Stockholms universitet

Varför studera juridik – egentligen? Fråga mig!

Om man läser juridik, måste man lära sig hela lagboken utantill? Nej, tack och lov, det är mycket mer spännande än så! Mitt namn är Simon och jag är här för att besvara dina frågor om Juristprogrammet och studentlivet vid Stockholms universitet.

 

 

Sök kurser och program 

Frågor och svar:

 

Fråga: Hej! Jag heter Alva, är 18 år och tar studenten nu i sommar. Under våren 2024 har jag planerat att söka Juristprogrammet, och undrar därför hur Juristprogrammet på Stockholms universitet skiljer sig från samma program men på annan ort. 

Svar: Hej Alva! Det finns naturligtvis mängder av saker som skiljer Juristprogrammet vid Stockholms universitet från andra juristprogram i Sverige, såväl på grund av själva juristprogrammet som universitetet. Vad jag tänker på i första hand är dock:

•    Vi har kurstentor, inte terminstentor,
•    Vi har många verksamma jurister som lärare,
•    Juristprogrammet i Stockholm är landets mest sökta utbildning,
•    Närhet till arbetslivet tack vare många stora arbetsplatser för jurister
     (bl.a advokatbyråer, domstolar  myndigheter), och
•    Närhet till viktiga samhällsinstitutioner tack vare att vi är i Stockholm.

Särskilt på grund av de två sistnämnda punkterna finns många möjligheter att få mer av ett praktiskt, och ofta internationellt, perspektiv på juridiken. Det gör det också enklare att få ut det mesta av sin utbildning och komma väl förberedd ut i arbetslivet.

Hoppas detta besvarade din fråga, annars får du gärna höra av dig igen!

Med vänlig hälsning
Simon Tell

____________________________________________________________________

Fråga: Hej! Jag funderar på att söka Juristprogrammet till hösten. En bild jag fått av utbildningen är att man inte gör så mycket tillsammans med sina kursare, att det mesta sker självständigt och att man liksom inte umgås. Stämmer det? /Sebastian

Svar: Hej Sebastian! Huvudregeln på juristprogrammet är självstudier. Till exempel har vi mycket kurslitteratur, rättsfall och andra texter att läsa. Men man får givetvis välja hur man vill studera och många pluggar frivilligt med sina kurskamrater för att de lär sig bäst så! Jag håller därför inte med om att vi inte umgås, utan tvärtom är det vanligt att träffas både i och utanför studierna. Eftersom grupparbeten ibland är frivilliga och folk har olika mycket att göra på fritiden umgås inte alla med varandra, men de flesta umgås i olika sammanhang.

Hoppas detta besvarade din fråga, annars får du gärna höra av dig igen!

Med vänlig hälsning
Simon Tell

____________________________________________________________________

Fråga: Hej! Vilken typ av människor lämpar sig för programmet (egenskaper)?
Tror du att man kan plugga till jurist direkt efter gymnasiet även om man inte gått samhällsvetenskaplig linje?

Svar: Hej! Egenskaperna som gör dig lämpad för Juristprogrammet är troligen desamma som gör dig lämpad för att verka som jurist. Vilka är då dessa? Jag tycker att en god juriststudent behöver vara ambitiös och arbetsam (eftersom det är mycket arbete och få pauser), uppmärksam, noggrann, kritisk, analytisk och duktig på att argumentera och resonera. Frågorna som vi utreder saknar ofta givna svar och då krävs dessa egenskaper för att komma fram till det bästa svaret, eller i vart fall för att argumentera för det svar man föredrar.

Svaret på din andra fråga är: ja, absolut! Många börjar på Juristprogrammet direkt efter gymnasiet (däribland jag) och många har läst annat än samhällsvetenskap. Till exempel har jag flera vänner som läste naturvetenskap. Det är inget hinder, utan jag tror att för att klara Juristprogrammet är egenskaperna ofta viktigare än förkunskaperna.

Med vänlig hälsning
Simon Tell

____________________________________________________________________

Fråga: Hej Simon! Vad är det roligaste med att plugga Juristprogrammet enligt dig? /Joar

Svar: Hej Joar! Jag skulle säga att det roligaste med Juristprogrammet är kombinationen av språk och samhällsvetenskap. Om man gillar båda är det en fantastisk fördel! Mycket av studierna består av att, på olika sätt, tolka texter (lagtext, rättsfall, etc.) och generellt är den språkliga tolkningen viktigast. Samtidigt måste man se till samhällskontexten, förhålla sig kritisk och diskutera fördelar och nackdelar utifrån olika perspektiv. Det är detta som ibland gör juridiken svår och därför, enligt mig, så oerhört intressant!

Med vänlig hälsning
Simon Tell

____________________________________________________________________

Fråga: Hej! Hur mycket grupparbeten och redovisningar är det på Juristprogrammet? Hur stora är grupperna? Har hört olika, vissa säger att det mesta är grupparbeten och andra säger att det nästan bara är självstudier, så vad stämmer? /Malin

Svar: Hej Malin! Det är svårt att säga generellt eftersom det växlar, men normalt finns det alltid någon form av grupparbete inför seminarier och gruppövningar. I vissa kurser är det obligatoriskt att förbereda med sin basgrupp, i andra är det frivilligt. I början på varje kurs väljer man seminariegrupp (ca 30-40 studenter). Ibland får man dessutom själv välja sin basgrupp (4-6 studenter).

