Stockholms universitet logo, länk till startsida

Hur är det att plugga till förskollärare? Fråga mig!

Hej! Jag heter Stefan och läser femte terminen på Förskollärarprogrammet. Om du har några frågor om utbildningen eller universitetet så är det bara att ställa dem här nere så ska jag svara så gott jag kan!

 

Sök kurser och program

Frågor & svar-funktionen är avstängd under sommaren och kommer att öppna igen vid terminsstart.

Frågor och svar:


Fråga: Hej! Jag funderar på att söka till Förskollärarprogrammet och undrar vilka kurser det är man läser? /Chanel

Svar: Hej Chanel! Kul att du är intresserad av Förskollärarprogrammet! Det är en mängd olika kurser och istället för att rabbla upp dem så skickar jag en länk till programmets hemsida där alla kurser är listade i ordning.

Med vänlig hälsning 
Stefan
_____________________________________________________________________

Fråga: Hej, vad händer om man blir underkänd på en tenta? Kan man göra om eller är det kört och man måste hoppa av utbildningen? /Ilyass

Svar: Hej Ilyass! Det där är en bra fråga! När det kommer till betyg på tentor så är betygen A-E godkända betyg. Sedan finns det två grader av underkända betyg, Fx och F. Får du Fx på en tenta innebär det att det är något mindre fel du har gjort som måste rättas till, det kan vara referensfel eller att du måste utveckla ett begrepp eller något liknande, du får en vecka på dig att korrigera och sen lämnar du in igen.

F är lite jobbigare, då är det större grejer som behöver korrigeras men du får längre tid på dig. F är lite annorlunda, jag är inte helt säker hur det ligger till men jag tror att du får ett försök till under terminen att rätta till ett F. Får du dock F igen då måste du ansöka om dispens att få göra färdigt kursen under nästa termin. 

Sen tycker jag att det är viktigt att nämna att ifall du blir underkänd på en tenta, då när du rättar och lämnar in så bedöms tentan på nytt. Jag har lämnat in tentor jag fått F på och fått betydligt högre betyg än E. 

Svaret på din fråga är alltså: Ja, man kan göra om, det är inte kört och man måste inte hoppa av =)


Fråga: Hej! Jag undrar om det är någon vits med att läsa till barnskötare först och att man kan tillgodoräkna sig den utbildningen vid en förskollärarutbildning?

Svar: Hej Catalina. Svårt att säga om det är någon vits att läsa till barnskötare först eller inte då jag själv inte har gjort det och vet inte vad det finns för för- och nackdelar. Jag resonerar såhär, du lär dig väldigt mycket under utbildningen, en förskollärare förväntas kunna göra samma arbete som barnskötare och mycket mer. Poängen från barnskötarutbildningen kan du inte tillgodoräkna när du börjar på Förskollärarprogrammet. Linnéuniversitetet har en vidareutbildning för barnskötare där man kan få läsa en kortare utbildning (150hp istället för 210), men då krävs det att man har minst 5 års erfarenhet som barnskötare.

Hoppas du fick svar på din fråga. 😊

Med vänlig hälsning
Stefan Andersson


Fråga: Hej, jag har några frågor om Förskollärarprogrammet: 1. Hur ofta är man i skolan? 2. Hur lång är praktiken? 3. Vart kan man åka på studentutbyte? 4. Vad är skillnaden mellan Förskollärarprogrammet på Södertörns högskola och på Stockholms universitet? 5. Hur stora brukar klasserna vara? 6. Går det att läsa utbildningen på distans? /Phyllicia 

Svar: Hej Phyllicia! Många frågor på en gång, jag tar de en och en:

  1. Det varierar mellan kurserna men snittet är ungefär 3 gånger per vecka, eller typ 8 timmar lärarledd undervisning.
  2. Praktiken är totalt 30 högskolepoäng, de poängen är fördelade på 5 tillfällen där praktik nr 1 håller på under en vecka och praktik 2-5 håller på ungefär en månad.
  3. Jag ska erkänna att jag har rätt dålig koll på utlandsstudier och utbyten men någon som har koll är Malin Håkansson, hon är utbyteskordinator på institutionen, hon vet nog mer! Hennes mail är: international@buv.su.se  
  4. En annan fråga där jag inte vet riktigt, jag tror (obs. tror) att man läser ungefär samma ämnen, det är ju trots allt samma utbildning.
  5. Vi är runt 25 personer i varje klass.
  6. All undervisningen sker vanligtvis på plats. Nu med coronaviruset så har dock utbildningen gått över till distans tillsvidare.

Hoppas du fick svar på dina frågor. Hör av dig om det är något mer du undrar!
Med vänlig hälsning 
Stefan


Fråga: Hej, jag heter Edjona och är utbildad barnskötare i nästan ett år nu. Jag vill plugga vidare som förskollärare och vet inte vad som krävs för det? Jag har gått en vuxenutbildning på en yrkeshögskola samt läst svenska som andraspråk på gymnasienivå. 

