Stockholms universitet

Vad får man lära sig på Juristprogrammet – egentligen?

Hej! Jag heter Marina och studerar på Juristprogrammet.

Sök kurser och program


Frågor och svar:
 

Fråga: Hej Marina! Har ni basgrupper som ni diskuterar frågor med (som UU t.ex har) eller är det mycket individuellt arbete? Har ni många muntliga redovisningar/seminarier eller är det mestadels skriftligt? Och får ni hemtentor eller är det bara salstentor? /Mimmi

Svar: Hej Mimmi. Tack för dina frågor! Vi delas in i basgrupper under våra kurser där vi förbereder och diskuterar frågor inför seminarier tillsammans. Utöver dessa förberedelser är det upp till studenten om den vill plugga individuellt eller i grupp. Vi har seminarier 2-3 gånger i veckan och där förväntas vi delta muntligt. Det kan exempelvis vara så att man får en fråga att förbereda och redovisa i grupp eller förbereda flera frågor och vara förberedd på att svara på någon/några av dem. I vanliga fall är de flesta tentor salstentor, bortsett från att vi haft hemtentor på grund av pandemin. Hoppas svaret var till hjälp! 

____________________________________________________________________

Fråga: Hej! Varför ska man välja Juristprogrammet på Stockholms universitet? Står mellan er och Göteborg. Vad är skillnaderna? För och nackdelar? Vilka personliga egenskaper är det bra om man har för juristyrket? /Klara

Svar: Hej Klara! Vad roligt att du är intresserad av Juristprogrammet! Fördelarna med Stockholms universitet är många. Det finns stora möjligheter att jobba på exempelvis juristbyråer vid sidan av studierna när man pluggar i Stockholm, något som är väldigt uppskattat bland studenter. En annan sak som är en fördel för mig är att vi har kurstentor istället för terminstentor. Det innebär att vi har 2-3 tentor under en termin istället för en stor tenta. Sen tycker jag också att vi har väldigt bra lärare. Det finns ett studentliv på Stockholms universitet men man får söka sig till det, vilket kan vara en nackdel för vissa. Tycker man att det är kul finns det därför absolut möjligheter att engagera sig. Jag har dessvärre inte lika bra koll på Juristprogrammet i Göteborg så jag rekommenderar att du kollar upp deras hemsida och kursupplägg för att kunna jämföra.

Angående de personliga egenskaperna skulle jag nog säga att det inte finns ett givet svar. Juristutbildningen är bred och det finns många möjligheter efter utbildningen så i princip alla egenskaper kan vara bra lite beroende på vad man väljer att göra. Är man nyfiken och kreativ så tror jag att man kommer långt inom juristyrket. Lycka till!

____________________________________________________________________

Fråga: Hej! Behöver man vara bra på engelska för att läsa Juristprogrammet? /Sara 

Svar: Hej Sara! På Juristprogrammet läser vi inte så mycket på engelska, vissa kurser har några artiklar på engelska och vi har även några seminarium där vi förväntas prata engelska. Annars är majoriteten av utbildningen på svenska.

Vänliga hälsningar,
Marina

____________________________________________________________________

Fråga: Hej Marina! Jag är intresserad av att läsa juridik och skulle vilja veta hur mycket man läser på programmet? Förekommer det svåra ord och begrepp? Slutligen, blir det svårt för en person som inte är så bra på svenska att klara av utbildningen? /Lisa

Svar: Hej Lisa! Vad roligt att du är intresserad av juridik! På programmet är det en hel del kurslitteratur som ska läsas, men efter ett tag så lär man sig att hantera och använda kurslitteraturen mer effektivt och för en del så fungerar det bra även om de inte läser precis allt. Det förekommer en del juridiska begrepp men jag skulle inte säga att det är något att vara särskilt orolig över då man lär sig dessa under utbildningen. Jag tror nog inte att språket utgör ett alltför stort hinder om man lägger ner tid på studierna och verkligen vill bli jurist. Lycka till!

