Stockholms universitet

Handledning i studieteknik, akademiskt talande och skrivande

Ta chansen att utvecklas som student och skribent!

På Studie- och språkverkstaden vid Stockholms universitet möter du kunniga språkverkstadspedagoger som kan ge dig nya färdigheter och utmaningar i dina studier, ditt sätt att presentera och ditt skrivande. Om du läser vid Stockholms universitet eller Försvarshögskolan är du varmt välkommen att boka handledning.

Studenter i handledning på Studie- och språkverkstaden. Foto: Jens Olof Lasthein
Studenter i handledning. Foto: Jens Olof Lasthein

Otroligt givande! Testade att använda mig av tipsen jag fick och det kändes mycket mer effektivt och smidigare att komma igång med skrivandet och strukturen nu.

 

Boka handledning

Du bokar själv en tid i bokningssystemet TimeEdit. Det finns tre typer av handledning: på svenska, på engelska eller utökad handledning på svenska med specialpedagogisk inriktning. Vissa av handledningarna hålls på Campus Frescati (Studenthuset, plan 2) och andra via Zoom. När du klickar på en bokningsbar tid ser du vilken typ och språk som gäller för just den tiden. Vi lägger löpande ut tider för tre veckor framåt.

Du har vanligtvis möjlighet att boka upp till tre handledningar per termin. Eftersom vi ska räcka till för så många studenter som möjligt får du bara boka en tid i taget.

Den utökade handledningen med specialpedagogisk inriktning är främst för dig som upplever studiesvårigheter, exempelvis på grund av en varaktig funktionsnedsättning.

Boka tid via TimeEdit

Är du student på Försvarshögskolan? Följ instruktionen på FHS webbplats för att boka tid.

Om du bokat distanshandledning

För att distanshandledningen ska fungera behöver du ha tillgång till en dator med kamera och mikrofon. Du behöver också ha installerat Zoom i din dator.

Ladda ner e-mötestjänsten Zoom

 

Vad kan du få hjälp med?

I ett handledningssamtal kan du ställa frågor om studieteknik, studievanor, presentationsteknik och akademiskt skrivande. Du kan få återkoppling på en text som du skriver inom ramen för dina studier eller på ett muntligt föredrag som du ska hålla.

Vi stöttar både nya och erfarna studenter

Kanske vill du ha hjälp att skriva eller komma igång eller så vill du trimma på dina förmågor och utvecklas vidare. Som ny student är det vanligt att man inte vet hur man ska göra för att hinna läsa all kurslitteratur eller hur man ska skriva hemtenta. Vi hjälper dig gärna att hitta fungerande strategier eller visa hur ditt skrivande kan bli mer akademiskt. Om du pluggat ett tag och vill utvecklas vidare som student och skribent kan du få hjälp med att få en mer effektiv skrivprocess. Kanske vill du få ett läsarperspektiv på din text och diskutera olika sätt att uttrycka dina idéer på.

Att få återkoppling på en text

Om du vill ha hjälp med en text du skriver så läser vi delar av den, omkring två sidor när det är en hemtenta. För kortare texter, till exempel en inlämningsuppgift, kan du oftast enbart få hjälp vid ett tillfälle. Skriver du uppsats kan du komma till oss flera gånger, men vi läser aldrig mer än ett par sidor åt gången och aldrig uppsatsen i sin helhet. Det är viktigt att du är självständig i ditt skrivande och äger din egen text och din skrivprocess. Vi rättar därför inte texten åt dig, utan ger dig istället verktyg för att du på egen hand ska kunna vidareutveckla texten. Vi ger dig ett läsarperspektiv på texten och konstruktiv kritik. Det innebär att vi synliggör sådant du gjort bra, såväl som sådant som kan utvecklas vidare. Det är dock alltid du som bestämmer över din egen text.

Vi värdesätter samtalet med dig och ger därför bara återkoppling i samband med ett handledningsmöte. Det går inte att be om skriftlig återkoppling via mejl.