Svar: Hej Edjona! Jag tycker att det är bra att du vill ta steget från att jobba som barnskötare till att bli förskollärare! Det som krävs är att du har grundläggande behörighet från gymnasiet samt godkänt i ämnena Engelska B/Engelska 6, Samhällskunskap A/Samhällskusnkap 1b alt 1a1+1a2 och Naturkunskap A/Naturkunskap 1b alt 1a1+1a2.

Lycka till!

Med vänlig hälsning
Stefan Andersson


Fråga: Jag undrar hur mycket tid man måste vara på plats på universitetet och hur mycket tid det är för eget arbete som lika gärna kan göras hemma. Funderar på om det är rimligt att orka pendla 10 mil för varje skoldag under utbildningen. /Elin

Svar: Hej Elin. Det där är en lite klurig fråga, det enkla svaret är – när det är obligatorisk närvaro. Det brukar stå i beskrivningen för varje kurs. Det svårare svaret – det är upp till dig som student att avgöra hur mycket tid du vill lägga på det. I de flesta kurser skriver man en hemtenta, för att skriva och få godkänt behöver man referera till kurslitteraturen, inte till det som sägs på seminarier och föreläsningar. Jag har kurskamrater som har valt att skippa alla seminarier och föreläsningar och bara skriva hemma och det verkar fungera för dem. Personligen så försöker jag gå på så många föreläsningar och seminarier som möjligt då lärarna ofta är tydligare än vad som står i böckerna men jag har också väldigt kort resväg till skolan.

Slutligen vill jag också säga att det inte är så mycket tid vi ska vara i skolan. En genomsnittlig vecka innefattar ungefär 10 timmars undervisning i skolan. 

Hoppas att du har fått svar, hör av dig om det är något mer du undrar.

Med vänlig hälsning, Stefan


Fråga: Hej! Jag tänker plugga till förskollärare och undrar hur jag söker programmet. /Haliz

Svar: Hej Haliz. Bra val! För att söka behöver du ett konto på www.antagning.se, det finns en bra guide hur man går tillväga för att söka olika program där de förklarar steg för steg hur man ska göra. Här är guiden: 

https://www.antagning.se/sv/Hur-du-anmaler-dig-och-haller-koll/Anmal-dig-sa-har/

Jag skulle börja där :)

Lycka till!

Med vänlig hälsning Stefan


Fråga: Hej, jag är lärare i sv/eng mot de senare åren av grundskolan och är lite intresserad av att börja jobba som förskollärare. Med min utbildning, vad behöver jag läsa till/om eller måste jag gå hela 4 år till? Tack på förhand, Mia.

Svar: Hej Mia! Det är en bra fråga som jag tyvärr inte kan svara på, jag rekommenderar att du tar kontakt med studievägledaren för institutionen och skickar hennes kontaktuppgifter här:

Studievägledare: Maria Forssell
E-post: studentexpedition@buv.su.se 

Däremot tror jag att du i vilket fall kommer att ha väldigt stor nytta av din tidigare utbildning!

Lycka till!

Med vänlig hälsning
tefan Andersson 


Fråga: Hej Stefan, jag är utbildad barnskötare och är en äldre person som vill plugga till förskollärare. Finns det studenter i olika åldrar på Förskollärarprogrammet? Eftersom jag har svenska som andraspråk undrar jag också hur ni skriver tentorna. /Pissadee

Svar: Hej Pissadee, vad kul att du vill utbilda dig vidare! Ja, det finns folk i alla möjliga åldrar som studerar, de yngsta kommer direkt från gymnasiet och de äldsta är över 50. Snittåldern ligger nog på runt 28 skulle jag gissa. 

Angående tentor så är en stor majoritet av dessa hemtentor, alltså att du får uppgiften antingen i början av kursen eller några veckor in och sen får du göra den var du vill på egen hand och lämna in innan deadline. Vi har några få salstentor som vi skriver på universitetet.

Hoppas det är svar på din fråga, hör av dig om det är något mer du undrar,

God Jul!
Med vänlig hälsning, Stefan 


Fråga: Hej! Har ni kurser inom Förskollärarprogrammet som ges på kvällstid, efter kl.18? Jag undrar också om det finns någon Facebook- eller Instagramsida för programmet eller er studentkår. /Sara

Svar: Hej Sara! Tack för din fråga. Vi har inte haft något i skolan efter kl.17. All undervisning sker på dagtid. Jag vet att det finns en intern Facebooksida som mina klasskamrater har satt ihop men då jag inte har Facebook själv så har jag inte tillgång till den. Huruvida det finns någon sida för kåren eller Förskollärarprogrammet vet jag inte. Jag letade på Instagram men hittade inget.

