Stockholms universitet

Hur är det att vara förskollärarstudent och förälder – egentligen? Fråga mig!

Hej, mitt namn är Eva och jag pluggar på Förskollärarprogrammet vid Stockholms universitet. Tveka inte att kontakta mig om du har några frågor!

 

 

Sök kurser och program


Frågor och svar:

 

Fråga: Hej Eva, vilken uppmuntrande video! Jag har ensam vårdnad om två små barn och undrar hur du gör för att hinna med allting. Har du haft problem som du inte kunde lösa? Hur många timmar/dag studerar du? Är det svårt gå igenom lektionerna med svenska som ditt andra språk? Tack!

Svar: Hej Novi! Tack så mycket och tack för din fråga! Mina barn är rätt stora och ganska självständiga. Det beror verkligen på livets pussel. Jag skulle nog säga att det viktigaste är att sitta ner och fundera på vad som funkar just för dig, framförallt ekonomiskt. Du ska räkna med att plugga heltid, dvs 40 tim/vecka men det behöver inte alls vara så mycket. Det beror på din personlighet och studietekniken. Jag jobbar också en del. Jag har haft underkänt betyg men har alltid fixat det eftersom lärarna är tydliga med vad som brister. Nej, det är inte svårt för mig att plugga med svenska som andra språk och studier kan vara otroligt givande för att utvecklas bland annat språkmässigt.

Stort lycka till!
Eva

____________________________________________________________________

Fråga: Hej Eva, jag tar studenten i sommar och ska plugga vidare till förskollärare men är osäker på vilket lärosäte jag vill välja. Vad skulle du säga att det bästa med att plugga på Stockholms universitet? Är det mycket praktiskt även när man inte är på förskola?

Svar: Hej Caroline och tack för din fråga! Vad roligt att du vill plugga vidare till förskollärare! Det bästa med att plugga på Stockholms universitet just för mig är att den ligger i Stockholm. Nej det är inte så mycket praktiskt och ännu mindre i dessa tider tyvärr. Hoppas du fick svar på din fråga och stort lycka till! /Eva

____________________________________________________________________

Fråga: Hej! Hade du jobbat med barn innan du utbildade dig till förskollärare? Jag har själv två barn och står i valet och kvalet att plugga vidare, har dock inte jobbat med barn innan men de ligger mig varmt om hjärtat. /Carolina

Svar: Hej Carolina och tack för din fråga! Vad roligt att du är intresserad av att studera vidare! Jag hade vikarierat litegrann på skolor men hade ingen erfarenhet av att jobba på någon förskola. Det viktigaste tycker jag är att du vet vad du vill utvecklas i och jobba med. 
 
Stort lycka till!
Eva

____________________________________________________________________

Fråga: Hej! Lär man sig hur man bäst hanterar "svåra situationer" såsom exempelvis konflikter mellan barnen på ett pedagogiskt sätt? Alltså att man inte bara lär sig "generell" kunskap utan också mer "praktisk" för vardagen i förskolan? /Frida

Svar: Hej Frida! Tack för en svår och jättebra fråga! Jag ska försöka svara så gott jag kan. Hela utbildningen har en teoretisk grund och i olika kurser ligger fokus på olika pedagogiska innehåll. Ja, vi lär oss också om konflikthantering, men inga "färdiga recept". Jag upplever att genom utbildningen får vi vrida och vända på olika svåra situationer utifrån förskolans vardag. Det intressanta, enligt mig, är att möta sina egna känslor och ifrågasätta och utveckla sina egna åsikter, reaktioner och beslut. Vidare tillsammans med praktiska övningar genom åren (både från VFU och fiktiva situationer) kan man försöka att hitta det bästa sättet att profesionellt hantera konflikter både mellan barn och kollegor. Vi lär oss lyssna, höra, se och analysera, reflektera och diskutera. Men självklart kommer det att bli väldigt utmanande att komma ut i arbetslivet och se om och hur all kunskap ska användas praktiskt.

Med vänlig hälsning, 
Eva

____________________________________________________________________

Fråga: Hello Eva, I would like to follow this course. Is this only available in Swedish? /Gihani

Svar: Hello Gihani and thank you for your question! Yes, the language of instruction for the program is Swedish. You can read more about it here: 
https://www.su.se/english/search-courses-and-programmes/lföry-1.411794?open-collapse-boxes=program-detail,programme-more-about

Best regards,
Eva
____________________________________________________________________

Fråga: Hej Eva! Jag är 41 år och har också gjort mycket annat i livet och har också två barn. Känner mig egentligen lite för gammal för nya studier men är också intresserad och nyfiken. Är det fler som är lite äldre eller är det mest yngre studenter? /Helena

Svar: Hej Helena! Vad roligt att du är nyfiken på att studera! Jag har ingen officiell statistik men har märkt att det är en blandning av både olika åldrar och bakgrunder. Ja, det finns fler som är över 40. Dessutom har jag märkt att studenter med större livserfarenhet verkar vara engagerade i utbildningen, är nyfikna och har ibland lättare att vrida och vända på saker och ting utifrån olika perspektiv. 

Tack för din fråga! Hör gärna av dig om du undrar något mer.

Med vänlig hälsning,
Eva
____________________________________________________________________

Fråga: Hej! Tack så mycket Eva för svar! Ja, det kan jag tänka mig att livserfarenhet både från andra arbeten och särskilt från egna barn är stora tillgångar i studierna till förskolelärare. 

Hur ofta är du i skolan per vecka på ett ungefär? Och hur länge åt gången på ett ungefär? 

Vilken termin går du? Har du gjort praktik än? Får ni välja olika inriktningar t.ex. Waldorf, Montessori etc. till förskola att ha sin praktik på? 

Svar: Hej Helena! Just nu har vi distansundervisning på grund av rådande omständigheter. Detta innebär att vi studerar hemma och ses på seminarier via Zoom. Man ska räkna med heltidsstudier, vilket innebär att studietakten är 100%, men detta kan betyda olika för olika personer. Det beror också helt på vilken kurs man läser då upplägget kan se väldigt olika ut. Du kan läsa mer om det på:

https://www.buv.su.se/utbildning/alla-utbildningar/program/förskollärarprogrammet/studiegångar/studiegång-för-förskollärarprogrammet-1.494256

Jag går termin 5 och har haft tre VFU-praktiker. Man får inte välja placering. Du tilldelas en VFU-plats i början av studier. Du kan läsa mer info om det här:

https://www.buv.su.se/utbildning/studieinformation/verksamhetsförlagd-utbildning-vfu

Tack för dina frågor och lycka till!
Med vänlig hälsning,
Eva 
____________________________________________________________________

På denna sida