Fråga mig om hur det är att plugga till ämneslärare!

Hallå där! Jag heter Jennifer och jag läser sista året på världens bästa program, nämligen Ämneslärarprogrammet (med inriktning biologi och naturkunskap mot gymnasiet). Min resa började inte här utan jag har pluggat annat innan och försökt att hitta min väg. Har du några frågor eller funderingar kring livet på universitetet? Tveka inte att höra av dig så ska jag hjälpa dig på vägen!

 

 

Frågor och svar:

 

Fråga: Hej, jag skulle vilja plugga till ämneslärare men har inte godkänt i
Engelska 6. Kan jag bli antagen och läsa Ämneslärarprogrammet på universitetet samtidigt som jag pluggar upp Engelska 6? Mvh Samira.

Svar: Hej Samira! För att kunna söka till ämneslärare måste du ha läst och fått godkänt i Engelska 6. Övriga krav på behörighet är olika beroende på vilka ämneskombinationer du vill ha. Om jag var du skulle jag höra av mig till studie- och karriärvägledningen och se om de kan hjälpa dig. Du hittar dem genom att klicka dig vidare här: su.se/studievagledning

Med vänliga hälsningar, Jennifer.


Fråga: Hej! Hur ser en typisk vecka ut för dig? Jag undrar också hur ditt schema ser ut, hur långa dagarna är samt hur ofta du är i skolan. Jag vill gärna läsa till ämneslärare men är rädd att det ska ta all min vakna tid. Mvh, Jessica.

Svar: Hej Jessica! Vad kul att du funderar på att bli ämneslärare, ett riktigt roligt och lärorikt yrke!

Veckorna ser väldigt olika ut och det kommer också se olika ut beroende på vilka ämnen du har. Jag som läst biologi och naturkunskap har haft veckor där det kan vara obligatorisk tid mellan kl.8-17 varje dag samtidigt som det kan komma veckor då man endast går mellan kl.10-14 två dagar i veckan och har självstudier de andra dagarna. Under perioder med praktik är det som en heltidstjänst där du förväntas vara med handledaren under dennes timmar, vilket är heldagar. 

Ett tips kan vara att kolla på Stockholm universitets hemsida, där kan du kolla gamla scheman och kursplaner för de ämnen du vill läsa, då kan du få en bild av hur veckorna kan se ut och variera. 
su.se/lararutbildningar/bli-lärare/lärarprogrammen/ämneslärarprogrammet
Här kan du välja vilket ämneslärarprogram du är intresserad av och klicka dig vidare!

Oavsett kommer det inte ta all din vakna tid, det finns tid för att kunna jobba och vara med vänner eller göra andra fritidssysslor också! 🙂

Med vänliga hälsningar, Jennifer 


Fråga: Hej Jennifer! Vad pluggade du före dina studier på Stockholms universitet? Jag undrar också ifall du får studiestöd från CSN samt om det går att extrajobba samtidigt som man pluggar. /Mia

Svar: Hej Mia, jättebra fråga! Jag började med att studera till sjuksköterska på Sophiahemmet Högskola i ett år men kände att det inte var något för mig och hoppade därefter av. Jag har alltid tyckt biologi varit rolig och sökte då till det treåriga kandidatprogrammet på Stockholms universitet och tog en kandidatexamen i biologi. Direkt efter det hoppade jag på Ämneslärarprogrammet för att bli lärare i biologi och naturkunskap. 

Under min studietid har jag tagit CSN men sparat undan det.  Jag har mer eller mindre jobbat halvtid sen jag började studera på universitet men för att det ska gå krävs det att man har ett flexibelt jobb där man kan jobba kvällar och helger. En del perioder går det att jobba mer då man har mindre obligatoriska föreläsningar och seminarier, men under perioder med mycket laborationer och föreläsningar är det svårare, då får man planera tiden väl! Under en del perioder har jag även bara tagit CSN på 50% för att spara på veckor ifall det behövs mer senare eller i perioder det inte går att jobba lika mycket. Det gäller också att hålla koll på hur mycket du får tjäna för att få ta CSN, vilket går att räkna ut på deras hemsida. 

Med vänliga hälsningar, Jennifer.