Stockholms universitet

Vad är det bästa med att läsa marinbiologi på Stockholms universitet – egentligen?

Hallå där! Mitt namn är Tove och jag läser andra året på Kandidatprogrammet i marinbiologi. Har du några funderingar kring hur det egentligen är att plugga marinbiologi vid Stockholms universitet eller kanske vad studentlivet har att erbjuda? Hör av dig till mig!

 

 

Sök kurser och program 

Frågor och svar:

 

Fråga: Hej! Har du fått många vänner under din utbildning? /Alexander

Svar: Hej Alexander! Tack för din fråga. Ja, min tid på universitetet har gett mig otroligt många fina nya vänner! Dels personer som går samma program som mig men också folk som pluggar något helt annat!

Mitt tips för att lära känna folk är att engagera dig i studentlivet! De kursare jag umgås mest med lärde jag känna genom Naturvetenskapliga Föreningens Insparque, så det rekommenderar jag dig att vara med på om du läser ett naturvetenskapligt program på SU. Sen har jag som sagt lärt känna väldigt mycket folk som pluggar andra program, detta genom att engagera mig i Naturvetenskapliga Föreningen där jag bland annat är med i deras klubbmästeri som arrangerar pubar och sittningar!

Men studentlivet är mer än bara klubbmästerier, det finns verkligen något för alla! Hitta en förening som passar dig och dina intressen! På välkomstmässan som arrangeras på campus i början av terminen kommer du få chansen att snacka med och hitta olika föreningar för som sagt, det finns verkligen något för alla!

Med vänlig hälsning,
Tove Sefyrin

____________________________________________________________________

Fråga: Hej Tove! Hur är det att plugga marinbiologi? Är det mycket teori och/eller praktiskt arbete? Finns det skillnad mellan marinbiologi och marinvetenskap? /Karen

Svar: Hej Karen! Tack för din fråga. Jag tycker att det har varit superkul att plugga marinbiologi. Det marina hör ju verkligen till mitt intresse. Det man får ha i åtanke är dock att utbildningen förutom de marina kurserna även omfattar en hel del biologi (alltså ej marint) och kemi. Även om kemi inte är mitt favoritämne så har det känts givande att få en grundläggande förståelse för kemi för att inom biologin förstå vad som ligger bakom diverse processer. Jag skulle säga att det är mycket av både teori och praktiskt arbete. I de flesta kurser vi har haft är det föreläsningar varje dag, men det har också varit praktiska bitar som exempelvis laborationer, fältarbeten eller exkursioner i alla de kurser jag läst hittills. Det har varit en bra blandning tycker jag.

Med marina vetenskap misstänker jag att du syftar på utbildningen på Göteborgs universitet. Jag var själv inte så intresserad av att flytta ifrån Stockholm när jag började plugga så jag har inte superkoll på utbildningarna i Göteborg. Men jag rekommenderar att läsa och jämföra utbildningarnas upplägg genom de båda skolornas hemsidor för att se vad som passar dig bäst!

Hoppas du känner att du fick dina frågor besvarade och lycka till med ditt val!

Med vänliga hälsningar,
Tove Sefyrin

____________________________________________________________________

Fråga: Hej Tove! Tycker att det har varit svårt att studera, är kurserna komplicerade? Har du några förslag på hur man kan förbereda sig inför universitetsstudierna? /William

Svar: Hej! Kurserna kan ibland skilja sig lite från varandra, dels i upplägg och i ämne. På så sätt kan det vara lite krångligt ibland innan man lyckats klura ut kursstrukturen! Men mitt tips är att fråga folk som gått kursen tidigare. Om du är aktiv i studentlivet kommer du definitivt träffa på folk som läst dina kurser innan!

Utöver det känner jag inte riktigt att det har varit så krångligt. Självklart kan kurser kännas svåra ibland, men så länge du är beredd att lägga ner den tid som krävs och sålänge du faktiskt intresserar dig för det program du valt så kommer det lösa sig!

Jag tog en sommarkurs i "Akademiskt läsande och skrivande" innan jag började mitt program, mest för att känna på hur universitetsstudier kändes och för att försöka förbereda någon form av studieteknik (vilket den kursen också handlar om). Det är något jag kan rekommendera om du vill förbereda dig, och det behöver inte vara Akademiskt läsande och skrivande. Det kan egentligen vara vilken kurs som helst. 

Men utöver det skulle jag säga att man inte behöver förbereda sig så mycket innan kursen startat, för det mesta brukar allt klarna efter kursens upprop!

Den enda kursen som jag tyckte det var skönt att förbereda sig till innan var inför Grundläggande Kemi, då hade vi rätt mycket ledig tid innan och jag repeterade lite av gymnasiekemin. Det skulle jag rekommendera alla att göra då tempot på den kursen är rätt hög i början och någonstans kräver att man har grunderna klara för sig innan.

