Stockholms universitet

Vad får man lära sig när man studerar kemi – egentligen?

Hej, jag heter Olof och studerar sjätte och sista terminen på Kandidatprogrammet i kemi vid Stockholms universitet.

Sök kurser och program


Frågor och svar:
 

Fråga: Hej! Har du några allmänna tips till en ny student som pluggar Kandidatprogrammet i kemi? Allra enklaste (som att man kan koppla upp sig till eduroam (vilket jag nu vet)) till studietips och sånt som skulle leda till en roligare studietid. Allt uppskattas! /Jonas

Svar: Hej Jonas! Ett tips för nya studenter som jag tyckte hjälpte mig mycket, speciellt under andra året i kandidatutbildningen, var att skaffa tillgång till ett tomt klassrum från expeditionen (KÖL) under de tyngre kurserna och plugga med klasskamrater. För mig var det extra bra under Fysikalisk kemi och Oorganisk kemi då jag hade lite mer problem. Alternativt kan man sitta i allmänna utrymmet vid skåpen eller uppe vid cafeterian, men huvudsaken är att kunna diskutera och hjälpa varandra med uppgifterna, speciellt pedagogiskt med whiteboard dock.

Ett annat tips vore att ställa frågor till föreläsarna om man är intresserad av ämnet, nästan alla är professorer med mycket kunskap i området de föreläser om. Det är väldigt lärorikt och de flesta föreläsarna tycker att det bara är kul att få frågor.

Jag har själv inte varit så aktiv i studentlivet, men det är kul att gå på studentpubar. Naturvetenskapliga studentföreningen har Gröna Villan som lokal och jag kan rekommendera att gå dit när det är öppet. Mer om studentlivet finns att hitta via https://www.su.se/utbildning/livet-som-student/k%C3%A5rer-och-f%C3%B6reningar-vid-stockholms-universitet/engagera-dig-i-studentlivet-1.503283

Ha en trevlig studieperiod
Olof
____________________________________________________________________

Fråga: Hej! Jag är lite nyfiken på Kandidatprogrammet i kemi. Du nämner att det är grupparbeten under delar av programmet, ungefär hur mycket sånt är det? Stor social kompetens efterfrågas ofta i jobbannonser inom kemi, hur kommer det sig? /Nina

Svar: Hej Nina, kul att du är intresserad av kemi! Om jag utesluter labbarbeten som ofta görs i grupp, finns det i flera kurser en eller två uppgifter som görs i grupp om två till fyra personer. Det kan handla om att ta reda på och presentera om ett visst protein eller sjukdom etc. Jag har exempelvis gjort ett arbete om sjukdomen Cystisk fibros i den valbara kursen Biokemi III. Det är inte grupparbeten generellt i kurser som organisk kemi eller fysikalisk kemi på samma sätt eftersom det är mer åt fysik. Jag tycker själv att grupparbetena är bra upplagda och man får gott om tid på sig att göra klart dem.

Jag kan inte svara på varför hög social kompetens efterfrågas men jag kan gissa att det beror på att man sällan jobbar helt ensam, man behöver koordinera med kollegor om man jobbar med olika delar av ett projekt, eller kanske en specialbeställd molekyl som bara ett företag gör.

Hoppas att du fick svar på din fråga
Olof 

____________________________________________________________________

Fråga: Hej! Kan du berätta lite mer om läkemedlet och proteinet som ni har skapat? /James

Svar: Hej James. Tack för frågan! Vi har arbetat med flera olika protein men för att ge ett exempel har vi odlat fram en E. Coli bakterie för att kolla på protein i dess membran. Vi letade efter två protein; LepA - som finns i innermembranet och OmpA - som främst finns i yttermembranet. LepA är viktig för bakteriens proteinsyntes och OmpA skapar en passiv transport genom yttre membranet för vissa molekyler.

Vid en laboration använde vi signalsubstansen Acetylcholin för att påverka en nikotin-receptor och därmed kunna se bindningsaffinitet (hur starkt ämnet binder till receptor). Acetylcholin är som sagt en signalsubstans i kroppen och det är den viktigaste signalsubstansen som används för att skicka "order" till muskler för att aktivera dem genom nerver.

Vänliga hälsningar
Olof 

____________________________________________________________________

På denna sida