Stockholms universitet

Fråga mig om mina studier på Socionomprogrammet!

Hallå där! Har du frågor eller funderingar över hur det är att plugga på Socionomprogrammet? Då får du jättegärna fråga mig. Jag heter Damon Hatefi och går Socionomprogrammet vid Stockholms universitet. Ställ din fråga nedan så lovar jag att svara!

 

Sök kurser och program


Frågor och svar:


Fråga: Hej, jag undrar om det ingår någon typ av profilinriktning inom ett särskilt område (t.ex. familj & barn, psykisk ohälsa) i utbildningsplanen? /Amalia

Svar: Hej Amalia, tack för din fråga. Stockholms universitets socionomutbildning har inte olika inriktningar, som jag vet att andra lärosäten (t.ex. Södertörns högskola) har. Hos oss läser alla samma kurser fram tills termin 7, då man utöver en kurs i evidens och kunskap även läser valbara kurser om sammanlagt 22,5 hp (enligt förteckning från institutionen).
Hoppas mitt svar var till hjälp!
/ Damon


Fråga: Hej Damon! Varför valde du Socionomprogrammet? Vad har varit det mest intressanta hittills? /Clara 

Svar: Hej Clara! Tack för din fråga! Jag har ett stort intresse för socialt arbete med olika utsatta grupper och individer i samhället och såg Socionomprogrammet som den bästa vägen att kunna nå ut till dessa. Jag såg det också som en bredare utbildning som passade just mina intresseområden, nämligen sociala problem på såväl individ- och gruppnivå som på samhälls- och strukturnivå.

Det mest intressanta hittills har nog varit juridikkursen i termin 2, som var otroligt lärorik och spännande, även om den var väldigt svår. Hoppas mitt svar var till hjälp!


Fråga: Hej Damon! Jag är jätteintresserad av att börja plugga på Socionomprogrammet och har några frågor. Vad skulle du säga är det roligaste med programmet? Har man möjlighet att studera en termin utomlands? Rekommenderar du utbildningen som helhet? /Lydia

Svar: Hej Lydia! Jag tycker det roligaste med Socionomprogrammet är att man får läsa väldigt många olika ämnen, såsom psykosocialt arbete, juridik och sociologi. Dessa kurser är ju fortfarande fokuserade på socialt arbete, men man får ändå en viss bredd som jag tycker är väldigt viktig. Samtidigt ger detta en variation som jag uppskattar väldigt mycket, så studierna inte hinner blir ”långtråkiga”. Sedan uppskattar jag väldigt mycket att vi har seminarier i tillämpat socialt arbete, där man får en inblick i hur det är att faktiskt applicera de teoretiska kunskaperna i praktiken. Dessa förekommer max en gång per kurs, men jag önskar att det var oftare och har även framfört detta till institutionen.

Ja, det finns möjlighet att studera utomlands under två terminer: under termin 4 kan man läsa teorikurser genom utbytesstudier utomlands och under termin 5 kan man göra sin VFU (praktik) utomlands. Du kan även läsa mer om utlandsstudier här: https://www.socarb.su.se/utbildning/studieinformation/studera-utomlands

Jag skulle absolut rekommendera Socionomprogrammet till personer som brinner för socialt arbete i någon form och som är ute efter en bred utbildning. Det är väldigt givande och intressant, men jag tror det hänger mycket på att man har ett genuint intresse för socialt arbete och sociala problem.
/ Damon


Fråga: Hej! Hur skulle du sälja in Socionomprogrammet för de som inte vågar p.g.a. fördomar? Har din syn på socialtjänsten förändrats under utbildningen och i så fall hur? Vad har man för jobbmöjligheter, förutom det helt självklara (soc) /Lynette

Svar: Hej Lynette, tack för dina frågor! Jag skulle säga att Socionomprogrammet är ett jättebra alternativ för någon som är intresserad av socialt arbete och är ute efter en bred utbildning som tacklar människo- som samhällsfrågor på såväl nationell som internationell nivå. Jag skulle nog inte säga att jag hade någon tydlig bild av socialtjänsten innan jag påbörjade utbildningen, så jag vågar inte påstå att den har förändrats under utbildningens gång. Jag har dock nu lärt mig mycket om socialtjänstens arbete, vilket gett mig en större förståelse för organisationen och dess arbete.

