Drömmen är att lösa gåtan om den mystiska antimaterien

Svante Jonsell, docent i atomfysik.

Svante Jonsell

Det är någonting som inte stämmer. När universum skapades bildades lika mycket antimateria som materia. Enligt teorin borde de ha förstört varandra och jorden ha utplånats. Men jorden finns uppenbart kvar, så vart tog antimaterien vägen? Är den på en annan galax? Eller kan det finnas någon oupptäckt skillnad mellan materia och antimateria? Det är de stora frågorna som sporrar Svante Jonsell att forska. Han är docent i atomfysik vid Fysikum och ingår i den internationella forskargruppen Alpha med bas på CERNlaboratoriet i Genève. Några gånger per år är han på plats i Schweiz, resten av tiden är han i Stockholm och samarbetar med Alpha-gruppen på distans. Han undervisar också på kandidatprogrammet i fysik.
– Vår vanliga materia är uppbyggd av atomer och molekyler som i sin tur består av mindre partiklar. För varje partikel finns en spegelbild, en antipartikel med motsatt elektrisk laddning som kan bygga upp antimaterieatomer.
Vi studerar antimaterien för att förstå varför vår värld bara består av vanlig materia. Det gäller att ha tålamod när man forskar om universum. Drömmen är att inom tio år har svaret på gåtan om den mystiska antimaterien. Men nyfikenheten stannar inte där.
– Det finns massor med gåtor kvar att lösa. Jag vill komma dit ingen tidigare har varit.