Stockholms universitet logo, länk till startsida

Hur är det att studera lingvistik? Fråga mig!

Hej! Jag heter Nina och jag läser lingvistik här på Stockholms universitet! Vill du veta mer om hur det egentligen är att plugga lingvistik? Eller har du några allmänna frågor om livet som student? Skriv din fråga i rutan nedan, så ska jag försöka svara så gott jag kan!

 

Sök kurser och program

Frågor & svar-funktionen är avstängd under sommaren och kommer att öppna igen vid terminsstart.


Frågor och svar:


Fråga: Vad får man lära sig när man läser lingvistik? Vad är det man läser egentligen? /Hillevi

Svar: Hej Hillevi! När man läser lingvistik får man lära sig många olika saker om det mänskliga språket. Det är ett väldigt brett ämne, och beroende på vad man är intresserad av studerar man t.ex. hur olika språk i världen är uppbyggda, hur människor använder språk för att kommunicera med varandra, hur den mänskliga talapparaten fungerar, hur barn lär sig att prata och hur man kan använda programmering för att analysera språk. Jag hoppas att detta besvarar din fråga!

/Nina


Fråga: Hej, vad tycker du om utbildningen i lingvistik? Hur ser undervisningen ut? Vilka möjligheter finns det att inrikta sig under programmet? /Astrid

Svar: Hej Astrid. Jag tyckte verkligen om programmet! Undervisningen ser väldigt annorlunda ut beroende på vilka kurser man går - det kan vara allt från föreläsningar, gruppövningar, laborationer i fonetiklabbet eller datorsalen, till självstudier. I början av programmet har man rätt många kurser som är gemensamma för alla, men ju längre man pluggar desto fler möjligheter får man att välja olika kurser. Man kan t.ex. läsa kurser i datorlingvistik, neurolingvistik, fonetik, allmän språkvetenskap och mycket mer! Jag hoppas att detta besvarar din fråga.

/Nina


Fråga: Hej! Läser ni tekniska begrepp som t.ex. Syntax, Pragmatics, osv. på engelska eller på svenska? /Moaaz

Svar: Hej Moaaz, Undervisningsspråket på kandidatnivå är svenska, men kurslitteraturen kan vara både på svenska och engelska, så vi brukar lära oss begreppen på båda språk. Hoppas att detta besvarar din fråga! :) 

/Nina


Fråga: Hej! Jag undrar om det ingår mycket läsning och analys av skönlitteratur i lingvistikstudier. Mvh John.

Svar: Hej John! Nej, lingvistik handlar egentligen mer om att analysera språkets struktur och användning, och inte om att göra litteraturanalyser (som man kanske skulle göra om man läser litteraturvetenskap). Det kan dock hända att vi använder oss av skönlitteratur som material för undersökningar där vi t.ex. vill titta på förekomsten av ett grammatiskt fenomen i ett språk - men vi brukar inte läsa och analysera skönlitteratur ur ett litteraturvetenskapligt perspektiv. Hoppas att det här besvarar din fråga! /Nina.


Fråga: Hej! Jag undrar om man kan få jobb efter studierna. /Erik

Svar: Hej Erik. Såklart kan man det! Eftersom utbildningen är väldigt bred pluggar man ju inte till ett specifikt yrke, och därför är det ibland lite svårt att förklara vad man kan jobba med efteråt. Vad man i slutändan kommer jobba med beror framförallt på vilken inriktning man har valt under sin utbildning. Men bara för att nämna några exempel, många som har läst lingvistik jobbar t.ex. på bokförlag, som språkkonsult, på företag som jobbar med maskinöversättning eller liknande. Som sagt, möjligheterna är många! Hoppas att detta besvarar din fråga! /Nina. 

På denna sida