Stockholms universitet

Hur är det att studera Grundlärarprogrammet vid Stockholms universitet? Fråga mig!

Hej, jag heter Annica Berlin och jag studerar på Grundlärarprogrammet 4-6 med profil teckenspråkig tvåspråkig undervisning. Om du har frågor och funderingar på hur det är att studera på lärarprogrammet, skicka din fråga så svarar jag så fort jag kan.

 

Sök kurser och program

Frågor-och svarfunktionen är avstängd under sommaren och kommer att öppnas igen vid terminsstart.

Frågor och svar:

 

Fråga: Hej Annica! Jag undrar hur det ser ut när man studerar matematik på Grundlärarprogrammet 4-6. Jag är väldigt intresserad men känner lite oro för hur det ser ut med matematikkurserna och om de är svåra. Hur går det till egentligen? Tack på förhand!

Svar:  Hej hej. I Grundlärarprogrammet 4-6 så är mattekurserna indelade i tre kurser. Matte 1 fokuserar på taluppfattning och aritmetik. Matte 2 behandlar geometri och i matte 3 går man igenom algebra, sannolikhet, statistik, samband och förändringar. Alla kurser innehåller även matematikdidaktik, alltså hur vi som lärare ska tänka och undervisa i matte.

Angående frågan om det är svårt eller inte har jag väldigt svårt att svara på då det är en mycket individuell fråga. Hur du upplever kurserna beror mycket på vilka förkunskaper du redan har i ämnena samt hur engagerad du är under din studietid. Om du planerar din tid efter hur mycket studier du har och ser till att du gör allt du ska i tid innan och efter seminarierna så har du en bra grund att stå på och därför har en god chans att klara dig i kurserna. 

Hoppas du fått svar på din fråga.
Med vänlig hälsning, Annica

____________________________________________________________________

Fråga: Hej Annica! Kan man välja vilka ämnen man vill undervisa i? Om jag t.ex. väljer svenska måste jag undervisa i engelska också? Tack på förhand för ditt svar!

Svar: Hej Naile! Om du väljer att studera till Grundlärare 4-6 så kommer du att bli behörig att undervisa i matte, svenska, engelska och ett valbart ämne som kan vara NO, SO, idrott, musik eller bild. Vilka ämnen du jobbar med ute i skolan efter examen är upp till dig och din arbetsplats att bestämma. I den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) så kommer du däremot att få prova på att undervisa i alla de fyra olika ämnen du är behörig till. 

Med vänliga hälsningar
Annica Berlin

____________________________________________________________________

Fråga: Hej Annica! Jag undrar om VFU:n, vad är svårast med VFU:n enligt dig? Behöver man göra något slutprov när perioden är över? Hälsning, Agnes.  

Svar: Hej Agnes. En jätteintressant fråga! Jag har varit iväg på en VFU-period redan och ska nu iväg på min nästa. Det är inget slutprov efter VFU, men däremot så har man redovisning om sin VFU, sina individuella mål och hur man har jobbat för att uppnå dem när man kommer tillbaka efter perioden. I redovisningen lyssnar man även på andras upplevelser och ger kommentarer och feedback till dem. Så det är en muntlig examination kan man säga men med dina anteckningar inskickade i en speciell portfölj som är kopplat just till din VFU.

Vad som är svårast är väldigt individuellt och beroende på vad du tycker är svårt. Det är ett väldigt bra tillfälle att försöka jobba med de områden du tycker är svårt när du är ute på skolan. Där har du möjligheter att få stöd och hjälp av din handledare samt att du får med dig egna erfarenheter på vad du tyckte fungerade och vad du känner inte fungerade och som du kan förbättra. I handledarsamtalen får du prata med din handledare om just dina upplevelser om lektionerna och där kan ni komma fram till många kloka tankar tillsammans som du sen kan ta med dig till nästa lektion eller nästa VFU-period.

Hoppas du känner att du fått svar på frågan.

Med vänliga hälsningar
Annica Berlin
____________________________________________________________________

På denna sida