Stockholms universitet logo, länk till startsida

Hur är det att plugga till grundlärare? Fråga mig!

Hej! Jag heter Stefan och jag är inne på mitt andra år på Grundlärarprogrammet med inriktning årskurs 4-6. Fråga mig vad du vill om programmet eller hur det är att studera vid Stockholms universitet, så ska jag svara så fort jag bara kan!

 

Sök kurser och program

Frågor & svar-funktionen är avstängd under sommaren och kommer att öppna igen vid terminsstart.


Frågor och svar:


Fråga: Hej! Jag är en student och kan inte välja mellan Grundlärarprogrammet i årskurs F-3 eller årskurs 4-6. Och jag undrar också vad du tycker är det svåraste respektive det bästa med din utbildning? Mvh, Annika.

Svar: Hej Annika! Det bästa med programmet med inriktning mot årskurs 4-6 är den bredd vi får på utbildningen. Vi lär oss allt ifrån ämneskunskaper i matematik, engelska, svenska och ett valbart ämne, till specialpedagogik och skolans historia. Dessutom är det flera perioder med praktik där vi får lär oss ännu mer och också testa det vi lärt oss på utbildningen.

Det svåraste är nog också bredden i utbildningen! För att få läsa vidare och tillgodose sig hela utbildningen kan man inte halka efter i kurser, vissa kurser måste klaras av innan man får läsa vidare. Det är utmanande att kunna leverera i alla ämnen och dessutom kunna skriva uppgifter och arbeten med ett akademiskt språk. De kurser som många anser som mest krävande är matematikkurserna och svenska grammatikkursen.

Men, ligger man i och jobbar hårt så går det bra!

//Stefan


Fråga: Hej! Jag undrar vilken nivå ni läser de olika ämnena på? Kan man t.ex säga att matten motsvarar gymnasiets matte 1/2/3/4 eller går det inte att jämföra på ett sånt sätt? Undrar också hur stor fördjupning det är på kurserna man läser? Hälsningar, Erik. 

Svar: Hej Erik! Jag kan inte säga exakt vilken nivå matten motsvarar på gymnasiet. Men den är, liksom alla ämnen, grundläggande till en början och fördjupas eftersom. Matten på gymnasiet räcker dock gott för att hänga med i kursen! 

Fokuset i kurserna ligger ofta lika mycket på det didaktiska som på ämneskunskaperna. D.v.s vi lär oss hur vi ska lära ut det vi nu lär oss samtidigt som vi lär oss det. Första mattekursen och första terminen börjar till exempel med addition och subtraktion. För många är detta väldigt enkelt men det man inte lärt sig förut är på vilka olika sätt man kan lära ut dessa räknesätt till ett mellanstadiebarn. Senare i kursen gick vi igenom alla räknesätt och grundläggande aritmetik. Men som sagt, hela tiden ligger didaktiken som en röd tråd i utbildningen.

//Stefan


Fråga: Hej Stefan! Jag funderar på att studera till lärare och jag undrar vad som fick dig att välja just mellanstadiet? Finns det olika inriktningar på din utbildning? /Jonas 

Svar: Hej Jonas! Kul att du funderar på att bli lärare. Det som fick mig att välja just mellanstadiet var nog barnens ålder. Mellan 10-12 år kan man vara både liten och stor på samma gång. Som lärare kan man både ställa krav men också inspirera och engagera eleverna. 

Angående inriktning så läser alla lärare kurser så att vi kommer kunna undervisa i Svenska, Engelska och Matte. Förutom det väljer man inriktning mellan NO, SO, Idrott & Hälsa samt Musik. 

Hoppas du hoppar på, det är kul!

//Stefan


Fråga: Hejsan Stefan, mitt namn är Molly och jag är väldigt intresserad av att studera till mellanstadielärare! Det jag funderar på är om det ingår praktik i utbildningen samt ungefär hur många studenter som antas vid varje terminstart! Mvh Molly.

Svar: Hej Molly, kul att du vill bli mellanstadielärare! Yes det ingår praktik i utbildningen. Två perioder som är fem veckor vardera och en tredje period som är på tio veckor. 

Antal studenter som antas varje termin är jag tyvärr inte helt säker på, men vi var ungefär 120 stycken när vi startade om jag minns rätt.

//Stefan


Fråga: Hej! Jag är 45 år och funderar på att vidareutbilda mig till lärare. Lite sent påtänkt kanske... Jag undrar angående heltidsstudier – 40 timmar per vecka – är det inklusive egenstudier och föreläsningar? När fick du göra din första praktik? /Anna

Svar: Hej Anna, klart du ska utbilda dig till lärare! Den första praktikperioden görs redan i slutet av första året. De sista fem veckorna av terminen spenderar du då på en skola och gör din praktik.

40 timmar per vecka är inklusive egenstudier, seminarier och föreläsningar – allt! Vissa kurser skulle jag dock säga kräver mer eller mindre tid av en, beroende på hur utmanande den är.

Vi har studenter som är äldre än 45 år i klassen så det är ingen ursäkt att inte söka!