Jobbmöjligheterna för socionomer är många, utöver arbetet på socialtjänsten. Min institution (Institutionen för socialt arbete) har gjort en lista på diverse yrkesområden och yrkesroller som en socionom kan vara verksam inom, som jag rekommenderar dig att titta på.

Jag hoppas att jag kunde besvara dina frågor! 
/ Damon


Fråga: Hej! Jag är intresserad av att påbörja en socionomutbildning på Stockholms universitet och undrar om det ingår praktik i programmet. /Gabriela

Svar: Hej Gabriela! Tack för din fråga. Ja, under termin 5 har vi praktik eller s.k. verksamhetsförlagd utbildning (VFU). Du kan läsa mer om den här: www.socarb.su.se/samverkan/verksamhetsförlagd-utbildning-vfu

Hoppas mitt svar var till hjälp! / Damon


Fråga: Vad behöver man ha för material när man läser till socionom? Jag menar skolmaterial som pennor, anteckningsböcker osv.  Är det något man kommer behöva? Tack på förhand! /Muniro

Svar: Hej Muniro! Tack för din fråga. Det är nog väldigt individuellt vad man väljer att använda för material. Personligen använder jag nästan enbart min dator, förutom under juridikkurserna då jag använde post-it lappar, överstrykningspennor och färgade pennor för att markera olika saker i lagboken och rättsfall jag arbetade med. Men annars skulle jag säga att man kan klara sig väldigt bra med enbart dator och kanske ett enstaka block och penna, för säkerhets skull.

Hoppas mitt svar var hjälpsamt!
/ Damon


Fråga: Hej, jag heter Adiam. Jag kom till Sverige år 2015 och i år tar jag studenten. Jag vill gärna plugga till socionom eftersom jag gillar att jobba med människor men jag blir lite orolig om jag kommer att klara mig på universitet. Jag tror ändå på mig och skulle vilja veta hur svårt det är att plugga på högskolenivå.

Svar: Hej Adiam, tack för din fråga! Jag förstår din oro och kan känna igen känslorna du beskriver från när jag själv gick i gymnasiet. Det är fullt naturligt att känna sig osäker i den sitsen, speciellt när man funderar på att ge sig in i något nytt och främmande. Oftast är det inte så farligt som man tror och jag tycker personligen att alla som är nyfikna på att studera på universitet borde prova det. Man lär sig mycket av det och även om man av olika anledningar inte skulle lyckas första gången så är det en viktig erfarenhet. Så jag vill uppmuntra dig att följa dina drömmar och att fortsätta tro på dig själv!

Hoppas mitt svar var till hjälp! / Damon


Fråga: Kan jag jobba som något annat förutom socionom, när jag är klar med Socionomprogrammet? /Embla

Svar: Hej Embla, tack för din fråga! Som socionom kan du arbeta inom många olika yrkesområden, såsom hälso- och sjukvård, skola, kriminalvård eller psykiatri. Själva titeln ”socionom” är en titel för en person som avlagt socionomexamen och är inte ett yrke i sig, så som socionom kan man ha många olika yrkesroller. Den gemensamma nämnaren är det sociala arbetet, men det i sig kan ha många olika skepnader. Min institution (Institutionen för socialt arbete) har gjort en lista på diverse yrkesområden och yrkesroller som en socionom kan vara verksam inom – jag rekommenderar dig att titta på den för att få en bättre bild!

Hoppas jag kunde besvara din fråga och jag önskar dig en fortsatt fin vecka!

/Damon


Fråga: Hej! Jag går sista året på gymnasiet och är jätteintresserad av att börja studera på Socionomprogrammet men är osäker på om jag har möjlighet att komma in på Stockholms universitet med ett meritvärde på 18 poäng. Mvh Lydia.

Svar: Hej Lydia, tack för din fråga! Utifrån antagningsstatistiken till Socionomprogrammet på Stockholms universitet kan man utläsa att det som lägst har krävts att man har ett meritvärde på 17.25 för att komma in, vilket gällde gruppen BI (Gymnasiebetyg utan komplettering). Utifrån det skulle jag säga att du absolut borde söka om du är intresserad.