Utökad handledning för dig som upplever studiesvårigheter

Om du upplever studiesvårigheter, till exempel på grund av en varaktig funktionsnedsättning, kan du boka utökad handledning i studieplanering, läsning eller akademiskt skrivande. Då får du träffa en erfaren pedagog med specialpedagogisk kompetens och har möjlighet att få handledning i 60 minuter per gång, om det behövs.

Om det inte finns en ledig handledningstid med specialpedagogisk inriktning kan du antingen vänta på en ledig tid eller boka en ”vanlig” handledning. Alla våra pedagoger har lång erfarenhet av att möta studenter med olika behov och utmaningar.

Läs mer om att studera med funktionsnedsättning och ansök om riktat stöd

 

Drop in, tisdagar kl. 14–15 under höst- och vårtermin

Varje tisdag kl. 14–15 under höst- och vårterminen är Studie- och språkverkstadens pedagoger redo att ge dig svar på dina korta frågor om studiestrategier och skrivande eller berätta mer om vad Studie- och språkverkstaden kan göra för dig. Drop in handledning sker på distans via Zoom eller i rum 226-230, Studenthuset Beta på campus Frescati. Titta gärna förbi!

Se alla tillfällen för drop-in

En snabbhandledning på drop in varar omkring 15 minuter. För mer omfattande frågor eller för att utveckla en text du skriver rekommenderar vi att du bokar ett handledningsmöte istället. Då har vi bättre möjligheter att hjälpa dig att utvecklas som student och skribent.

 

När du vill ha hjälp med studiestrategier

Före mötet

Du bokar handledning med oss genom att klicka på bokningslänken ovan. Inför mötet läser vi vad du skrivit att du vill ha hjälp med.

Om du ska ett möte med oss på distans behöver du ha tillgång till Zoom, på din dator eller din smarta telefon. Om du inte redan har Zoom kan du läsa om hur du laddar ner programmet via Serviceportalen.

Ladda ner e-mötestjänsten Zoom

Om du ska ha ett möte med oss på plats på universitet behöver du komma till Studenthuset i Frescati. Vi sitter på plan 2 (entréplan) i Betahuset. Det är skyltat hela vägen. Kom gärna i god tid. I korridoren finns bänkar att sitta på. När det är dags för mötet kommer handledaren ut och hämtar dig.

Under mötet

Mötet tar totalt cirka 45 minuter. Vi börjar med att prata om hur det gått för dig tidigare under utbildningen, hur du gör i dag när du pluggar och vad du har för långsiktiga mål. I övrigt lägger vi upp handledningen olika, beroende på vad vi bedömer att just du behöver. Vi diskuterar tillsammans vad som fungerar bra och vad du kan göra annorlunda. Det kan till exempel handla om:

•    hur du planerar din studietid
•    hur du skapar goda vanor
•    hur du sätter upp lämpliga lång- och kortsiktiga mål
•    hur du läser effektivt
•    bästa sättet att anteckna
•    hur du håller motivationen uppe

Efter mötet

Du får nu tid på dig att arbeta med de delar du behöver förbättra. Många studenter bokar flera möten med oss för att diskutera hur det går med studierna och fortsätta att utveckla strategierna. Du väljer själv om du vill träffa samma handledare igen.

När vill ha hjälp med en text

Före mötet

Du bokar handledning med oss genom att klicka på bokningslänken ovan. Våra handledningar blir snabbt uppbokade, så se till att vara ute i god tid. Tänk också på att du behöver ha tid att arbeta med din text efter vårt möte, före inlämning.

Dagen innan vi ska ses behöver du skicka din text till oss via mejl på sprakverkstaden@su.se. Skicka gärna hela texten och eventuell instruktion från din lärare. Om du vill ha hjälp med att komma igång med skrivandet behöver du inte skicka något i förväg.

Om du ska ett möte med oss på distans behöver du ha tillgång till Zoom, på din dator eller din smarta telefon. Om du inte redan har Zoom kan du läsa om hur du laddar ner programmet via Serviceportalen.