Lycka till med ditt val!
Tove Sefyrin

____________________________________________________________________

Fråga: Hej! Hur är det att vara student i Stockholm? Tycker du att du har valt rätt utbildning/ställe att plugga på? Varför sökte du till utbildningen? Är det svårt? Många frågor på en gång inser jag men hoppas att du kan besvara de alla. Tack på förhand! /Ida

Svar: Hej Ida! Jag sökte till marinbiologi då jag dykt en del sen innan och kände att jag ville ägna mer tid åt havet! Idag är målet att få bli forskare! När jag kollade upp vilka universitet som hade marinbiologi hittade jag Stockholm och Göteborg, och som relativt nyinflyttad i Stockholm kände jag inte för att flytta. Innan jag började på Stockholms universitet trodde jag att Stockholm inte hade nåt studentliv överhuvudtaget, men faktum är att det finns massor av studentliv!

Om du vill ha ett aktivt studentliv rekommenderar jag att söka dig till Naturvetenskapliga Föreningen redan första veckorna av dina studier då de håller i en Insparque. Insparquen är tre veckor av en massa aktiviteter där du kan lära känna andra kursare och föreningslivet i stort. Och trivs du i föreningen så fortsätter aktiviteterna året om med allt ifrån pubar, sittningat och spex till sport, spel och pyssel! Det var så jag kom in i studentlivet! Som du kanske hör är jag supernöjd med både mitt val av utbildning och mitt val av universitet!

Vad gäller svårighetsgraden så är det ju ett konstant tempo i kurser och många tentor, och vissa saker kommer vara svårare än andra men då är mitt bästa tips bara att plugga med andra kursare, för alla tycker olika saker är svårt och då kan ni hjälpa varandra! Det som är skönt är att du endast läser en kurs i taget, så du slipper fokusera på flera tentor samtidigt!

Jag hoppas att du känner att du fått alla dina frågor besvarade! Med det sagt vill jag också säga stort lycka till med ditt val!

/Tove Sefyrin

____________________________________________________________________

Fråga: Hej! Jag har tänkt att söka till utbildningen i marinbiologi till hösten och undrar egentligen hur det är. Vilka kurser läser man? Är det kul? Finns det saker som är jobbigare än annat? /Ida

Svar: Hej Ida! Vad kul att du är intresserad av marinbiologi. Exakt vilka kurser som ingår i programmet kan du läsa här: su.se/sok-kurser-och-program/nmark-1.412289
Men för att sammanfatta så läser man samma kurser som i programmet för biologi, det vill säga en massa biologi, ett halvår kemi och sen till skillnad från de vanliga biologerna läser man även två sommarkurser som är kopplade till marinbiologin, dels marinbiologi, men även Östersjöns miljö!

Jag trivs jättebra med mitt val av program och det jag tycker är absolut roligast är alla kurser med exkursioner och när man åker iväg till olika forskningsstationer. På de två sommarkurserna jag nämnde åker man iväg ett par veckor till Askö, en ö utanför Trosa, och på ena kursen åker man även till Tjärnö på västkusten. Jag har inte varit på Tjärnö än, men Askö har varit det bästa med utbildningen hittills! Det var underbart!

Programmet är väldigt brett vilket innebär att du även kommer läsa kurser som kanske inte 100% ligger inom ditt intresseområde, för mig var vissa delar av kemin en sån grej. Jag tyckte det var intressant, men ibland tog motivationen slut under tentaperioderna! Men man får tänka på vad det kan leda till, och vilka roliga kurser som kommer efter det!

Med vänliga hälsningar,
Tove Sefyrin

____________________________________________________________________

Fråga: Hej Tove! Var det svårt att komma in på utbildningen du läser? En till fråga: om jag skulle vilja utbilda mig till marinbiolog, behöver jag läsa inom programmet?

Svar: Hej och tack för din fråga! Just när jag sökte var antagningspoängen rätt höga, men kollar man på statistik så har det varierat lite från år till år. Sen beror det också lite på vad du tillhör för antagningsgrupp. Ett tips är att säkra upp genom att göra högskoleprovet så att du ingår i flera antagningsgrupper.

Det går att bli marinbiolog på andra sätt än via kandidatprogrammet i marinbiologi. Exempelvis kan man läsa kandidatprogrammet i biologi eller biogeovetenskap och sedan läsa en master i marinbiologi. Jämför gärna utbildningarna här på SU:s hemsida för att se vilken utbildning som passar dig bäst (både vad gäller ingående kurser, men även behörighetskrav). Om du efter din kandidat vill läsa en master i marinbiologi rekommenderar jag att jämföra behörighetskrav för masterprogrammet i marinbiologi med det kandidatprogrammet du är intresserad av.

Lycka till!

Med vänliga hälsningar,
Tove Sefyrin

____________________________________________________________________

På denna sida