Hör gärna av dig om det är något mer du undrar
Med vänlig hälsning
Stefan Andersson


Fråga: Hej, jag är utbildad barnskötare och har jobbat som barnskötare sedan 2017. Nu vill jag plugga till förskollärare men jag vill göra det på distans och vet inte hur jag ska gå tillväga. /Tamar Youssef

Svar: Hej Tamar! Bra idé att ta steget från barnskötare till förskollärare! Det finns inte möjlighet att läsa utbildningen på distans på Stockholms universitet utan man måste göra det på plats. Jag skulle ta reda på vilka skolor som erbjuder att läsa på distans och sedan söka till dem på antagning.se när det blir aktuellt. För att kunna söka till Förskollärarprogrammet på Stockholms universitet behöver du ha grundläggande behörighet samt Engelska B, Samhällskunskap A och Naturkunskap A eller Engelska 6, Samhällskunskap 1b alt 1a1 + 1a2 och Naturkunskap 1b alt 1a1 + 1a2.

Med vänliga hälsningar
Stefan Andersson


Fråga: Hej! Ifall man har arbetslivserarenhet från en förskola, kan man då läsa Förskollärarprogrammet på kortare tid än 3.5 år? /Cevan

Svar: Hej Cevan! Det där är en bra fråga och jag vet att det är flera som undrar samma sak. 

Utbildningen är på 3.5 år oavsett om man har tidigare erfarenhet, dock har jag hört att det förekommer inom vissa förskolor att man har någon slags fortbildning för barnskötare där man har kunnat läsa på distans men det är inget jag har koll på. Däremot så kommer du ha stor nytta av dina tidigare erfarenheter, inte minst under praktikperioderna. Jag gör min sista praktik nu och upplever att det är många praktiska saker/tyst kunskap som man bara kan lära sig av att jobba på förskola som jag saknar då jag inte har jobbat tidigare inom förskolan utöver min praktik. Utöver det är det meriterande att ha tidigare erfarenhet av att jobba i förskolan när du blir färdig förskollärare då det förväntas att du har koll på allt det där praktiska utöver det pedagogiska och teoretiska.

Allt gott och lycka till!
Med vänlig hälsning, Stefan.


Fråga: Hej! Jag har inte studerat i klassrum på länge men är ändå sugen på att börja en förskollärarutbildning och skulle därför vilja veta hur svåra kurserna är. Krävs det att man studerar mycket, läser allt som finns i böckerna och lär sig det mesta utantill? /Teuta

Svar: Hej Teuta! Tack för dina frågor. Vi får instruktioner inför varje seminarium vad vi ska läsa. Jag är inget geni men jag upplever att om man delar upp och läser lite varje dag (runt en timme) så brukar det lösa sig. Min strategi har varit att inte läsa allt utan fokusera på det som jag tycker är intressant och sen se till att skriva ner var jag har läst det så att jag kan använda mig av det inför varje tenta (prov) som är i slutet på kursen.

Du behöver inte lära dig allting i böckerna utantill snarare att man förstår vad de bärande idéerna är och hur det är relevant för kursen. Vi har ofta genomgångar av litteraturen där man kan lyfta eventuella frågor.  Sedan är det klart att det är bra att läsa så mycket som möjligt men det är inget krav att läsa allt. 
Programmet startar ganska mjukt där vi får lära oss studieteknik så även om det var länge sedan du pluggade tror jag inte det kommer vara några problem.

Har du fler frågor är det bara att ställa dem.
Lycka till :)
Mvh Stefan


Fråga: Hej, jag undrar hur ditt schema ser ut. Hur ofta är du i skolan och pluggar? /Rebecka

Svar: Hej Rebecka och tack för din fråga! Det varierar från kurs till kurs och vecka till vecka. Vissa veckor är det 3-4 gånger per vecka och andra 1-2 gånger, men snittet är ungefär 3 gånger per vecka. Hoppas att du fick svar på din fråga. 

Med vänlig hälsning
Stefan Andersson


Fråga: Hej, jag funderar på att söka till Förskollärarprogrammet men är osäker på om jag vill plugga på distans eller i klassrum. Vad skulle du rekommendera? Är det svårare att plugga på distans? /Razi

Svar: Hej Razi! Bra val att söka till förskollärare :) Förskollärarprogrammet på Stockholms universitet går dock inte att läsa på distans. 

Jag har ej läst på distans men jag tror att det skulle bli svårt för mig då jag lär mig bäst av att gå på lektionerna och föreläsningarna. Jag har noterat att jag har haft det svårare de kurser när vi inte varit i skolan så ofta.

Mitt intryck är att distansstudier kräver att man tar ett större ansvar för sin tid och hur man lägger upp sina studier. Jag tycker att mycket av det som vi läser om fastnar bättre när man har folk att diskutera det med och när man kan fråga läraren direkt om det är något man undrar.

Jag vet som sagt inte vilket upplägg distansutbildningar kan ha men mitt tips är nog ändå att läsa utbildningen i klass, folk är trevliga och lärarna gör verkligen sitt bästa för att vi ska klara av utbildningen!  Med vänlig hälsning, Stefan.


 

På denna sida