Ladda ner e-mötestjänsten Zoom

Om du ska ha ett möte med oss på plats på universitet behöver du komma till Studenthuset i Frescati. Vi sitter på plan 2 (entréplan) i Betahuset. Det är skyltat hela vägen. Kom gärna i god tid. I korridoren finns bänkar att sitta på. När det är dags för mötet kommer handledaren ut och hämtar dig.

Inför mötet läser vi (en del av) din text och bildar oss en uppfattning om vad som fungerar bra och vad som skulle kunna bli bättre. Vi korrekturläser eller ”rättar” inte din text. Den är ju din och du har det yttersta ansvaret för den. Däremot visar vi dig hur du själv rättar till eventuella felaktigheter. Eftersom vi inte ska ta över ansvaret för texten, läser vi ofta inte heller hela. I en längre text blir det ofta 2-3 sidor som vi koncentrerar oss på, men max 30 procent av texten. Är texten kort blir det kanske bara en sida som hamnar i fokus. Saker vi tittar på kan till exempel vara:

•    om du gör det som står i instruktionen till din skrivuppgift
•    om texten hänger ihop och har en röd tråd
•    om rätt saker är placerade i rätt avsnitt
•    om du förstått det du läst och kan återge det tydligt
•    om du refererat korrekt
•    om ditt språk är korrekt

Om du inte kommit igång med att skriva din text ännu kan vi i stället prata om till exempel planering, hur lärarens frågor ska förstås, prokrastinering (att skjuta upp saker) eller skrivkramp.

Under mötet

Mötet tar totalt ca 45 minuter. Vi börjar med att fråga mer om uppgiften och ditt arbete med den.  Kanske pratar vi också om hur det gått för dig tidigare under utbildningen och vad du har för långsiktiga mål. Sedan pratar vi om texten. Du kanske har direkta frågor som du vill ha svar på. Om inte, kommer vi att styra samtalet utifrån de styrkor och svagheter vi sett i texten. Vårt mål är att du ska få med dig konkreta råd om hur du ska arbeta vidare med ditt skrivande.

Efter mötet

Efter handledningen jobbar du vidare med din text. Om det är en hemtenta eller annan liknande inlämningsuppgift ses vi troligen inte igen för att diskutera just den texten. Däremot är du välkommen tillbaka när du får en ny skrivuppgift. Du kan gärna boka samma handledare igen om du kommer på ytterligare ett besök.

När du vill ha utökad handledning

Det finns möjlighet att boka utökad handledning i studieplanering, läsning eller akademiskt skrivande. De handledningarna riktar sig till dig som upplever studiesvårigheter, till exempel på grund av en varaktig funktionsnedsättning. Då får du träffa en erfaren pedagog med specialpedagogisk kompetens och har möjlighet att få handledning i 60 minuter per gång, om det behövs.

Om det inte finns en ledig handledning med specialpedagogisk inriktning kan du antingen vänta på en ledig tid eller boka en ”vanlig” handledning. Alla våra pedagoger har lång erfarenhet av att möta studenter med olika behov och utmaningar. 

Före mötet

Du bokar handledning med oss genom att klicka på bokningslänken ovan. Våra handledningar blir snabbt uppbokade, så se till att vara ute i god tid. Tänk också på att du behöver ha tid att arbeta med din text efter vårt möte, före inlämning.

Dagen innan vi ska ses behöver du skicka din text till oss via mejl på sprakverkstaden@su.se. Skicka gärna hela texten och eventuell instruktion från din lärare. Om du vill ha hjälp med att komma igång med skrivandet behöver du inte skicka något i förväg.

Under mötet

Mötet tar totalt cirka 60 minuter. Vi börjar med att prata om hur det gått för dig tidigare under utbildningen, hur du gör i dag när du pluggar och vad du har för långsiktiga mål. I övrigt lägger vi upp handledningen olika, beroende på vad vi bedömer att just du behöver.

Efter mötet

Efter handledningen jobbar du vidare med din text. Om det är en hemtenta eller annan liknande inlämningsuppgift ses vi troligen inte igen för att diskutera just den texten. Däremot är du välkommen tillbaka när du får en ny skrivuppgift. Du kan gärna boka samma handledare igen om du kommer på ytterligare ett besök.

På denna sida