Fråga mig om mina studier i filosofi och lingvistik!

Funderar du på att studera humaniora? Mitt namn är Torkel och jag pluggar filosofi & lingvistik på universitetet. Om du tycker att det låter som intressanta ämnen uppmanar jag dig att ställa mig en fråga. Det kan handla om ämnena specifikt eller bara om hur det är att leva som student! Jag svarar på allt!

 

Jag läser kandidatprogrammet i filosofi och lingvistikFilosofiska institutionen.

 

Frågor och svar:

 

Fråga: Hej! Jag har en mycket viktig fråga. Är ordet "autologisk" en autologi? /Marlon

Svar: Hej Marlon! Tack för din fråga. En klurig och rolig fråga som jag och en vän grubblade på ett tag. Jag kände inte till koncepten innan så jag googlade och baserar mitt svar på beskrivningarna jag fann där. 

Ordet autologiskt kan vara både autologiskt och icke-autologiskt (heterologiskt).
Om man påstår att ordet autologisk är en autologi om frågar sig om det är en autologi, så är det en autologi – för att ordet beskriver sig självt. 
Om man å andra sidan påstår att autologisk inte är en heterologi och frågar sig om det är en autologi, så är det inte en heterologi  – eftersom order inte beskriver sig självt.
En rolig paradox uppstår om man ställer sig frågan om huruvida heterologisk är heterologiskt eller inte. 

Finns en bra wikipedia artikel om paradoxen här: 
en.wikipedia.org/wiki/Grelling-Nelson_paradox

Ha en fin dag.
Hälsningar, Torkel 


Fråga: Hej Torkel. Vilka filosofiska frågor och problem tycker du är de mest intressanta? /Leonid

Svar: Hej Leonid! Tack så mycket för din fråga. Under min utbildning har jag stött på en stor mängd olika frågor och problem inom filosofin, att välja några favoriter är svårt då jag har uppskattat nästan allting lika mycket! Men det som har tilltalat mig lite extra är frågor om kunskap, språk och vissa delar av metafysiken. 

Inom kunskapsteori är ett knepigt problem att avgränsa vad som ska räknas som kunskap och vad som bör uteslutas. Inom språkfilosofin förbryllar idén mig om hur människor egentligen kan förstå varandra – hur vi kan läsa samma text och ha tillgång till en innebörd som vi alla kan dela på? Inom metafysiken tycker jag idén om objekt är väldigt intressant. Vad är ett objekt och vad finns det för olika typer? Är en häst lika mycket ett objekt som en valuta?

Hoppas att detta ger dig en bild över lite av det man tänker kring under en filosofiutbildning. Hälsningar, Torkel.