Stockholms universitet

Hur är det att studera sociologi med inriktning arbetsliv och arbetsmarknad? Fråga mig!

Hej! Mitt namn är Thea och jag läser min fjärde termin på kandidatprogrammet i sociologi med inriktning arbetsliv och arbetsmarknad på Stockholms universitet. Tveka inte att kontakta mig om du har några frågor eller funderingar så ska jag göra mitt bästa för att svara!

 

 

Sök kurser och program

Frågor-och svarfunktionen är avstängd under sommaren och kommer att öppnas igen vid terminsstart.


Frågor och svar:

 

Fråga: Hej! Vad är den stora skillnaden mellan att läsa Kandidatprogrammet personal, arbete och organisation (PAO) och Kandidatprogrammet i Sociologi med inriktning arbetsliv och arbetsmarknad? Jag vill gärna jobba med HR i framtiden men har inte meritpoängen för PAO. Vad jag kan läsa mig till verkar programmen väldigt lika. /Nathalie

Svar: Hej Nathalie! Tack för din fråga. Det är precis som du säger, programmen är väldigt lika. De enda skillnader jag kan se är delarna som innefattar pedagogik och psykologi, dessa tillkommer inte inom Sociologi-programmet som istället ersätts av nationalekonomi. Jag anser att båda programmen är bra att läsa om man vill arbeta inom HR-branschen där Sociologi-programmet förmodligen är något bredare i sin inriktning.

Vänligen, Thea.
____________________________________________________________________

Fråga: Hej! Jag är klar med mitt sista år kandidatprogrammet i
sociologi utomlands och jag har tänkt att fortsätta med ett masterprogram i Stockholm. Vilka branscher kan man arbeta inom som forskare? Undrar även vilka sociologiböcker du tycker är viktiga att läsa. Tack! /Riad

Svar: Hej Riad! Vad roligt att du vill fortsätta med en master i sociologi på Stockholms universitet. 

Efter sociologistudierna är man kvalificerad att arbeta inom många olika branscher och arbetsområden där planering och genomföring av undersökningar, utredningar eller analyser av diverse olika samhällsfrågor står i fokus. Om du är nyfiken på branscher att arbeta inom som forskare råder jag dig till att kontakta någon av professorerna i sociologi vid Sociologiska institutionen.

Under mina sociologistudier på Stockholms universitet har boken ”Sociology” (2014) av Giddens och Sutton använts flitigt då boken ger en klar och överskådlig introduktion till sociologin och visar hur viktigt det är att ha en förståelse för hur samhället fungerar för att man som individ ska kunna engagera sig i centrala samhällsfrågor. Men då du redan har läst tre år sociologi råder jag dig att kontakta Sociologiska institutionen för böcker ämnat på masternivå.   

/ Thea 
____________________________________________________________________

Fråga: Hej! Jag är nyfiken på att läsa Sociologi men är lite osäker på inriktning. Vad är det bästa med just inriktning arbetsmarknad och arbetsliv? Känner du att de kurser man läser verkligen går att applicera ute i arbetslivet? Tack på förhand! /George

Svar: Hej George! Vad roligt att du är nyfiken på Sociologi! Mer konkret innebär inriktningen arbetsmarknad och arbetsliv kurser inom Nationalekonomi (30 HP) samt Arbetsmarknadskunskap och Management (60 HP), resten Sociologi (90 HP).

Jag tycker att det bästa med inriktningen är att du får en så bred samhällsvetenskaplig bas att stå på, där du läser kurser inom både ekonomi, politik och arbetsliv samt hur dessa ämnen samspelar på arbetsmarknaden. Efter en kandidatexamen har du möjlighet att jobba inom väldigt många olika yrken men kanske framförallt inom HR-branschen med personalfrågor. Med den breda utbildningen i åtanke, har du också möjlighet att fördjupa dina kunskaper och läsa vidare inom ämnen rörande nationalekonomi, arbetsmarknad eller sociologi. 

Sociologi ger dig de konkreta verktygen som du kan använda i arbetslivet. Jag har två terminer kvar, men jag har framförallt lärt mig att tänka mer kritiskt och analytiskt om hur vi människor fungerar i ett komplext samhälle. 

Med vänlig hälsning/Sincerely
Thea
____________________________________________________________________
 

På denna sida