Jag skulle säga att huvudregeln ändå är att juristprogrammet mest består av självstudier. Du förväntas läsa kurslitteraturen, rättsfall och andra texter. Även om du förberett i basgrupp är det viktigt att du själv är påläst på alla frågor till seminarierna. Men man får givetvis välja hur man vill plugga och många pluggar frivilligt tillsammans för att de lär sig bäst så!

Hoppas detta besvarade dina frågor, annars är det bara att skriva igen!

Med vänlig hälsning
Simon Tell

____________________________________________________________________

Fråga: Hej Simon! Hur är studietakten och plugget på juristlinjen? Har hört att man sitter och studerar hela tiden och knappt har någon fritid, stämmer det? Sen undrar jag hur ert schema ser ut? Har ni långa dagar så som 8-16 eller är det mera eget arbete som gäller? /Emma

Svar: Hej Emma! Tack för din fråga! Jag skulle först och främst säga att det växlar helt och hållet på hur man är som person och hur man föredrar att arbeta. Hur hög ambitionsnivå man än har skulle jag säga att det inte stämmer att man måste studera hela tiden och offra sin fritid. Vissa gör det för att de vill göra det, men det behövs inte! Om man har en god studieteknik och använder sin studietid väl bör man ha tid över att njuta av fritid, andra projekt och hobbys.

Angående schemat är det mesta av vårt arbete självständigt, så vi disponerar tiden själva. I början av varje kurs väljer man seminariegrupp, vilket är vad som påverkar schemat mest. Om du vill ha seminarier på förmiddagar eller eftermiddagar väljer du grupp beroende på det. Oftast har man 2-4 timmar schemalagda föreläsningar/seminarier per dag och ledigt 1-2 dagar i veckan.

Med vänlig hälsning
Simon Tell

____________________________________________________________________

Fråga: Hej! Är det något stundentliv på Stockholms universitets juristlinje? Så som sittningar, aktiviteter? Och är det lätt att skaffa nya vänner?

Svar: Hej! Vi juriststudenter har egentligen två föreningar som anordnar events, nämligen Juridiska Föreningen (JF) och European Law Students' Association (ELSA). JF organiserar inspark för nya studenter, har torsdagspub varje vecka och flera sittningar – den första sittningen är efter att man avklarat introduktionskursens tentamen. Dessutom kan man till exempel engagera sig i husbandet, delta i sportaktiviteter och faddra för nya studenter när man själv gått sin första termin. Det finns egentligen något för alla!

Angående att skaffa nya vänner så var min erfarenhet att det var enkelt när man deltog i insparken. Under första kursen kommer man också mycket i kontakt med ens kurskamrater för att förbereda seminarier. Jag kände att jag snabbt hittade ett roligt gäng som jag kunde umgås med även utanför studierna.

Hoppas detta besvarar dina frågor, annars är det bara att skriva igen!

Med vänlig hälsning
Simon Tell

____________________________________________________________________

Fråga: Hej! Kan du berätta om behörigheten till Juristprogrammet? /Hafiz

Svar: Hej! Jag tolkar din fråga som att den gäller behörighetskraven till Juristprogrammet. För att kunna antas till Juristprogrammet krävs grundläggande behörighet, samt Historia 1b eller 1a1+1a2 och Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2. För mer info, se bland annat su.se/sok-kurser-och-program/jjupg-1.411373 

Hör av dig om du har fler frågor!

Med vänlig hälsning
Simon Tell

____________________________________________________________________

Fråga: Hej! Nu när pandemin har kommit och passerat, hur ser fördelningen mellan fysiska och digitala föreläsningar och seminarier? Är all undervisning helt och hållet fysisk på plats på campus eller varvas det med digitala träffar? /Helena

Svar: Hej Helena! Jag skulle säga att i princip all undervisning är på campus. Digitala träffar förekommer undantagsvis, men det är sällan och inget som går att välja som alternativ till fysisk undervisning. Vissa föreläsningar kan vara förinspelade – även det är dock undantag och det växlar mellan olika kurser!

Hoppas det besvarade din fråga, återkom gärna annars!

Med vänlig hälsning
Simon Tell

____________________________________________________________________

Fråga: Hej Simon! Nu blev jag lite nyfiken faktiskt! Jag undrar om institutionen hjälper studenter att komma i kontakt med näringslivet/arbetsmarknaden. En fråga till: finns det obligatorisk praktik? Tack på förhand! /Erik

Svar: Hej Erik! Angående kontakt med näringslivet/arbetsmarknaden har Juristprogrammet många föreläsare som är (eller har varit) verksamma jurister och som kan berätta om hur det är att arbeta med juridik. Utöver institutionen finns Juridiska Föreningen som bland annat anordnar Juristdagarna, en arbetsmarknadsmässa där man kommer i kontakt med arbetsgivare från alla möjliga håll!

Vad gäller din andra fråga så har vi ingen obligatorisk praktik. Oftast kommer man ändå ut i arbetslivet på egen hand under studierna.

Hoppas detta besvarade dina frågor, annars är det bara att återkomma!
Med vänlig hälsning
Simon Tell

____________________________________________________________________

På denna sida