Populärt att besöka Öppet hus 2019

En strid ström av besökare styrde stegen mot campus Frescati när Stockholms universitet bjöd in till Öppet hus den 12 mars 2019. Nyfikna gymnasieelever och andra flockades i Södra husets korridor där institutioner och serviceenheter stod redo att svara på frågor om olika utbildningar, antagning och mycket annat.

För Bianca Voinea, Patrycja Gruca och Isabella Rodriguez från Drottning Blankas Gymnasieskola var det första gången på SU.
”Stort!” och ”Mycket folk!” var deras spontana intryck. De var alla inställda på att börja plugga direkt efter gymnasiet och då allra helst socionomprogrammet.

Öppet hus i Södra huset Foto: Niklas Björling

Spännande prova på-föreläsningar

Utöver mässan i Södra huset och Geovetenskapens hus bjöd Öppet hus på en mängd prova på-föreläsningar. Bland annat kunde man lyssna på ”Så ett frö! Om människors och växters samspel i en varmare värld” med socialantropologen Beppe Karlsson. Ett högaktuellt ämne som fångade publikens intresse och visade hur forskning kan knyta an till viktiga samhällsfrågor.

Det går absolut att lyckas på universitetet, även om ens tid på gymnasiet inte var den bästa.

Mesir Taki, studentambassadör

Studentambassadörer berättade om studier

Under informationspasset ”Att plugga vid Stockholms universitet – studenter berättar” fick nyfikna gymnasieelever och övriga intresserade chansen att lyssna på och ställa frågor till fem studentambassadörer. Ett samlat budskap till publiken var att de inte skulle vara rädda för högskolestudier.
– Jag hade själv ganska låga betyg från gymnasiet men jag gjorde högskoleprovet och kom in på det sättet, berättade Mesir Taki. Nu är jag inne på mitt fjärde år här så det går absolut att lyckas på universitetet, även om ens tid på gymnasiet inte var den bästa.

Ta chansen att plugga utomlands

Mesir passade även på att tipsa åhörarna om möjligheten att plugga utomlands. Själv hade han varit på utbyte i Brasilien, något av det bästa han gjort. Till hösten stundade ett forskningsprojekt i Etopien.
Studentambassadörerna informerade också om all service och stöd som erbjuds vid Stockholms universitet; Studie- och språkverkstaden, stöd till studenter med funktionsnedsättning, studie- och karriärvägledning och mycket annat.

Studentlivet finns om du bara söker upp det. Då kommer du att ha jättekul.

Max Falck, studentambassadör

Drömutbildning och studentliv

Claudia Turan berättade att det kan ta ett tag innan man hittar rätt bland alla ämnen. Efter att ha börjat läsa till logoped, hoppat av och testat några andra kurser, fann hon till slut sin passion i ämnet juridik.
– Jag skulle vilja säga att jag faktiskt går min drömutbildning nu.
Max Falck slog ett slag för studentlivet vid SU.
– Jag vet att SU har rykte om sig att inte ha något studentliv men det stämmer inte, sa han. Skillnaden mot Lund och Uppsala, där alla är med i olika studentnationer, är att här måste du söka upp studentlivet själv. Gör du det kommer du att ha jättekul.

Vill studera