Stockholms universitet logo, länk till startsida

Hur är det att studera data- och systemvetenskap? Fråga mig!

Hej! Mitt namn är Greta och jag studerar kandidatprogrammet i Data- och systemvetenskap. Jag finns tillgänglig här för dina frågor kring programmet eller om du har övriga frågor kring studier på Stockholm universitet. Tveka inte att höra av dig!

 

FRÅGOR OCH SVAR:

 

FRÅGOR OM KÖNSFÖRDELNING, MATTE, ENGELSKA OCH PLUGGTID

Fråga: Hej Greta! Hoppas du har tid att besvara mina frågor.

Hur ser könsfördelningen ut på kandidatprogrammet i data- och systemvetenskap?
Klarar man av att läsa detta program trots att man inte är jättebra på engelska? Kan såklart tala, läsa och göra mig förstådd men skulle inte kalla mig bra.
Hur ser det ut om man inte heller är särskilt bra på matte? Tycker matte är kul men haft E under hela gymnasiet.
Hur mycket tid la du på studierna första åren? Behöver man sitta 8h/dag som en arbetsvecka?

Svar: Hej Lisa! Vad roligt att du hör av dig. Självklart har jag tid, återkom om svaren inte täcker dina frågor!

Jag vet inte den exakta procentuella fördelningen men jag har alltid uppfattat det som ungefär 50/50. Jag tror även att det blir fler och fler tjejer för varje termin.
Ja det gör du! De flesta kurserna är på svenska, det är en del kurslitteratur på engelska men väldigt basic. Det jag skulle säga är det svåra är alla nya begrepp men gällande dom så är det lättare att lära sig på engelska då det är språket de flesta uttrycker sig i. Att lära sig på svenska har jag tyckt visat sig blivit mer förvirrande i slutändan.
Jag är inte heller en matteperson och har klarat utbildningen utan problem. Det finns även workshops under skoltid där du får chansen att få hjälp av lärare/tidigare studenter. Den möjligheten använde jag väldigt mycket under kursen LOGIK som är matte-inspirerat.
Det där tycker jag är super individuellt. Jag har alltid arbetat parallellt med studierna, ungefär 15h/vecka, och tycker att det har fungerat bra. Många av mina kompisar har inte arbetat alls men ändå tyckt att det är stressigt. Jag tror det beror på vem du är som person och din förmåga att planera din tid. För mig som även arbetat har det så klart blivit en del sena kvällar och helgplugg. Sen beror det på kursen också, vissa kurser är mer krävande än andra.
Hoppas jag svarade på dina frågor. /Greta


VAD GÖR EN SYSTEMVETARE OCH HUR TEKNISK BÖR MAN VARA?

Fråga: Hej! Skulle du vilja förklara vad en systemvetare egentligen gör. Fråga två, hur skulle du säga att man klarar sig på ditt program om man är helt utan teknisk bakgrund, krävs det att man är "nördig"?. Till sist vilken del har varit svårast av det du läst än så länge? /Nathalie

Svar: Hejsan, tack för ditt mail och självklart ska jag försöka svara så gott jag kan på dina frågor.

En systemvetare är en person som studerat och därmed har en examen inriktad mot systemvetenskap. Ämnet systemvetenskap grundar sig i kunskapen kring utveckling och användning av IT-system för olika ändamål.

Jag själv började programmet utan några tidigare kunskaper inom IT. Det blir självklart en hel del nya begrepp att lära sig och det kan kännas överväldigande i början. Men så länge intresset för IT finns idag så är det inte svårare än något annat program där du inte har mycket kunskap sedan innan. 

Det svåraste jag läst hittills är kursen Objekt-orienterad programmering termin 1. För mig var det första gången att komma i kontakt med programmering och kursen kändes intensiv och svår. Att lära sig programmering är som att lära sig ett helt nytt språk. Dock tror jag upplägget på kursen var grundproblemet till att många elever uppfattade kursen som svår och kursledningen har idag ändrat kursen. Nu finns det mycket mer hjälp att få och den är mer anpassad för elever som är nya till programmering, vilket de flesta är. 

Hoppas du fick svar på dina frågor!

Hälsningar, Greta


HUR ÄR KVALITÉN PÅ UTBILDNINGEN OCH LÄRARNA?

Fråga: Hej Greta! Jag har tre frågor. Hur är kvalitén och lärarna på kandidatprogrammet i Data- och systemvetenskap? Har skolan bra anknytning till arbetslivet? Och slutligen, hur är studentlivet på DSV? Mvh Frej 

Svar: Hej Frej!

Kvalitén och lärarna: Det jag tycker har varit en stor skillnad på DSV är att lärarna verkligen är entusiastiska och villiga att göra det lilla extra för dig som student. Självklart kommer det alltid finnas lärare som du som student inte drar jämnt med, men för mig har det varit mer en personlighetsfråga än baserat på dålig kvalité lärarmässigt.

Arbetslivet: Ja! DSV:s lokaler ligger på andra våningen i ett företagshus, vilket gör att du redan från dag ett kommer i kontakt med olika IT-företag. Näringslivsektionen är väldigt aktiva med att bjuda in till olika företagsevent där du kan få mingla med olika företag. Varje år anordnas Systemvetardagen, en dag då du som student får chans att träffa intressanta IT-företag. Om du vill kan du via Näringslivssektionen få vara med och ordna Systemvetardagen. Jag gjorde det år 2017, vilket gav mig en ytterligare chans att få tid att prata med företagen.

Studentlivet: Studentliv finns! Jag är stockholmsbo och har mycket på sidan av studierna vilket har lett till att jag inte varit särskilt aktiv i det studentliv som erbjuds. Men är du intresserad av studentlivet på DSV så finns det absolut!

Hör av dig om fler frågor dyker upp! /Greta


UTBYTESSTUDIER I HONGKONG

Fråga: Hej Greta! Jag undrar vilket universitet du ska studera på i Hongkong under din utbytestermin samt vilka kurser du ska läsa där? Mvh Lisa

Svar: Hej Lisa. Vad roligt att du hör av dig med frågor! Jag är på utbyte i Hong Kong nu, har varit här sedan slutet av augusti. Jag studerar på University of Hong Kong (HKU), vilket ligger på norra sidan av HK-ön. Har dessutom lyckats få boende i en av studentlägenheterna så delar boende med fem andra internationella studenter ungefär 15 min promenad från skolan. 

Då data- och systemvetenskap endast kräver 90 hp inom IT-kurser så valde jag att vidga mina vyer här och läser därför kurser inom Social Science Department här. De kurser jag läser är;

Powering modern society:  Energy, environment and politics
Introduction to anthropology
Communication and counselling skills in everyday life
Counselling in business setting
Community partnership, public engagement and political dynamics

Hör av dig om du har fler frågor,

Greta

På denna sida