Gymnasiebetyg är dessutom inte den enda vägen in. Jag blev antagen med hjälp av högskoleprovet, vilket jag varmt rekommenderar att du skriver – även om du inte pluggat till det – eftersom det ökar dina chanser att bli antagen. Man får skriva provet hur många gånger man vill och det är alltid det bästa resultatet som används vid antagningen. Du kan läsa mer om högskoleprovet här: 
https://www.studera.nu/hogskoleprov/det-viktigaste-om-hogskoleprovet/

Jag hoppas mitt svar var till hjälp och önskar dig en fortsatt trevlig kväll!

/Damon


Fråga: Hej! Jag undrar vilka personliga egenskaper man "bör ha" då man studerar till socionom? T.ex. att man är extrovert/utåtriktad, kunna vara bekväm med att ta ledarroller av olika slag, vara verbal osv. Hur är de flesta på utbildningen? /Felicia

Svar: Hej Felicia, tack för din fråga. Jag ska försöka besvara den, men vill börja med att påpeka att det ju är väldigt subjektivt vad man anser är viktiga egenskaper att ha som socionom. Sedan är själva titeln ”socionom” en benämning som avser någon som avlagt socionomexamen och är inte ett yrke i sig, så jag tror egenskaperna du efterfrågar varierar beroende på vilken yrkesroll man har. Med det sagt tror jag den viktigaste egenskapen är att bry sig om människor, på såväl individ-, grupp- och samhällsnivå, samt att man har någon typ av ambition att hjälpa dessa människor på något sätt. Sedan kan det göras på väldigt många olika sätt och genom många olika roller, som t.ex. socialsekreterare, kurator eller politiker, men jag tror att det i grunden krävs någon typ av intresse för socialt arbete som gör livet bättre för medborgarna i ett samhälle (eller flera samhällen).

I övrigt tror jag inte att de egenskaperna du gav som exempel nödvändigtvis är ”måsten” rent generellt, utan har nog mer att göra med vad man har för roll samt beroende av olika situationer i arbetet. Det är otroligt svårt att svara på hur de flesta är i utbildningen, främst för att jag inte känner tillräckligt många tillräckligt väl för att våga uttala mig om det.

Hoppas mitt svar var till hjälp och ha en fortsatt fin dag! /Damon


Fråga: Hej Damon! Hur många gånger har du lektioner varje vecka? /Catherine

Svar: Hej Catherine, tack för din fråga! Den schemalagda tiden, som är uppdelad mellan föreläsningar och seminarier, kan variera väldigt mycket – både mellan de olika kurserna i Socionomprogrammet och inom en och samma kurs. Det kan ibland handla om 5-6 timmar/vecka och ibland 10-12 timmar/vecka. Dessa är i sin tur fördelade på 2-3 dagar under vissa veckor och 4-5 dagar under andra veckor. Det varierar alltså beroende på vilken kurs man läser. Alla lärotillfällen är heller inte obligatoriska, utan det skiljer sig också från kurs till kurs. / Damon


Fråga: Hej Damon! Jag läser första terminen på Socionomprogrammet. Just nu studerar vi sociala villkor och sociala problem och jag undrar om det är möjlight att ta del av gamla tentor? /Natalya

Svar: Hej Natalya, tack för din fråga! Ja, det finns gamla tentor till alla kurser på termin 1. Dessa har tidigare funnits på studieplattformen Mondo, men finns numera tillgängliga på vår nya studieplattform Athena. För att få tillgång till dessa måste du dock först ges tillgång till den flik/mapp som de ligger i, vilket din kursansvarige lärare kan hjälpa dig med. Det enklaste är nog om du skickar ett mejl till hen och ber om detta. Stort lycka till! /Damon.


Fråga: Hej! Vad kan du ge mig för tips för att öka mina chanser till att komma in på Socionomprogrammet. Jag studerar på folkhögskola just nu och kommer förhoppningsvis ha 3.5 i betyg. Tyvär har jag svårt med högskoleprovet och undrar vad jag kan göra ifall jag inte klarar högskoleprovet? 

