Stockholms universitet

Hur är det att plugga till jurist vid Stockholms universitet – egentligen? Fråga mig!

Hej! Jag heter Arthur och pluggar på Juristprogrammet. Har du några frågor om studier vid Stockholms universitet är du varmt välkommen att kontakta mig!

 

 

Sök kurser och program


Frågor och svar:

 

Fråga: Hej! Jag undrar om CSN är ett jättestort "måste" om man ska börja eller senare halkar efter i studierna, eller kan man klara sig på egen fickpeng i början? /Marcus

Svar: Hej Marcus! Hur viktigt CSN är beror helt på din situation och dina förutsättningar. Utöver kurslitteraturen är Juristprogrammet kostnadsfritt. Vissa studenter, som exempelvis bor hemma och jobbar extra, är inte så beroende av CSN medan för andra studenter är CSN en nödvändighet som möjliggör heltidsstudier. 

Du behöver alltså inte ta CSN om du inte vill. Det är dock värt att nämna att CSN på högskolenivå består av två delar, lånedelen och bidragsdelen. Om du inte vill ta CSN-lån kan du välja att bara få bidragsdelen. 

Med vänlig hälsning, 
Arthur 

____________________________________________________________________

Fråga: Hej Arthur! Läser man mycket brottmål och liknande? Jag vill läsa juristutbildningen men vill inte läsa brottmål och har i nuläget inga planer på att arbeta kring det. /Hasibe

Svar: Hej Hasibe! Tack för din fråga. Eftersom Juristprogrammet behandlar en mängd olika rättsområden är det inte ovanligt att läsa en del brottmål, inte minst inom ramen för kurser i straff- och processrätt. Brottmål är  dock en i mängden i förhållande till allt annat man läser om på utbildningen, som exempelvis civilrättsliga mål. 

Med vänlig hälsning, 
Arthur 

____________________________________________________________________

Fråga: Hejsan! Vi blir gruppindelade vid början av första terminen, byter vi grupper längre fram eller har vi dessa grupper under hela utbildningen? /Milla

Svar: Hej Milla! Varje kurs har egen gruppindelning. Det betyder att ni hamnar i en ny grupp varje gång ni påbörjar en ny kurs. Första terminen består av tre kurser (Juridisk introduktionskurs, Europarätt och Statsrätt) vilket innebär tre olika gruppindelningar. 

Med vänlig hälsning, 
Arthur 

____________________________________________________________________

Fråga: Hej Arthur! Jag är relativt ny i Sverige och funderar på att plugga till jurist. Finns det många som inte har svenska som modersmål och hur väl klarar de av kurserna? /Ty

Svar: Hej Ty! Tack för din fråga. Vad kul att du är intresserad av Juristprogrammet! Under min studietid har jag träffat många kurskamrater som inte har svenska som modersmål, och enligt min uppfattning går det hur bra som helst för dem. Trots det är det viktigt att ha i åtanke att det svenska språket är en viktig del av Juristprogrammet. Redan på första terminen får vi höra att språket är juristens främsta och viktigaste verktyg. Stort fokus läggs på skriftlig svenska och majoriteten av kurslitteraturen är på svenska. Dina språkkunskaper behöver dock inte vara avancerade, utan det viktigaste är att du har goda kunskaper i såväl tal som skrift, så att du kan hänga med i utbildningen och utveckla din juridiska svenska. 

I fall man känner sig osäker och inte helt redo finns det olika fristående förberedande kurser som Stockholms universitet (och andra lärosäten) erbjuder. Två exempel på sådana kurser är Akademisk svenska för andraspråkstalare och Akademiskt läsande och skrivande. Om det låter intressant kan du läsa mer om dem på https://www.su.se/sok-kurser-och-program/ns1122-1.481981 och https://www.su.se/sok-kurser-och-program/peg102-1.421502

Tveka inte att höra av dig om du har fler frågor eller funderingar, och stort lycka till i fortsättningen! 

____________________________________________________________________

Fråga: Hej Arthur! Jag har alltid undrat om det är svårt att komma in på Juristprogrammet! Jag har alltid varit intresserad av juridik och skulle jättegärna vilja jobba som åklagare. /Nadja

Svar: Hej Nadja! Vad kul att höra att du är intresserad av juridik och åklagaryrket! Juristprogrammet brukar nog tillhöra ett av de programmen som kan vara lite svårare att komma in på, dock är det omöjligt att säga hur svårt det är eftersom det kan variera väldigt mycket från termin till termin. Ett bra sätt att få en överblick över antagningsgränserna till Juristprogrammet är genom att kika på https://www.uhr.se/studier-och-antagning/antagningsstatistik/ och jämföra de olika terminerna. 

Oavsett vilka betyg man har tycker jag att man alltid ska söka den utbildningen man är intresserad av, man vet ju aldrig hur antagningsgränserna kommer att se ut förrän efter antagningsperioden. Sedan är det viktigt att komma ihåg att det finns flera sätt att komma in på Juristprogrammet (ex. gymnasiebetyg, högskoleprovet, komplettering). Det är alltså alltid möjligt att öka sina chanser att komma in på Juristprogrammet! 

Stort lycka till! 😊

____________________________________________________________________

Fråga: Hej Arthur! Kan man läsa Juristprogrammet snabbare än 4.5 år? /Olivia

Svar: Hej Olivia! Tack för din fråga. Juristprogrammet är en utbildning som går på helfart, vilket innebär att du läser 30 högskolepoäng (hp) per termin. Det är möjligt att läsa mer än 30 hp per termin - huvudregeln är att du kan läsa upp till 45 hp per termin (150%). Möjligheterna till ökad studietakt på Juristprogrammet varierar från termin till termin, beroende på vilka kurser du är behörig att läsa och om du har klarat spärrkurserna. Det bästa man kan göra är att kontakta och rådfråga Utbildningskansliet.

Att läsa programmet snabbare är dock ingenting som rekommenderas, studierna kan bli alltför tuffa vilket kan resultera i sämre resultat. Därför rekommenderar Juridicum att man läser Juristprogrammet enligt den befintliga studieordningen! 

Tveka inte att höra av dig om du har fler frågor eller funderingar! 

Med vänlig hälsning, 
Arthur 

____________________________________________________________________

Fråga: Hej Arthur. Vad vill du jobba med efter studierna? Hur ser arbetsmarknaden ut för jurister?

Svar: Hej Lisa! Ju längre in i utbildningen man kommer desto svårare blir det att bestämma sig då man upptäcker nya spännande områden allteftersom. I dagsläget känner jag att det vore kul att jobba med affärsjuridik eller forska inom ett offentlig- eller civilrättsligt område. 

Min uppfattning är att det finns en bra arbetsmarknad för jurister just eftersom Juristprogrammet är så oerhört brett. Enligt Saco jobbar endast 4 av 10 jurister med "traditionellt juridiska arbetsuppgifter". Det finns alltså massa spännande jobb även utanför den traditionellt juridiska "sfären". Är du intresserad av att se hur arbetsmarknaden tidigare såg ut och hur den beräknas att se ut de kommande tre åren rekommenderar jag Sacos arbetsmarknadsprognos på: 
https://www.saco.se/studieval/var-finns-jobben-i-framtiden/ 😊

Lycka till! 

Med vänlig hälsning, 
Arthur
____________________________________________________________________

På denna sida