidatprogrammet finns det inga direkta inriktningar, utan man får själv använda de valfria poängen till att inrikta sig på något som man tycker om. Under första och andra året läser man grundkurser i olika typer av kemi (bland annat organisk och fysikalisk kemi). Detta ger en chansen att se vad för typ av kemi man gillar. Annars rent generellt så studerar man kolföreningar i organisk kemi  och inom fysikalisk kemi studeras kemiska fenomen på molekylnivå. Hoppas detta svarar på din fråga, om du undrar något mer får du gärna höra av dig igen.


FÖRDELAR MED ATT PLUGGA KEMI PÅ STOCKHOLMS UNIVERSITET

Fråga: Hej. Jag undrar vad det finns för fördelar med att läsa kemi på just Stockholms universitet? /Anna

Svar: Hej Anna! På kemiprogrammet läser man oftast en kurs i taget. Detta ser jag som en enorm fördel då upplägget gör det möjligt att fördjupa sig i ämnet man läser. Programmet är väldigt brett och varierande, man läser kurser i allt från biokemi till fysikalisk kemi och sedan görs en hel del laborationer.

En annan fördel är att man läser utbildningen i just Stockholm som har en stor arbetsmarknad för kemister. Det har gett mig möjligheten att jobba extra inom kemiområdet. Hoppas detta svarade på din fråga, hör gärna av dig igen om du undrar över något mer. Vänlig hälsning, Mari.

På denna sida