Svar: Hej Zake, enligt antagningsstatistiken till Socionomprogrammet på Stockholms universitet har det krävts 4.0 i betyg från folkhögskola för att bli antagen. Så, förutsatt att du inte kan höja ditt snitt på folkhögskolan, är högskoleprovet nog den bästa vägen. Jag skulle rekommendera att du skriver högskoleprovet en gång för att testa på hur det känns och att du därefter lägger ner tid på att plugga mer fokuserat på det du hade svårast för. 

Jag önskar dig ett stort lycka till! / Damon


Fråga: Hej, jag undrar hur det är med seminarier på Socionomprogrammet, är det så att man åker till andra städer och sover över eller sker alla seminarier på ens eget lärosäte? /Zakariya

Svar: Hej Zakariya, tack för din fråga! Seminarier och föreläsningar är de två huvudkomponenterna av den regelbundna undervisningen på Socionomprogrammet, som i princip alltid sker på vårt campus (Sveaplan). Då och då har vi även en föreläsning på huvudcampus (Frescati), som är inom gångavstånd. Men undervisningen sker alltså bara på Stockholms universitet och inte på några andra orter eller universitet/högskolor. Ha en fortsatt fin vecka! / Damon


Fråga: Hej, är det många grupparbeten under studiens gång? Mvh Lars

Svar: Hej Lars, tack för din fråga! Svaret är ja, det är väldigt många grupparbeten under studiernas gång. Åtminstone under den första halvan av utbildningen, där jag t.o.m. skulle påstå att det är mer grupparbeten än individuella arbeten, om man bortser från tentamen. Under den senare halvan av utbildningen har du dock en termin praktik och en termin som till hälften består av valbara kurser, där du – om du så vill – kan välja kurser som är mer inriktade på individuellt arbete. Så jag skulle säga att det i slutändan är ganska varierat, även om grupparbeten är en viktig komponent av utbildningen och dess uppbyggnad. 

Ha en fortsatt fin vecka! /Damon


Fråga: Hej! Hur mycket schemalagd tid är det ungefär varje vecka? Går det att jobba några timmar i veckan? /Anna Johansson

Svar: Hej Anna, vilken bra fråga du ställer! Det finns dock inte ett enkelt svar, då den schemalagda tiden kan variera väldigt mycket – både mellan de olika kurserna och inom en och samma kurs. Om man slår ihop tiden för både seminarie- och föreläsningstillfällen kan det under vissa veckor handla om 5-6 timmar och under andra veckor 10-12 timmar. Dessa är i sin tur fördelade på 2-3 dagar under vissa veckor och
4-5 dagar under andra veckor.

Den enda kursen som har en relativt ”fast” schemaläggning är juridiken under termin två, där det under större delen av kursen sker någon form av undervisning
4-5 dagar/vecka. Alla dessa tillfällen är dock inte obligatoriska. Det är också viktigt att tänka på att de flesta kurser inkluderar obligatoriska grupparbeten, där man ofta ses på campus för att jobba tillsammans.

Själv jobbar jag inte parallellt med studierna och känner inte att jag har tid ”över” till det, men jag vet att flera av mina klasskompisar har extrajobb. Detta sker dock oftast på helger.

Nu blev det ett väldigt långt svar – jag hoppas jag besvarade dina frågor och inte förvirrade dig. Trevlig helg! / Damon


Fråga: Hej, kan man komma in om man har betyget D i alla ämnen? Mvh Omid  

Svar: Hej Omid, tack för din fråga! Utifrån antagningsstatistiken till Socionomprogrammet på Stockholms universitet från de senaste 7 åren så har det som lägst krävts att man har ett snitt på 17,25 för att komma in, vilket gällde gruppen BI (Gymnasiebetyg utan komplettering). Då betyget D i alla kurser motsvarar ett snitt på 12,5 så skulle jag nog säga att det, utifrån antagningsstatistiken, inte går att komma in med de betygen. 

