Stockholms universitet logo, länk till startsida

Hur är det att plugga till ämneslärare? Fråga mig!

Hallå! Christian här - jag läser andra året på världens bästa program (nämligen ämneslärarprogrammet med inriktning mot samhällskunskap och engelska). Efter gymnasiet spenderade jag några år utomlands för att testa på en del olika jobb och branscher för att sedan hamna i Stockholm och påbörja denna häftiga resa som stavas universitetslivet. Har du funderingar kring programmet eller hur det är att läsa på Stockholms universitet? Fråga mig!

 

Jag studerar ämneslärarprogrammet på Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik. Besök även lärarutbildningsportalen för mer information.

FRÅGOR OCH SVAR:


HJÄLP MED AKADEMISKT SKRIVANDE OCH STUDIETEKNIK

Fråga: Hej Christian! Jag känner mig stressad över mina inlämningsuppgifter och tror att orsaken kan vara begränsade språkkunskaper. Vad har du tips och råd för att jag ska kunna lösa det här problemet? /Shahin

Svar: Hej  Shahin! Jag vill tipsa dig om att kontakta Studie- och språkverkstaden samt Academic Writing Service som finns i Studenthuset här på Stockholms universitet. 

Studie- och språkverkstaden:
https://www.su.se/utbildning/under-utbildningen/studie-och-spr%C3%A5kverkstaden

Academic Writing Service:
https://www.su.se/english/education/student-services/academic-writing-service

Via dem kan du få hjälp med studieplanering och akademiskt skrivande både på svenska och engelska.

Hoppas det hjälper!

Varma hälsningar
Christian


FRÅGA OM HUVUDÄMNE OCH BEHÖRIGHET

Fråga: Hej Christian! Jag undrar hur det funkar med de två inriktningarna, där ena är ett huvudämne: har det någon betydelse för ens framtida arbetsliv och praktik under utbildning eller är man lika behörig i båda? /Simon

Svar: Hej Simon! Så roligt att du frågar, minns att jag undrade över precis samma sak innan jag sökte in! Valet av huvudämne märks genom att du läser mer av det ämnet än ditt andra ämne under programmets gång. Det kommer även påverka din praktik (VFU) då du i huvudsak kommer praktisera i ditt förstaämne. 

Vad gäller arbetslivet så blir du behörig att undervisa i både ditt första och andra ämne - så där gör det igen skillnad :-) 

Ha det bäst!

Varma hälsningar,  Christian


UTBILDNINGENS LÄNGD FÖR OLIKA INRIKTNINGAR

Fråga: Hej Christian! Jag har en fråga till dig som läst samhällskunskap och engelska som dina två ämnen. Läser man då totalt 330hp istället för 300hp? Mvh Mahnoor.

Svar: Hej Mahnoor! Efter en titt på programmets hemsida ser jag att det kan vara lite svårt att utläsa om inriktningen innefattar 330 eller 300 hp. Endast de som läser ämneskombinationen samhällskunskap & svenska läser totalt 330 poäng. Här finner du ett par länkar som kan vara hjälpfulla :-)

https://www.su.se/hsd/utbildning/v%C3%A5ra-utbildningar/program/%C3%A4mnesl%C3%A4rarprogrammet/studieg%C3%A5ngar/studieg%C3%A5ng-%C3%A4mnesl%C3%A4rarprogram-mot-gymnasieskolan-fr-o-m-ht17-1.331295

https://sisu.it.su.se/search/info/LSAMY/GYSE

Varma hälsningar

Christian

På denna sida