//Stefan


Fråga: Hej Stefan! En av mina funderingar är kring när ens barn är sjuka och en måste vara hemma med dem. Hur fungerar det? Det går ju inte av ta ut vab då. Jag har mina barn på halvtid och behöver således ha dem hemma på mina veckor om de är sjuka. /Farbod

Svar: Hej Farbod, bra fråga! Som förälder har man barn som ibland blir sjuka. Det är aldrig roligt men ändå en del av uppväxten, och det är såklart viktigt att du är hemma med dem tills de blir friska. De gånger mina barn har varit sjuka så har jag helt enkelt fått missa föreläsningar eller seminarier, vissa av dessa får man då kompensera genom att lämna in en kompensationsuppgift.

Kompensationsuppgifterna är oftast i form av att man ska svara på ett antal uppgifter utifrån kurslitteraturen eller att man ska skriva en text som behandlar det ämne som togs upp på seminariet. Missade föreläsningar behövs sällan kompenseras men det kan vara bra att få anteckningar av en klasskamrat. Dessutom brukar oftast föreläsaren lägga ut de powerpoints som användes under föreläsningen så man kan gå in och titta på dem i efterhand.

Däremot, inför tentor och obligatoriska redovisningar och liknande brukar jag se till att i förväg meddela mina närmaste att jag "måste" till skolan. Så om mina barn blir sjuka just då så har jag ändå någon som kan ta hand om dem.

Så, ha ingen panik! Blir dina barn sjuka så är du hemma med dem. Men håll utkik på tentadatum och annat i förväg och planera.

//Stefan


Fråga: Hej! Hur är det när man ska ut på praktik? Har du gjort det ännu, och var du nervös i så fall? Hur var det första gången du stod inför en klass med elever, efter att du bara jobbat teoretiskt på universitetet? /Ronja

Svar: Hej Ronja! Yes, vi har gjort en praktikperiod på fem veckor och fler kommer det bli. Klart att det var lite nervöst att stå inför en klass första gången men i början går man mest med sin handledare och lär känna klassen och eleverna. Sen efter ett tag börjar man hålla lektioner på egen hand. Det är ingen som förväntar sig att man är proffs – du är ju fortfarande under utbildning!

Både inför och under praktiken får man dessutom stöttning från lärarna på universitetet. Så man känner sig väl förberedd och trygg under praktiken. 

//Stefan


Fråga: Hej, jag vet inte än om jag kommer att studera på Stockholms universitet men jag undrar hur ni har det med kurslitteraturen. Finns böckerna att låna på biblioteket? Och en sak till, är föreläsningar obligatoriska? Mvh Ajla.

Svar: Hej Ajla! Biblioteket på Stockholms universitet har väldigt mycket litteratur som finns tillgänglig för oss studenter. Ofta är just de böckerna man är ute efter utlånade dock. Kan verkligen rekommendera Campusbokhandeln där du kan köpa böcker begagnat och också sälja de som du inte vill ha kvar efter kursen.

Angående föreläsningarna så är de flesta inte obligatoriska, vissa är dock det. Däremot så är det lättare att hänga med i kurserna om man går på föreläsningarna, då de oftast är både bra och intressanta.

Hoppas du kommer studera till lärare, vi behövs!

//Stefan


Fråga: Hejsan! Jag undrar hur svårt programmet är samt hur många prov och inlämningar ni brukar ha per termin. Med vänlig hälsning, Mina Khashan.

Svar: Hej Mina, bra fråga! Vissa kurser kräver mer engagemang och studier än andra, så är det absolut. Det beror såklart på vilka förkunskaper man har om just det ämnet. En del kurser är svåra, ja. Men är man ambitiös och är beredd att lägga ner tillräckligt med tid för att klara av det, så gör man det. 

Det finns ingen kurs som förväntar sig att du ska ha höga förkunskaper om det som ska läras ut. De startas upp från grunden så att alla har en chans att hänga med. I exempelvis första mattekursen går man igenom addition och subtraktion (ganska hastigt) för att senare i kursen landa i betydligt svårare uppgifter som att kunna hitta hur och varför en elev svarat fel på en uppgift. 

Antal prov och inlämningar på en termin varierar. Men på en 7.5 hp-kurs (5 veckor) är det normalt att ha ungefär en större inlämningsuppgift och en salstenta. Men som sagt, det kan vara både mer och mindre än så. 

//Stefan


Fråga: Hej, jag vill plugga till yrkeslärare inom industri och tillverkning men vet inte hur jag ska gå tillväga. Jag fick ett YH-examen förra året och har jobbat i 6 månader. Med vänlig hälsning, Salah Berkani. 

Svar: Hej Salah, kul att du vill plugga till lärare! Det kan jag varmt rekommendera. 
Jag har inte så jättebra koll på yrkeslärarutbildningarna tyvärr, men jag vet att det finns olika på Stockholms universitet. 

Gå in på su.se/utbildning så kan du lätt söka eller klicka dig fram till det du är nyfiken på. 

Hoppas du hittar rätt!
//Stefan 

På denna sida