Dock är det viktigt att notera att gymnasiebetyg inte är den enda vägen in! Jag blev t.ex. antagen med hjälp av högskoleprovet, vilket jag varmt rekommenderar att du skriver – även om du inte pluggat till det. Man får skriva provet hur många gånger man vill och det är alltid det bästa resultatet som används vid antagningen. Du kan läsa mer om högskoleprovet här:
https://www.studera.nu/hogskoleprov/det-viktigaste-om-hogskoleprovet/
Jag hoppas mitt svar var till hjälp och önskar dig en fortsatt trevlig helg! /Damon


Fråga: Hej Damon! Jag undrar hur det ser ut med tentor på Socionomprogrammet. Är det en blandning av salstentor och hemtentor? /Jess 

Svar: Hej Jess, jag har väntat på denna fråga! Svaret är att majoriteten av tentorna på Socionomprogrammet är salstentor. Majoriteten av dessa är i sin tur digitala och skrivs via universitetets tentamenstjänst Exia. Undantaget är tentorna i juridik som skrivs för hand. Utöver salstentorna har vi även hemtentor, ungefär en per termin. 
När man tentapluggar kan man även ta hjälp av gamla tentor och studentsvar från tidigare terminer, som man har tillgång till via vår studieplattform. Detta gäller både hem- och salstentor. Tack för din fråga och jag hoppas du inte blev avskräckt av mitt svar! / Damon  


Fråga: Hej Damon! Jag undrar om utbildningen är svår. Är studierna mer faktabaserade eller är det mest fokus på analytiskt tänkande och vetenskaplighet? /Sadia

Svar: Hej Sadia och tack för din fråga! Jag skulle nog säga att utbildningen är mer tidskrävande än svår. Jag tror det handlar mycket om att vara genuint intresserad av kärnan i utbildningen, nämligen det sociala arbetet, och att inte fastna i att man tycker en enstaka kurs kanske är jobbig eller tråkig. Många tycker t.ex. att juridikkursen i termin 1 är väldigt svår, och många klarar den inte, men jag tyckte den var den mest lärorika. Jag tror det handlar mycket om att planera sin tid och att plugga smart (vilket i o.f.s. gäller studier i allmänhet) – särskilt när man tycker att något är extra svårt. 

Utbildningen är, enligt mig, väldigt faktabaserad i den mening att den grundas i forskning som gjorts inom de olika vetenskaperna som kurserna fokuserar på. Men därtill finns det möjligheter att, under kursernas seminarium, applicera kunskapen genom praktiska övningar och uppgifter som kräver mycket ”eget tänk”. Så, för att svara på din fråga, är det nog lite av varje :) Jag hoppas mitt svar var till hjälp och önskar dig en fortsatt fin dag! /Damon


Fråga: Hej igen och tack för ditt svar! Vad exakt är det man gör under kursernas olika seminarier? Vilka är de här praktiska övningarna och uppgifterna som du syftade på? Ha en fortsatt trevlig dag! /Sadia

Svar: Hej igen! Det beror lite på vilken kurs det är, men rent generellt är seminarierna till för att fördjupa sig i det man lärt sig via föreläsningar och litteratur. Oftast handlar det om övningar och uppgifter kopplade till området, t.ex. i juridikkurserna djupdyker vi ner i olika rättsfall där de lagar och författningstexter man lärt sig om varit applicerbara. Detta görs ofta gruppvis (utbildningen är generellt väldigt fokuserad på lärande i grupp) med presentationer utifrån gruppens gemensamma analys av rättsfallet och den juridiska metoden.

Sedan har vi även s.k. ”tillämpade” seminarier med gästföreläsare med en särskild spetskompetens (juridik, barn och unga, ekonomiskt bistånd osv.) där vi lär oss om deras arbete och får göra olika övningar, svara på frågor, lära oss om olika arbetsmetoder mm. Förra veckan hade vi t.ex. ett tillämpat seminarium om våld i nära relationer där vi lärde oss om skattningsskalan FREDA och om hur man gör riskbedömningar för människor utsatta för våld av en närstående. Det var otroligt intressant!