Vänliga hälsningar,
Marina

____________________________________________________________________

Fråga: Hej Marina! Hur är tentorna uppbyggda på Juristprogrammet? /Thamara

Svar: Hej Thamara! Det kan skilja sig åt från kurs till kurs men oftast är det några frågor om något juridiskt problem som studenten får ta ställning till. Tentorna innehåller även frågor som kräver kritiskt tänkande. På vissa tentor kan det finnas delfrågor där svaren kan vara lite kortare men oftast är tentorna uppbyggda så att studenterna ska resonera sig fram till ett svar genom att använda sig av en juridisk metod som man lär sig under programmet. Studenterna har också tillgång till gamla tentor under kurserna så det går att se hur tidigare tentor sett ut. 

Vänliga hälsningar,
Marina

____________________________________________________________________

Fråga: Hej Marina! Har du några tips inför högskoleprovet? /Hasibe

Svar: Hej Hasibe! Jag kan berätta vad som fungerade för mig när jag gjorde högskoleprovet. Det bästa enligt mig är att göra så många gamla prov som möjligt och verkligen förstå dem. Detta gäller specifikt den kvantitativa delen, alltså matte, eftersom det gör att man lättare vet hur man ska lösa uppgifterna under provet. Den verbala delen, svenska och engelska, kan vara lite svårare att plugga på under kortare tid men det kan fortfarande vara bra att göra gamla prov för att få en förståelse för hur det kan se ut.

Har du lång tid på dig till provet så kan det vara bra att läsa den typen av texter som brukar komma på provet. En viktig sak är också att försöka träna på att göra gamla prov på tid, som om du gör ett riktigt prov. Detta gör att du lättare kan lägga upp tiden så du hinner svara på frågorna. Jag önskar dig ett stort lycka till!

Vänliga hälsningar, Marina

____________________________________________________________________

Fråga: Hej Marina! Måste man läsa allt i kurslitteraturen och föreläsningsanteckningarna för att få högsta betyg på en kurs? Ursäkta för en dum fråga men detta är verkligen något som jag funderat på länge. /Alberto

Svar: Hej Alberto! Till att börja med så är det absolut ingen dum fråga utan något som även juriststudenter kan fundera över. Det är en hel del kurslitteratur som ska läsas och det kan vara svårt att veta hur man ska göra, speciellt i början. Egentligen finns det inte heller något rätt svar på hur man ska göra för att få det högsta betyget eftersom det är individuellt. Det finns nog de som läser allt medan andra kanske snarare läser i kurslitteraturen när de behöver få svar på en viss fråga. Ibland får vi även läsanvisningar inför seminarier och då är det kanske extra viktigt att läsa.

På många kurser får vi faktiskt ha med kurslitteraturen och ibland även anteckningar på tentan så det är sällan som man behöver kunna saker utantill. Det viktiga är att man har en förståelse för ämnet och den juridiska metoden. Du kommer säkert hitta din studieteknik och behöver inte vara alltför orolig! Jag önskar dig ett stort lycka till!

Vänliga hälsningar, Marina

____________________________________________________________________

Fråga: Hej! Har du tips gällande universitetsval ifall man är intresserad av Juristprogrammet? Hur vet man t.ex om universitetet passar en och kan man i värsta fall byta universitet efter avlutad kurs utan att börja om programmet från start? /Annie

Svar: Hej Annie! Kul att du är intresserad av Juristprogrammet! Vid val av universitet är det bra om du kollar exempelvis upplägget på utbildningen där du tänker studera. På Stockholms universitet har vi en tenta efter varje kurs istället för terminstentor. Angående om du kan byta universitet är det möjligt utan att du behöver gå om, dock är det bra att veta att vissa kurser läses i olika ordning och att andra skillnader kan finnas. Detta kan du kolla upp med studievägledare på de universiteten du är intresserad av. Mångfaldsprojektet vid Stockholms universitet erbjuder en möjlighet till ett digitalt möte med studenter som läser på Juristprogrammet. Du kan kontakta dem genom att mejla till mangfaldsprojektet@gmail.com 

Jag önskar dig ett stort lycka till med ditt val!
 
Vänliga hälsningar, Marina

____________________________________________________________________

På denna sida