Stockholms universitet logo, länk till startsida

Hur är det att studera religionshistoria? Fråga mig!

Hejsan! Jag heter Kristian och pluggar andra terminen på masterprogrammet i religionshistoria med studiegången ”Inhemska religioner i norr" på Stockholms universitet. Jag anser att mitt val att börja plugga religionshistoria är en av de bästa jag någonsin gjort. Jag är här för att besvara dina frågor gällande religionshistoria eller studier på Stockholms universitet överlag, så var inte rädd – bara fråga på!

 

FRÅGOR OCH SVAR:

 

VAD ÄR PLANEN EFTER STUDIERNA?

Fråga: Hej! Vad tänker du göra när du är klar med studierna? /Märta

Svar: Hej Märta!

Eftersom jag känner väldigt stor passion för ämnet har jag för stunden drömmen att en dag doktorera inom religionshistoria. Men det behöver man inte ha för att plugga hos oss! Eftersom vi lär oss att analysera material samt producera eget, lär oss källkritik så att det blir fast i märgen och kan hitta relevant information har individer som pluggat religionshistoria en stor variation av karriärmöjligheter.


HUR DEFINIERAS RELIGION?

Fråga: Hej Kristian. Jag undrar hur ni definierar religion? Kan man starta en ny religion idag tror du? /Anton 

Svar: Hej Anton! Vilken bra fråga du ställde! För att kunna svara med en grundlighet värdig frågan skulle behövas en hel essä  - främst på grund av ordet 'religion' och dess historiska, kulturella och etymologiska ursprung har gett möjligheten för många olika religionsdefinitioner. Detta betyder dock inte att forskningen inom ämnet är restriktiv, raka motsatta - min egna kandidatuppsats behandlade en finsk 'folklorevärnande' organisation.

Jag tror absolut att nya religioner kommer att uppstå - för det har det nämligen redan skett! Ett valbart alternativ inom Religionshistoria I (Nya religioner och nyandlighet, 7.5hp) fokuserar på dessa. Jag är själv mest intresserad akademiskt av s.k 'nyhedendom'  och nya rörelser uppstår säkert dagligen - vi hör dock enbart från dom när de har vuxit tillräckligt stora. Du kanske dock menade att fråga 'Kommer en ny religion utmana de s.k "världsreligionerna"?', vilket är något enbart tiden visar. Jag tror dock att speciellt nyhedendomliga religioner som grupp kommer att fortsätta sin framväxt. 

På denna sida