Jag hoppas att jag besvarade din fråga :) Ha en fortsatt fin dag! /Damon
 


Fråga: Hej Damon, varför valde du just Stockholms universitet? Sökte du utbildningar på andra universitet också? Jag undrar även om ni läser matte samt vad du vill jobba med när du läst klart. Tack! Mvh Zul.

Svar: Hej Zul! Tack för dina frågor. Jag ville gärna gå på Stockholms universitet eftersom jag studerade där en kortare tid för många år sedan och var väldigt nöjd, samt då jag hört mycket gott och just Socionomprogrammet. Mina andra- respektive tredjehandsval var Göteborgs universitet och Umeå universitet, som jag också tyckte verkade bra utifrån mina efterforskningar. 

Som tur är, för mig, slipper vi matte på Socionomprogrammet! Jag har lite olika tankar kring vad jag vill jobba med när jag är klar, men jag har tänkt låta de tankarna vila tills vi har praktik (termin 5). Jag har även tankar på att fortsätta plugga, då det finns några masterprogram jag tycker verkar spännande. Men just nu försöker jag ta en termin i taget och fokuserar på att få ut så mycket jag kan av utbildningen, så jag kan fatta ett informerat beslut när det väl blir dags! 
Jag hoppas jag kunde besvara dina frågor och önskar dig en fortsatt fin helg! /Damon


Fråga: Hej! Jag är jätteintresserad av att plugga till socionom. Är den utbildningen tuff? Finns det andra liknande utbildningar? =) Mvh Emma.

Svar: Hej Emma, tack för din fråga! Vad kul att du är nyfiken på Socionomprogrammet, det är verkligen en intressant utbildning. Jag skulle säga att den är ganska tidskrävande, så det gäller nog att vara genuint intresserad av ämnena och av socialt arbete för att det inte ska kännas alltför tufft. Första året läser man bl.a. sociologi, juridik och psykologi, som alla är ämnen man kan läsa självständigt eller genom diverse olika program. Men det unika med Socionomprogrammet är att man får en inblick i alla dessa vetenskaper genom en och samma utbildning, samt att alla kurser är inriktade på just socialt arbete. På så sätt finns det nog ingen motsvarighet till Socionomprogrammet, som jag kommer på. Du kan läsa mer om utbildningens olika moment i utbildningsplanen, som även ger en bra övergripande bild av programmet. Jag hoppas mitt svar var till hjälp! / Damon


Fråga: Hej! Hur svårt är det att hitta studentbostad i Stockholm som har ett bra läge och ett rimligt pris för en student? Mvh Damon.

Svar: Hej Damon, tack för din fråga, och vilket fint namn du har ;) Jag har dessvärre ingen personlig erfarenhet av att söka studentbostad, men det råd jag kan ge dig är att höra med universitetets studentkår (sus.su.se) som har mycket bättre koll på detta än vad jag har. Jag vet t.ex. att en av deras medlemsförmåner är möjligheten att ställa sig i bostadskö och få lägenhet genom Stockholms studentbostäder (tidigare SSSB), vilket du har möjlighet att göra flera månader innan terminsstart.

Du kan även läsa mer om detta här: https://www.sus.su.se/medlemsformaner/sssb-studentbostadsko men jag rekommenderar dig också att mejla kåren om detta. Jag hoppas mitt svar var till hjälp och jag önskar dig stort lycka till! / Damon


Fråga: Hej Damon. Var det svårt att komma in på Socionomprogrammet? Vad kan man göra för att öka sina chanser att bli antagen? Vänligen, Anna. 

Svar: Hej Anna, tack för din fråga! För min del var det lagom svårt att komma in. Jag visste att jag inte skulle komma in med mina gymnasiebetyg så jag skrev högskoleprovet och kom in på första försöket. Så jag kan verkligen rekommendera att du skriver högskoleprovet samt att du kollar antagningsstatistiken i förväg så du vet ungefär hur hög ribban är. Ett annat tips är att du söker till vårterminen, då det ibland är lättare att komma in då etersom det är färre som söker. Jag började på våren och vet t.ex. att det var svårare att komma in på höstterminen det året. Jag hoppas mitt svar var till hjälp och jag önskar dig ett stort lycka till! / Damon
 


 

På denna sida